ŠARAN IZ RERNE U PROJINOM BRAŠNU Kako ga spremiti za slavu, po starinski, da korica hrska!
Šaran je riba koja traži malo pažnje, ali kad se lepo spremi, zna da vrati višestruko.
09:29 6 h 16.12.2025
Milica MaksimovićOvo je recept koji domaćice rado čuvaju – jer uvek uspe.
16.12.2025. 14:10
Milica Maksimović/bella.k1info.rs
U danima posta, slave i Božića, kada se traži jelo koje je i posno i svečano, pastrmka je pravi izbor. Laka je, zdrava, brzo se sprema, a uz dobru marinadu dobija onaj puni, domaćinski ukus koji se pamti. Ovo je recept koji domaćice rado čuvaju – jer uvek uspe.
2 očišćene pastrmke
so po ukusu
malo bibera
malo ulja
(ovo je najvažniji deo)
4 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
sok od 1 limuna
3 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)
1 kašičica mlevene slatke paprike
prstohvat bibera
prstohvat suvog peršuna ili mirođije
po želji: malo suvog belog luka ili prstohvat suvog začina (nije obavezno)
Sve sastojke za marinadu sjediniti u činiji i dobro promešati.
Pastrmku dobro oprati i posušiti kuhinjskim ubrusom. Blago je posoliti i pobiberiti, pa položiti u dublju posudu. Preliti je marinadom sa obe strane i blago utrljati rukama da riba upije sve mirise. Najbolje je da odstoji 30 do 60 minuta, ali i kraće može ako se žuri.
Rernu zagrejati na 200 stepeni. Pastrmku poređati u pleh obložen papirom za pečenje, preliti ostatkom marinade i peći 25–30 minuta, dok ne porumeni i ne zamiriše cela kuća. Po želji, na pola pečenja može se okrenuti.
ŠARAN IZ RERNE U PROJINOM BRAŠNU Kako ga spremiti za slavu, po starinski, da korica hrska!
Šaran je riba koja traži malo pažnje, ali kad se lepo spremi, zna da vrati višestruko.
09:29 6 h 16.12.2025
Milica Maksimović
Ako želite još sočniju ribu, poslednjih 5 minuta pečenja možete je prekriti folijom, a zatim kratko otkriti da uhvati boju. Služi se uz krompir salatu, bareni krompir, blitvu ili posni pirinač – sve ide uz nju. Ova pastrmka je dovoljno svečana za slavu, dovoljno lagana za post i dovoljno jednostavna da je spremite bez stresa, čak i kada je puna kuća gostiju.
BONUS VIDEO:
ŠARAN IZ RERNE U PROJINOM BRAŠNU Kako ga spremiti za slavu, po starinski, da korica hrska!
Šaran je riba koja traži malo pažnje, ali kad se lepo spremi, zna da vrati višestruko.
09:29 6 h 16.12.2025
Milica Maksimović
EVO KOJE RIBLJE SPECIJALITETE DA POSLUŽITE NA SLAVI Praktičan vodič za Svetog Nikolu!
U nastavku vam donosimo pregled tradicionalnih ribljih specijaliteta.
12:10 1 d 15.12.2025
Teodora Vojinović
VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA OVNA 2026: Godina u kojoj se lome stare priče i počinje novo poglavlje
Ovo je godina u kojoj Ovan prestaje da se dokazuje drugima i konačno počinje da živi po sopstvenim pravilima.
15:30 46 min 16.12.2025
Milica Maksimović
4 RAZLOGA ZAŠTO KUĆA IMA USTAJALI MIRIS Kako da se rešite onog „podrumskog” mirisa jednom zauvek
Stručnjaci za čišćenje upozoravaju da ustajali mirisi nisu samo estetski problem, već mogu uticati i na zdravlje.
15:10 1 h 16.12.2025
Milica Maksimović
POKAZALA OŽILJAK OD OPERACIJE, POSLALA PORUKU SVETU Anđelina Džoli na naslovnici "TIME France"
Kada je pre više od decenije otvoreno govorila o svojoj odluci da se podvrgne preventivnoj operaciji, Anđelina Džoli pokrenula je globalni talas razgovora o zdravlju žena.
13:15 3 h 16.12.2025
Milica Maksimović
PRAVI SE ZA JEDNO POPODNE Ova DIY jelkica greje kuću i pravi prazničnu atmosferu! (DIY VIDEO)
Ne traži skupe materijale, ne pravi nered po kući.
13:10 3 h 16.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar