EVO KAKO DA VAŠA SARMA UVEK OSTANE CELOVITA Tajni sastojak naših baka pravi pravu razliku!

Postoje provereni saveti naših baka.

Teodora Vojinović

24.11.2025. 16:00

EVO KAKO DA VAŠA SARMA UVEK OSTANE CELOVITA Tajni sastojak naših baka pravi pravu razliku!

Shutterstock

Priprema sarmi često može da bude i zadovoljstvo i mala glavobolja – miris tokom kuvanja mami, ali nervoza raste kada se list slučajno rasprši. Ipak, postoje provereni saveti naših baka koji garantuju da sarma ostane čvrsta i ukusna, svaki put.

Shutterstock

Tajna jednog sastojka

Ključ uspeha krije se u jednostavnom dodatku filu – sveže jaje. Ono deluje kao prirodni „lepak“ koji povezuje meso, pirinač i začine, tako pomažu da fil ostane kompaktan čak i nakon dugog kuvanja. Bez njega, fil može biti rastresit, a sarmice se lako raspadnu.

Pixabay.com

Priprema listova kupusa

Pre nego što počnete sa motanjem, pripremite listove: odstranite tvrdi deo sredine i blago ih obarite ili zapecite da postanu savitljivi. Ovo omogućava da se listovi lakše motaju i ne pucaju.

Shutterstock

Tehnika motanja i slaganja

  • Ne pretrpavajte fil – previše mesa i pirinča može da istisne smesu tokom kuvanja.
  • Motajte čvrsto, uvlačeći ivice lista unutra, tako da rolnica ostane kompaktna.
  • Slaganje u šerpu je važno – rolnice složite čvrsto, šavom na dole, da se ne raspadnu dok se krčkaju.
Privatna arhiva

Kuvanje

Sarmu najbolje je kuvati polako, na tihoj vatri. Naglo ključanje može da razbije listove i učini fil rastresitim, dok sporo kuvanje čuva strukturu i sočnost.

Shutterstock

Zašto ova metoda stvarno funkcioniše

Jaje u filu, blago omekšani listovi kupusa, pravilno motanje i polako kuvanje zajedno čine da svaka sarma zadrži oblik i sočnost. Ovo su jednostavne, ali proverene metode koje generacijama čuvaju tradiciju i ukus domaće sarme.

Uz ove trikove, svaka porcija sarmi postaje prava domaćinska delicija – čvrsta, sočna i spremna da osvoji sve ukućane.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)