Posna proja sa prazilukom je pravi klasik među receptima za post.
07:43 9 h 28.11.2025
Milica Maksimović28.11.2025. 16:10
Youtube PrintScreen/Lako je kuvati
Na svakoj slavskoj trpezi postoji jelo koje privuče pogled pre nego što se i posluži. Ove godine, domaćice se posebno okreću posnim predjelima koje su i ukusne i dekorativne, a među njima se izdvaja posna slana torta na rozen korama. Jednostavna je za pripremu, izuzetno izdašna i toliko ukusna da je rado jedu i oni koji ne poste.
Ova slana torta kombinuje fine, lagane sastojke i nekoliko slojeva koji daju bogat, šaren i slavski izgled. Za razliku od klasičnih posnih jela, ovde se dobija pravi spoj svečanosti i jednostavnosti — taman koliko je potrebno da domaćica blista, a gosti ostanu oduševljeni.
(za tortu srednje veličine)
1. Priprema osnove
U šerpu sipajte vodu, dodajte gustin i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i odmah umešajte margarin, mešajući dok se potpuno ne rastopi. Kada se masa prohladi, dodajte posni majonez i dobro sjedinite. Ovo je osnovni fil za sve slojeve.
2. Priprema punjenja
Fil podelite na tri dela. U:
Sve lagano posolite i pobiberite po ukusu.
3. Slaganje torte
Na tacnu stavite prvu rozen koru i premažite je filom sa kukuruzom. Pokrijte sledećom korom pa premažite filom od tunjevine. Ponovite postupak sa filom od šargarepe i krastavčića. Nastavite da slažete dok ne potrošite sve kore i fil, vodeći računa da poslednji sloj bude osnovni fil (bez dodataka).
4. Dekoracija i hlađenje
Celokupnu tortu spolja premažite tankim slojem fila od majoneza, pa po vrhu pospite rendani posni kačkavalj. Torta treba da odstoji najmanje 3 sata u frižideru kako bi se ukusi sjedinili, a kore lepo omekšale.
Ova torta je izdašna, dekorativna i može da stoji dan ranije, što domaćicama značajno olakšava pripremu slavske trpeze. Ukusi su lagani, ali bogati, a sastojci prilagođeni posnim danima, što je čini praktičnom i za porodična okupljanja.
Posna proja sa prazilukom je pravi klasik među receptima za post.
07:43 9 h 28.11.2025
Milica Maksimović
KAKO DA RIBA UVEK BUDE HRSKAVA Profesionalni kuvari kažu da će biti ukusnija i 5 puta manje masna!
Profesionalni kuvari već odavno imaju jednostavnu i genijalnu zamenu.
12:45 1 d 27.11.2025
Milica MaksimovićAko želite jelo koje će ostaviti snažan utisak, a ne zahteva komplikovanu pripremu, posna slana torta je pravi izbor. Lepo izgleda, neverovatno je ukusna i uvek bude među prvim jelima koja nestanu sa stola.
BONUS VIDEO:
RECEPT ZA NAJLEPŠI POSNI SLAVSKI KOLAČ Uspeva baš svima, testo je kao duša!
Iako mnogima mešenje kolača deluje teško i zahtevno, prava je istina da uspeva svakome.
14:10 2 h 28.11.2025
Milica Maksimović
Bilo da ste početnik u kuhinji ili već iskusni u posnim danima, ove ideje će vas podsetiti da posno ne znači dosadno.
10:34 6 h 28.11.2025
Milica Maksimović
Posna proja sa prazilukom je pravi klasik među receptima za post.
07:43 9 h 28.11.2025
Milica Maksimović
KAKO DA RIBA UVEK BUDE HRSKAVA Profesionalni kuvari kažu da će biti ukusnija i 5 puta manje masna!
Profesionalni kuvari već odavno imaju jednostavnu i genijalnu zamenu.
12:45 1 d 27.11.2025
Milica Maksimović
NAJBRŽE PRIGANICE BEZ NEREDA Genijalan trik sa kesom koji oduševljava domaćice!
Bez prljanja posuđa i bez lepljivog testa po rukama.
09:57 1 d 27.11.2025
Milica Maksimović
Nutricionisti ističu da detoks nikako ne treba shvatati kao kaznu ili dijetu.
15:10 1 h 28.11.2025
Milica Maksimović
RECEPT ZA NAJLEPŠI POSNI SLAVSKI KOLAČ Uspeva baš svima, testo je kao duša!
Iako mnogima mešenje kolača deluje teško i zahtevno, prava je istina da uspeva svakome.
14:10 2 h 28.11.2025
Milica Maksimović
Ako unapred isplaniramo male trikove, sve može biti opušteno, ukusno i nezaboravno.
13:10 3 h 28.11.2025
Milica Maksimović
PROF. DR JAGODA JORGA U "URANKU" Nutritivni izazov i važnost umerenosti
Da bismo sagledali pravi značaj posta, potrebno je razumeti kako on utiče na ishranu i organizam.
12:02 5 h 28.11.2025
K1info
U narodu postoji verovanje da je dobro pročitati makar jedan deo Jevanđelja koje je napisao.
11:20 5 h 28.11.2025
Milica Maksimović
Bilo da ste početnik u kuhinji ili već iskusni u posnim danima, ove ideje će vas podsetiti da posno ne znači dosadno.
10:34 6 h 28.11.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar