PET POSNIH SITNIH KOLAČA ZA NIKOLJDAN Provereni recepti koje srpske domaćice godinama čuvaju

Milica Maksimović

15.12.2025. 08:46

PET POSNIH SITNIH KOLAČA ZA NIKOLJDAN Provereni recepti koje srpske domaćice godinama čuvaju

Shutterstock

Nikoljdan se u većini domova slavi posno, ali to ne znači da slavska trpeza treba da bude skromna. Naprotiv – posni sitni kolači su često najlepši deo slave. Prave se unapred, dugo stoje i svi ih rado uzimaju uz kafu. Donosimo vam pet klasičnih posnih kolača, sa tačnim merama i jednostavnom pripremom.

Shutterstock

1. POSNE VANILICE SA DŽEMOM

Potrebno:

1 čaša (200 ml) ulja

1 čaša šećera u prahu

1 čaša soka od pomorandže ili vode

1 kesica vanilin šećera

1 prašak za pecivo

oko 500 g glatkog brašna

džem od kajsije ili šipka

šećer u prahu za valjanje

Priprema:
U činiji pomešajte ulje, šećer u prahu, sok i vanilin šećer. Dodajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi.

Pravite male kuglice, ređajte ih u pleh i pecite na 180 stepeni oko 12–15 minuta – da ostanu svetle. Ohlađene spajajte džemom i uvaljajte u šećer u prahu.

2. POSNI BAJADERA KOLAČ (SEČEN NA KOCKE)

Potrebno:

300 g mlevenog posnog keksa

150 g mlevenih oraha

150 g šećera

100 ml vode

100 g čokolade za kuvanje (posne)

2 kašike kakaa

100 ml ulja

Priprema:
U šerpi zagrejte vodu, šećer i ulje da se šećer istopi. Skinite sa ringle i dodajte keks, orahe i kakao. Sve dobro sjedinite.

Pola smese utisnite u pleh obložen papirom. U drugu polovinu dodajte otopljenu čokoladu, pa rasporedite preko prve. Poravnajte i ostavite da se stegne, pa secite na kocke.

3. POSNE ORASNICE BEZ JAJA

Potrebno:

200 g mlevenih oraha

100 g šećera

100 ml ulja

100 ml vode

1 kašičica cimeta

oko 150 g brašna

šećer u prahu za valjanje

Priprema:
Pomešajte orahe, šećer, ulje, vodu i cimet. Dodajte brašno koliko treba da se dobije mekano testo.

Oblikujte male loptice, ređajte u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta. Još tople uvaljajte u šećer u prahu.

4. POSNE RAFAELO KUGLICE

Potrebno:

200 g kokosa

100 g šećera u prahu

100 ml vode ili biljnog mleka

lešnici ili bademi za sredinu

Priprema:

U činiji sjedinite kokos i šećer u prahu. Postepeno dodajte tečnost dok ne dobijete smesu pogodnu za oblikovanje. Pravite kuglice, u sredinu ubacite lešnik ili badem, pa ih uvaljajte u kokos. Držite u frižideru do služenja.

5. POSNI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM

Potrebno:

200 g brašna

100 g šećera

1 prašak za pecivo

100 ml ulja

200 ml mineralne vode

100 g seckanih suvih šljiva ili suvog grožđa

malo cimeta

Priprema: Pomešajte suve sastojke, dodajte ulje i vodu, pa umešajte suvo voće. Izlijte smesu u pleh obložen papirom. Pecite na 180 stepeni oko 30–35 minuta. Kada se ohladi, secite na sitne kocke.

Savet za Nikoljdan:

Najbolje je da se kolači prave dan ili dva ranije – tada omekšaju, sjedine se ukusi i budu baš onakvi kakvi treba da budu za slavu.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)