ŠARAN IZ RERNE U PROJINOM BRAŠNU Kako ga spremiti za slavu, po starinski, da korica hrska!

Šaran je riba koja traži malo pažnje, ali kad se lepo spremi, zna da vrati višestruko.

Milica Maksimović

16.12.2025. 09:29

ŠARAN IZ RERNE U PROJINOM BRAŠNU Kako ga spremiti za slavu, po starinski, da korica hrska!

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Kad dođe Nikoljdan, 19. decembar, zna se – kuća miriše na ribu, sto se polako puni, a domaćica gleda da sve bude kako valja. Nema žurbe, nema prženja i dima, ali ima reda i ukusa. Tako se oduvek spremao i šaran iz rerne u projinom brašnu jednostavno, posno i da svako može da pojede sa zadovoljstvom.

Šaran je riba koja traži malo pažnje, ali kad se lepo spremi, zna da vrati višestruko. Najvažnije je da se dobro očisti, naročito ona tamna opna u stomaku – to je sitnica, ali pravi ogromnu razliku u ukusu. Kad se to skine, riba se opere hladnom vodom i poprskа limunom, tek toliko da se osveži.

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Zatim dolaze začini – ništa komplikovano. So, malo bibera i, ko voli, prstohvat aleve paprike. Tu se doda i beli luk, sitno seckan ili izgnječen, jer on šaranu daje onu pravu, domaću aromu. Sve se to lepo utrlja, pa se riba uvalja u projino brašno. Ne treba mnogo – samo da se uhvati tanka korica koja će u rerni lepo da porumeni.

Shutterstock

Pleh se premaže uljem, može se dodati koji kolut crnog luka, a onda se riba poređa, zalije s malo ulja i ubaci u zagrejanu rernu. Peče se polako, bez nervoze, dok kuća ne zamiriše onako kako samo pred slavu ume. Na pola pečenja riba se okrene, da lepo uhvati boju sa obe strane.

Kad se izvadi iz rerne, šaran je mekan, sočan i hrskav spolja. Najlepši je kad se malo prohladi – tada se ukusi smire i spoje. Na sto ide uz krompir salatu, kiseli kupus ili turšiju, i naravno, uz komad hleba da se „pokupi“ sok iz pleha.

Ovakav šaran nije samo jelo – to je deo običaja. Dok se sprema, zna se zašto se sprema i za koga. I baš zato, na Nikoljdan, nema boljeg izbora od ovoga: jednostavno, posno i domaćinski – kako su radile i naše majke i bake.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)