EVO KAKO SE PRAVI SAVRŠENO SLATKO OD VOĆA Korak po korak!

Teodora Vojinović

14.12.2025. 13:30

EVO KAKO SE PRAVI SAVRŠENO SLATKO OD VOĆA Korak po korak!

Freepik.com

U domaćoj kuhinji malo šta može da zameni slatko od voća – poslastica koja se generacijama priprema sa posebnom pažnjom i kojom se dočekuju najmiliji gosti. Bilo da je reč o jagodama, kupinama, dunjama ili šljivama, slatko od voća ima posebnu čar: čuva ukus svežeg ploda i pretvara ga u sirupastu, mirisnu zimnicu koja traje tokom cele godine.

Shutterstock

Ovaj tradicionalni recept i danas se rado sprema, jer ne zahteva mnogo sastojaka, a rezultat je savršeno gusto i sjajno slatko koje se servira uz kafu, uz palačinke ili kao mali znak dobrodošlice u svakom domaćinstvu.

Sastojci

U zavisnosti od vrste voća, mere se mogu prilagoditi, ali osnovni sastojci su:

  • 1 kg voća (po izboru – jagode, kupine, dunje, višnje, ribizle…)
  • 1 kg šećera
  • 1 kašika limunovog soka ili 1 limun isečen na kolutove
  • po želji: vanilin šećer ili rum
Shutterstock

Priprema – korak po korak

1. Priprema voća
Operite voće lagano, bez pritiskanja kako bi plodovi ostali čvrsti. Ocedite dobro.
Dunje i slično “tvrđe” voće iseći na tanke kockice ili listiće.

2. Slaganje u šerpu
U dublju šerpu slažite red voća pa red šećera. Ostavite da odstoji nekoliko sati ili preko noći kako bi voće pustilo sok i šećer počeo da se topi.

3. Kuvati na tihoj vatri

Stavite šerpu na laganu vatru i kuvajte bez mešanja – samo povremeno protresite šerpu da se masa rasporedi. Dodajte limun kako bi sirup ostao bistar i kako bi se sprečilo kristalisanje šećera.

4. Pazite na gustinu
Slatko je gotovo kada se sirup zgusne toliko da jedna kap na tanjiru ostaje oblikovana i ne razliva se. Voće treba da ostane celo, mekano i sjajno.

5. Spuštanje pene
Ako se tokom kuvanja stvara pena, uklonite je kašikom kako bi slatko bilo što bistrije.

6. Punjenje tegli

Sipajte vrelo slatko u sterilisane tegle, zatvorite i ostavite da se ohladi. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Shutterstock

Kako se služi

Tradicionalno, slatko se poslužuje u maloj činiji, uz čašu hladne vode i širok osmeh dobrodošlice. Može da bude dodatak palačinkama, kolačima ili grčkom jogurtu, ali i samostalni slatki zalogaj kada poželite nešto mirisno i domaće.

Zaključak

Slatko od voća je mnogo više od recepta – to je deo tradicije. Uz svega nekoliko sastojaka i malo strpljenja, možete napraviti poslasticu koja traje mesecima i svaki put podseća na toplinu doma. U vreme kada se sve ubrzava, priprema slatkog nas vraća onim malim, dragocenim vrednostima zbog kojih domaća kuhinja nikada ne izlazi iz mode.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)