PODVARAK KAKAV SE NE PAMTI Dodajte ovaj sastojak i ceo komšiluk će zamirisati
Podvarak je klasik zime.
07:57 5 h 15.12.2025
Milica Maksimović15.12.2025. 08:46
Shutterstock
Nikoljdan se u većini domova slavi posno, ali to ne znači da slavska trpeza treba da bude skromna. Naprotiv – posni sitni kolači su često najlepši deo slave. Prave se unapred, dugo stoje i svi ih rado uzimaju uz kafu. Donosimo vam pet klasičnih posnih kolača, sa tačnim merama i jednostavnom pripremom.
Potrebno:
1 čaša (200 ml) ulja
1 čaša šećera u prahu
1 čaša soka od pomorandže ili vode
1 kesica vanilin šećera
1 prašak za pecivo
oko 500 g glatkog brašna
džem od kajsije ili šipka
šećer u prahu za valjanje
Priprema:
U činiji pomešajte ulje, šećer u prahu, sok i vanilin šećer. Dodajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi.
Pravite male kuglice, ređajte ih u pleh i pecite na 180 stepeni oko 12–15 minuta – da ostanu svetle. Ohlađene spajajte džemom i uvaljajte u šećer u prahu.
Potrebno:
300 g mlevenog posnog keksa
150 g mlevenih oraha
150 g šećera
100 ml vode
100 g čokolade za kuvanje (posne)
2 kašike kakaa
100 ml ulja
Priprema:
U šerpi zagrejte vodu, šećer i ulje da se šećer istopi. Skinite sa ringle i dodajte keks, orahe i kakao. Sve dobro sjedinite.
Pola smese utisnite u pleh obložen papirom. U drugu polovinu dodajte otopljenu čokoladu, pa rasporedite preko prve. Poravnajte i ostavite da se stegne, pa secite na kocke.
Potrebno:
200 g mlevenih oraha
100 g šećera
100 ml ulja
100 ml vode
1 kašičica cimeta
oko 150 g brašna
šećer u prahu za valjanje
Priprema:
Pomešajte orahe, šećer, ulje, vodu i cimet. Dodajte brašno koliko treba da se dobije mekano testo.
Oblikujte male loptice, ređajte u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta. Još tople uvaljajte u šećer u prahu.
Potrebno:
200 g kokosa
100 g šećera u prahu
100 ml vode ili biljnog mleka
lešnici ili bademi za sredinu
Priprema:
U činiji sjedinite kokos i šećer u prahu. Postepeno dodajte tečnost dok ne dobijete smesu pogodnu za oblikovanje. Pravite kuglice, u sredinu ubacite lešnik ili badem, pa ih uvaljajte u kokos. Držite u frižideru do služenja.
PODVARAK KAKAV SE NE PAMTI Dodajte ovaj sastojak i ceo komšiluk će zamirisati
Podvarak je klasik zime.
07:57 5 h 15.12.2025
Milica Maksimović
EVO KAKO SE PRAVI SAVRŠENO SLATKO OD VOĆA Korak po korak!
13:30 1 d 14.12.2025
Teodora VojinovićPotrebno:
200 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
200 ml mineralne vode
100 g seckanih suvih šljiva ili suvog grožđa
malo cimeta
Priprema: Pomešajte suve sastojke, dodajte ulje i vodu, pa umešajte suvo voće. Izlijte smesu u pleh obložen papirom. Pecite na 180 stepeni oko 30–35 minuta. Kada se ohladi, secite na sitne kocke.
Najbolje je da se kolači prave dan ili dva ranije – tada omekšaju, sjedine se ukusi i budu baš onakvi kakvi treba da budu za slavu.
BONUS VIDEO:
EVO KOJE RIBLJE SPECIJALITETE DA POSLUŽITE NA SLAVI Praktičan vodič za Svetog Nikolu!
U nastavku vam donosimo pregled tradicionalnih ribljih specijaliteta.
12:10 1 h 15.12.2025
Teodora Vojinović
KRALJICA POSNE TRPEZE: PROJA KOJU PRAVIM GODINAMA! Siguran uspeh koji ne možete promašiti
Odlična je uz turšiju ili kao zamena za hleb.
10:50 2 h 15.12.2025
Jelena Petrović
PODVARAK KAKAV SE NE PAMTI Dodajte ovaj sastojak i ceo komšiluk će zamirisati
Podvarak je klasik zime.
07:57 5 h 15.12.2025
Milica Maksimović
EVO KAKO SE PRAVI SAVRŠENO SLATKO OD VOĆA Korak po korak!
13:30 1 d 14.12.2025
Teodora Vojinović
EVO KOJE RIBLJE SPECIJALITETE DA POSLUŽITE NA SLAVI Praktičan vodič za Svetog Nikolu!
U nastavku vam donosimo pregled tradicionalnih ribljih specijaliteta.
12:10 1 h 15.12.2025
Teodora Vojinović
ŽELITE GUSTU KOSU? Prirodni saveti koji zaista deluju, tvrde frizeri i dermatolozi
Ovo su saveti koje podržava i nauka.
11:10 2 h 15.12.2025
Milica Maksimović
KRALJICA POSNE TRPEZE: PROJA KOJU PRAVIM GODINAMA! Siguran uspeh koji ne možete promašiti
Odlična je uz turšiju ili kao zamena za hleb.
10:50 2 h 15.12.2025
Jelena Petrović
SVEŠTENIK OTKRIO KAKO SE PRAVILNO PREUZIMA SLAVA Ovu grešku mnogi prave, a to nije dobro (VIDEO)
U mnogim porodicama dolazi do čestih grešaka, naročito kada otac ima više muške dece.
10:19 3 h 15.12.2025
Milica Maksimović
BOLOVI U ZGLOBOVIMA ZIMI Zašto su jači i kako da ih ublažite - sve što treba da znate
Velika analiza više naučnih studija pokazala je jasnu povezanost između vremenskih prilika i jačine bolova.
09:30 4 h 15.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar