OVO JELO SE NE PEČE, A PRVO NESTANE SA SLAVSKE TRPEZE Posni slani rolat koji uvek ispadne savršeno

Teodora Vojinović

16.12.2025. 12:10

OVO JELO SE NE PEČE, A PRVO NESTANE SA SLAVSKE TRPEZE Posni slani rolat koji uvek ispadne savršeno

Freepik.com

Na slav­skoj trpezi za Svetog Nikolu jedno jelo godinama ima posebno mesto – posni slani rolat. Ne peče se, lako se priprema, a gotovo uvek prvi nestane sa stola. Domaćice ga vole jer se sprema unapred, a gosti jer je ukusan, zasitan i lepo izgleda kada se iseče.

Upravo zbog toga, posni slani rolat postao je neizostavan deo svake posne slave.

Zašto je posni slani rolat idealan za slavu

Ovo jelo se ne kuva satima, ne zahteva rernu i ne stvara gužvu u kuhinji. Može se pripremiti dan ranije i samo izneti na sto pred dolazak gostiju. Uz ribu, prebranac i salate, savršeno se uklapa u posnu slavsku trpezu.

Sastojci

Za pripremu posnog slanog rolata najčešće se koriste jednostavni sastojci koje većina domaćinstava ima u kući:

  • 300 g slanih krekera
  • 200 g posnog margarina
  • 200 g posnog majoneza
  • 150 g seckanih kiselih krastavčića
  • 150 g seckanih maslina ili pečenih paprika
  • so i biber po ukusu
  • susam ili mleveni orasi za posipanje (po želji)

Jednostavna priprema bez pečenja

Priprema posnog slanog rolata je brza i laka, što je dodatni razlog zašto ga domaćice rado prave:

Krekere pomešajte sa omekšalim margarinom i posnim majonezom dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dodajte sitno seckane kisele krastavčiće i masline (ili papriku), pa začinite solju i biberom po ukusu.

Smesu rasporedite na prozirnu foliju, poravnajte u oblik pravougaonika i pažljivo urolajte. Rolat umotajte u foliju i ostavite u frižideru najmanje dva sata, kako bi se stegao i lakše sekao.

Pre služenja, rolat možete uvaljati u susam ili orahe, a zatim iseći na jednake kolutove.

Jelo koje prvo nestane sa stola

Iskustvo pokazuje da se posni slani rolat jede od samog početka slave i retko dočeka kraj ručka. Gosti mu se stalno vraćaju, pa mnogi domaćini priznaju da svake godine prave veću količinu – za svaki slučaj.

Mali Bella savet

Najlepše izgleda kada se posluži rashlađen i uredno isečen. Stavite ga na veću tacnu i na vidno mesto, jer će gosti sigurno prvo posegnuti baš za njim.

Za Svetog Nikolu, posni slani rolat nije samo praktično rešenje, već jelo koje je postalo pravi slavski klasik.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)