KRALJICA POSNE TRPEZE: PROJA KOJU PRAVIM GODINAMA! Siguran uspeh koji ne možete promašiti
Odlična je uz turšiju ili kao zamena za hleb.
10:50 1 d 15.12.2025
Jelena Petrović16.12.2025. 07:17
Milica Maksimović/bella.k1info.rs
U svakoj kući, naročito tokom posta, jedno jelo ima posebno mesto na trpezi – prebranac. Miris pečenog luka, blag i slatkast ukus pasulja i ona bogata, sočna tekstura koja se topi u ustima čine ga savršenim obrokom, bilo da postite ili jednostavno volite tradicionalnu kuhinju.
Ovo je recept kakav se sprema u manastirima i domaćinstvima širom Srbije – jednostavan, domaćinski i provereno dobar.
Sastojci:
500 g belog pasulja (tetovac ili gradištanac)
2–3 glavice crnog luka
3 čena belog luka
1 kašičica mlevene slatke paprike
so i biber po ukusu
2 lovorova lista
ulje (najbolje suncokretovo, po potrebi)
prstohvat suvog začina ili biljnog bujona (opciono)
voda
KRALJICA POSNE TRPEZE: PROJA KOJU PRAVIM GODINAMA! Siguran uspeh koji ne možete promašiti
Odlična je uz turšiju ili kao zamena za hleb.
10:50 1 d 15.12.2025
Jelena Petrović
EVO KOJE RIBLJE SPECIJALITETE DA POSLUŽITE NA SLAVI Praktičan vodič za Svetog Nikolu!
U nastavku vam donosimo pregled tradicionalnih ribljih specijaliteta.
12:10 1 d 15.12.2025
Teodora VojinovićPriprema: Pasulj potopite u hladnu vodu i ostavite da prenoći. Sutradan vodu prospejte, nalijte novu i stavite pasulj da se kuva. Kada provri, opet prospejte vodu, nalijte treću i kuvajte dok pasulj ne omekša, ali da se ne raspadne.
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckan beli luk, mlevenu papriku i lovorov list, pa sve kratko prodinstajte, vodeći računa da paprika ne zagori. Skuvani pasulj procedite, ali sačuvajte deo vode u kojoj se kuvao.
U dublju vatrostalnu posudu ili zemljani sud ređajte red pasulja, pa red dinstanog luka, pa opet pasulj. Završite slojem luka. Nalijte sačuvanom vodom od kuvanja, tek toliko da pasulj bude blago pokriven.
Pecite u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta, dok lepo ne porumeni i dok tečnost ne uvri. Po želji, pred kraj možete dodati još malo ulja preko vrha da se prebranac dodatno zapeče – baš kao nekada na ringli.
Najlepši je kada malo odstoji. Posni prebranac je jedno od onih jela koje je sutradan još ukusnije – idealan uz turšiju ili parče svežeg crnog hleba.
BONUS VIDEO:
PASTRMKA KAKVU DOMAĆICE NAJVIŠE VOLE Laka priprema, bogata marinada i ukus za svaku slavsku trpezu
Ovo je recept koji domaćice rado čuvaju – jer uvek uspe.
14:10 1 h 16.12.2025
Milica Maksimović
ŠARAN IZ RERNE U PROJINOM BRAŠNU Kako ga spremiti za slavu, po starinski, da korica hrska!
Šaran je riba koja traži malo pažnje, ali kad se lepo spremi, zna da vrati višestruko.
09:29 6 h 16.12.2025
Milica Maksimović
EVO KOJE RIBLJE SPECIJALITETE DA POSLUŽITE NA SLAVI Praktičan vodič za Svetog Nikolu!
U nastavku vam donosimo pregled tradicionalnih ribljih specijaliteta.
12:10 1 d 15.12.2025
Teodora Vojinović
KRALJICA POSNE TRPEZE: PROJA KOJU PRAVIM GODINAMA! Siguran uspeh koji ne možete promašiti
Odlična je uz turšiju ili kao zamena za hleb.
10:50 1 d 15.12.2025
Jelena Petrović
VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA OVNA 2026: Godina u kojoj se lome stare priče i počinje novo poglavlje
Ovo je godina u kojoj Ovan prestaje da se dokazuje drugima i konačno počinje da živi po sopstvenim pravilima.
15:30 3 min 16.12.2025
Milica Maksimović
4 RAZLOGA ZAŠTO KUĆA IMA USTAJALI MIRIS Kako da se rešite onog „podrumskog” mirisa jednom zauvek
Stručnjaci za čišćenje upozoravaju da ustajali mirisi nisu samo estetski problem, već mogu uticati i na zdravlje.
15:10 23 min 16.12.2025
Milica Maksimović
PASTRMKA KAKVU DOMAĆICE NAJVIŠE VOLE Laka priprema, bogata marinada i ukus za svaku slavsku trpezu
Ovo je recept koji domaćice rado čuvaju – jer uvek uspe.
14:10 1 h 16.12.2025
Milica Maksimović
POKAZALA OŽILJAK OD OPERACIJE, POSLALA PORUKU SVETU Anđelina Džoli na naslovnici "TIME France"
Kada je pre više od decenije otvoreno govorila o svojoj odluci da se podvrgne preventivnoj operaciji, Anđelina Džoli pokrenula je globalni talas razgovora o zdravlju žena.
13:15 2 h 16.12.2025
Milica Maksimović
PRAVI SE ZA JEDNO POPODNE Ova DIY jelkica greje kuću i pravi prazničnu atmosferu! (DIY VIDEO)
Ne traži skupe materijale, ne pravi nered po kući.
13:10 2 h 16.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar