POSNI PREBRANAC KAO IZ MANASTIRA Recept za omiljeno jelo srpskih domaćica

Milica Maksimović

16.12.2025. 07:17

POSNI PREBRANAC KAO IZ MANASTIRA  Recept za omiljeno jelo srpskih domaćica

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

U svakoj kući, naročito tokom posta, jedno jelo ima posebno mesto na trpezi – prebranac. Miris pečenog luka, blag i slatkast ukus pasulja i ona bogata, sočna tekstura koja se topi u ustima čine ga savršenim obrokom, bilo da postite ili jednostavno volite tradicionalnu kuhinju.

Ovo je recept kakav se sprema u manastirima i domaćinstvima širom Srbije – jednostavan, domaćinski i provereno dobar.

Freepik.com

Sastojci:

500 g belog pasulja (tetovac ili gradištanac)

2–3 glavice crnog luka

3 čena belog luka

1 kašičica mlevene slatke paprike

so i biber po ukusu

2 lovorova lista

ulje (najbolje suncokretovo, po potrebi)

prstohvat suvog začina ili biljnog bujona (opciono)

voda

Priprema: Pasulj potopite u hladnu vodu i ostavite da prenoći. Sutradan vodu prospejte, nalijte novu i stavite pasulj da se kuva. Kada provri, opet prospejte vodu, nalijte treću i kuvajte dok pasulj ne omekša, ali da se ne raspadne.

Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckan beli luk, mlevenu papriku i lovorov list, pa sve kratko prodinstajte, vodeći računa da paprika ne zagori. Skuvani pasulj procedite, ali sačuvajte deo vode u kojoj se kuvao.

U dublju vatrostalnu posudu ili zemljani sud ređajte red pasulja, pa red dinstanog luka, pa opet pasulj. Završite slojem luka. Nalijte sačuvanom vodom od kuvanja, tek toliko da pasulj bude blago pokriven.

Pecite u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta, dok lepo ne porumeni i dok tečnost ne uvri. Po želji, pred kraj možete dodati još malo ulja preko vrha da se prebranac dodatno zapeče – baš kao nekada na ringli.

Savet domaćica:

Najlepši je kada malo odstoji. Posni prebranac je jedno od onih jela koje je sutradan još ukusnije – idealan uz turšiju ili parče svežeg crnog hleba.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)