RECEPTI NA KOJIMA SMO ODRASTALI 10 posnih jela na vodi koja vraćaju uspomene
Donosimo vam 10 posnih jela na vodi – bez mesa, bez zaprški na ulju, ali puna ukusa i uspomena.
17.12.2025. 07:14
Shutterstock
U vreme posta, ali i onda kada vam prija lagan, zdrav i domaćinski obrok, nema ničeg boljeg od kuhinje kakvu pamtimo iz detinjstva. One koja miriše na bakinu šporet-kuhinju, na lonac koji tiho krčka i na jednostavne sastojke iz špajza. Donosimo vam 10 posnih jela na vodi – bez mesa, bez zaprški na ulju, ali puna ukusa i uspomena. Toliko su jednostavna da ćete ih rado spremati i kada nije post.
1. Čorbast pasulj na vodi Pasulj potopite preko noći, a sutradan ga kuvajte u čistoj vodi sa crnim i belim lukom, šargarepom i listom lovora. Na kraju dodajte zapršku od brašna i aleve paprike pripremljenu na vodi. Jelo koje greje i stomak i dušu.
2. Posni kupus na vodi Seckani kiseli kupus krčka se sa malo crnog luka, biberom u zrnu i lovorom. Umesto zaprške, možete dodati šaku integralnog pirinča koji će jelu dati punoću.
3. Boranija na vodi Bela ili žuta boranija kuva se sa crnim lukom, šargarepom i osnovnim začinima. Pred kraj dodajte kašiku paradajz-pirea i malo brašna razmućenog u vodi za blagu gustinu.
4. Rižoto sa povrćem Na malo ulja propržite luk, šargarepu, tikvicu i papriku. Dodajte pirinač i vodu, pa krčkajte dok pirinač ne omekša. Jednostavno, zasitno i uvek zahvalno jelo.
5. Barena blitva sa belim lukom Blitvu kratko obarite, procedite i prelijte smesom sitno seckanog belog luka, malo ulja i par kapi sirćeta. Posolite po ukusu.
6. Posne punjene paprike na vodi Paprike punite mešavinom pirinča, crnog luka, šargarepe i začina. Kuvaju se u vodi sa malo paradajz-soka, polako, dok ne omekšaju i puste pun ukus.
7. Gulaš od pečuraka Na ulju se proprži crni luk, dodaju se pečurke i začini, pa malo brašna i vode. Krčka se dok ne dobije gustinu i aromu koja podseća na klasični gulaš.
EVO KOJU ČORBU JE TESLA JEO GOTOVO SVAKI DAN Smatrao ju je eliksirom zdravlja!
Danas se ova čorba često opisuje kao pravi prirodni eliksir zdravlja.
17:11 16 h 16.12.2025
Teodora Vojinović8. Posna musaka sa krompirom Ređaju se slojevi krompira i dinstanog luka sa šargarepom i pečurkama. Sve se zalije vodom, posoli i peče dok krompir ne omekša i blago ne porumeni.
9. Posni prebranac Pasulj se kuva dok ne omekša, potom se ređa u pleh sa proprženim lukom i alevom paprikom. Peče se u rerni dok se odozgo ne uhvati korica.
10. Krompir sa suvim šljivama Krompir se kuva sa dodatkom suvih šljiva. Neobičan, ali starinski spoj slatkog i slanog, kakav se nekada često nalazio na seoskim trpezama.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar