RECEPTI NA KOJIMA SMO ODRASTALI 10 posnih jela na vodi koja vraćaju uspomene

Donosimo vam 10 posnih jela na vodi – bez mesa, bez zaprški na ulju, ali puna ukusa i uspomena.

Milica Maksimović

17.12.2025. 07:14

RECEPTI NA KOJIMA SMO ODRASTALI 10 posnih jela na vodi koja vraćaju uspomene

Shutterstock

U vreme posta, ali i onda kada vam prija lagan, zdrav i domaćinski obrok, nema ničeg boljeg od kuhinje kakvu pamtimo iz detinjstva. One koja miriše na bakinu šporet-kuhinju, na lonac koji tiho krčka i na jednostavne sastojke iz špajza. Donosimo vam 10 posnih jela na vodi – bez mesa, bez zaprški na ulju, ali puna ukusa i uspomena. Toliko su jednostavna da ćete ih rado spremati i kada nije post.

Shutterstock

1. Čorbast pasulj na vodi Pasulj potopite preko noći, a sutradan ga kuvajte u čistoj vodi sa crnim i belim lukom, šargarepom i listom lovora. Na kraju dodajte zapršku od brašna i aleve paprike pripremljenu na vodi. Jelo koje greje i stomak i dušu.

2. Posni kupus na vodi Seckani kiseli kupus krčka se sa malo crnog luka, biberom u zrnu i lovorom. Umesto zaprške, možete dodati šaku integralnog pirinča koji će jelu dati punoću.

3. Boranija na vodi Bela ili žuta boranija kuva se sa crnim lukom, šargarepom i osnovnim začinima. Pred kraj dodajte kašiku paradajz-pirea i malo brašna razmućenog u vodi za blagu gustinu.

Shutterstock

4. Rižoto sa povrćem Na malo ulja propržite luk, šargarepu, tikvicu i papriku. Dodajte pirinač i vodu, pa krčkajte dok pirinač ne omekša. Jednostavno, zasitno i uvek zahvalno jelo.

5. Barena blitva sa belim lukom Blitvu kratko obarite, procedite i prelijte smesom sitno seckanog belog luka, malo ulja i par kapi sirćeta. Posolite po ukusu.

Shutterstock

6. Posne punjene paprike na vodi Paprike punite mešavinom pirinča, crnog luka, šargarepe i začina. Kuvaju se u vodi sa malo paradajz-soka, polako, dok ne omekšaju i puste pun ukus.

7. Gulaš od pečuraka Na ulju se proprži crni luk, dodaju se pečurke i začini, pa malo brašna i vode. Krčka se dok ne dobije gustinu i aromu koja podseća na klasični gulaš.

8. Posna musaka sa krompirom Ređaju se slojevi krompira i dinstanog luka sa šargarepom i pečurkama. Sve se zalije vodom, posoli i peče dok krompir ne omekša i blago ne porumeni.

9. Posni prebranac Pasulj se kuva dok ne omekša, potom se ređa u pleh sa proprženim lukom i alevom paprikom. Peče se u rerni dok se odozgo ne uhvati korica.

10. Krompir sa suvim šljivama Krompir se kuva sa dodatkom suvih šljiva. Neobičan, ali starinski spoj slatkog i slanog, kakav se nekada često nalazio na seoskim trpezama.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)