PASTRMKA KAKVU DOMAĆICE NAJVIŠE VOLE Laka priprema, bogata marinada i ukus za svaku slavsku trpezu

Ovo je recept koji domaćice rado čuvaju – jer uvek uspe.

Milica Maksimović

16.12.2025. 14:10

PASTRMKA KAKVU DOMAĆICE NAJVIŠE VOLE Laka priprema, bogata marinada i ukus za svaku slavsku trpezu

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

U danima posta, slave i Božića, kada se traži jelo koje je i posno i svečano, pastrmka je pravi izbor. Laka je, zdrava, brzo se sprema, a uz dobru marinadu dobija onaj puni, domaćinski ukus koji se pamti. Ovo je recept koji domaćice rado čuvaju – jer uvek uspe.

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Sastojci za pastrmku:

2 očišćene pastrmke

so po ukusu

malo bibera

malo ulja

MARINADA KOJA DAJE DUŠU RIBI

(ovo je najvažniji deo)

4 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja

sok od 1 limuna

3 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)

1 kašičica mlevene slatke paprike

prstohvat bibera

prstohvat suvog peršuna ili mirođije

po želji: malo suvog belog luka ili prstohvat suvog začina (nije obavezno)

Sve sastojke za marinadu sjediniti u činiji i dobro promešati.

PRIPREMA

Pastrmku dobro oprati i posušiti kuhinjskim ubrusom. Blago je posoliti i pobiberiti, pa položiti u dublju posudu. Preliti je marinadom sa obe strane i blago utrljati rukama da riba upije sve mirise. Najbolje je da odstoji 30 do 60 minuta, ali i kraće može ako se žuri.

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Pastrmku poređati u pleh obložen papirom za pečenje, preliti ostatkom marinade i peći 25–30 minuta, dok ne porumeni i ne zamiriše cela kuća. Po želji, na pola pečenja može se okrenuti.

SAVET DOMAĆICA

Ako želite još sočniju ribu, poslednjih 5 minuta pečenja možete je prekriti folijom, a zatim kratko otkriti da uhvati boju. Služi se uz krompir salatu, bareni krompir, blitvu ili posni pirinač – sve ide uz nju. Ova pastrmka je dovoljno svečana za slavu, dovoljno lagana za post i dovoljno jednostavna da je spremite bez stresa, čak i kada je puna kuća gostiju.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)