KAKO JE ANICA NAPRAVILA ČIZKEJK Otkrivamo vam tajni sastojak za savršeni ukus i recept koji svi traže (FOTO)

Anica Ninković

22.11.2025. 09:00

KAKO JE ANICA NAPRAVILA ČIZKEJK Otkrivamo vam tajni sastojak za savršeni ukus i recept koji svi traže (FOTO)

Anica Ninković

Proslavili smo Đurđic, moju devojačku slavu - dan koji, uprkos velikom umoru zbog priprema, neizmerno volim. Uvek je posebno zadovoljstvo videti drage ljude, a i hrana je, tradicionalno, bila fantastična.

Ajde i da se malo pohvalim, ove godine sam ja razlistala kupus, a kako sam to izvela pročitajte OVDE. Savila sam i sarmu, ali to nekom drugom prilikom.

Međutim, ove godine, mama je odlučila da za slavu kupimo torte - i to ne jednu, već čak tri!

Na moje zaprepašćenje i pitanje zašto nam trebaju tri torte kada nam u goste dolaze samo dve porodice, mama je objasnila da mora da spakuje strini.

- Znaš kako ja volim kad meni strina spakuje kolače za Đurđevdan, pa to mi je nešto najslađe - reče ona sva srećna.

Znam, mama, kako bih to mogla da zaboravim!

Iz pamćenja mi nikada neće izbledeti scena kada smo, posle Đurđevdana, u jednom lepom selu uz Ibarsku magistralu krenuli kući. Tek što smo seli, a tata okrenuo ključ u našem jugiću, mama je već počela da traži po kesi koju nam je strina spakovala. Znate kakav je običaj nekada bio, da se pakuje hrana onima koji nisu došli na slavu.

A mama, "šnjura" po kesi kao prava. Domaćini nam još nisu ni čestito mahnuli, a ona je već s najvećim uživanjem "krkala" kolač. 

Iako je to bilo pre više od 20 godina - kako bih to zaboravila!

Elem, da ne dužim priču (a bilo bi tu još svašta da se kaže) rešila sam da, umesto da kupovnih, jedemo domaće torte. Ajde, mama, ako je zbog strine, napraviću ja i to sve tri. Iako bismo verovatno prošli i sa jednom, pa i nju bismo podelili svima. 

Da ste samo videli, kako je vaša vredna novinarka zasukala rukave zgotovila i čizkejk, čokomoko i tortu sa ćeten alvom za tili čas. A recept, naravno, delim sa vama.

Kako sam napravila čizkejk

Odlučila sam da krenem sa čizkejkom, jer mi je najlakše da ga spremim. Ali, ja ga nikada ne pravim po klasičnom receptu - imam svoju prilagođenu verziju koja uvek uspeva, a moji gosti je naprosto obožavaju. Bukvalno se svi oduševe kada ga probaju.

K1info

Razlog tome je jedna moja caka - nikada ne koristim neutralne krem-sireve! Umesto toga, stavljam pravi, masni sir, nešto slično feti. Svi koji su probali moj čizkejk kažu da bolji nisu jeli. Moj tajni sastojak.

Recept za čizkejk

Potrebni sastojci:

od 300 do 400 g plazme

100 g margarina

malo mleka

200 ml slatke pavlake koju dobro umutite

30 g želatina koji potopite u vodu

100 g šećera u prahu i 200 g kristal šećera

voće po želji

Priprema:

Istopljeni margarin, plazmu i malo mleka sjediniti i rasporediti u kalup

U umućenu pavlaku dodati kašičicu želatina koji je nabubreo, sir, i prah šećer. Sve to izmešati, pa izliti u kalup.

Voće i šećer kuvati dok se ne raspadne. Dodati želatin, pa kuvati još minut dva. Ostaviti da se ohladi, pa izliti u kalup.

Ostaviti par sati da se stegne u frižideru, pa seći.

Inače, poznata sam po tome što se recepata slabo pridržavam; uvek pravim ono što može na brzaka, a mere su mi odoka i po ukusu. Pa, tako i ovaj čizkejk.

Da napomenem da uvek prvo spremim voće, jer mu je potrebno mnogo vremena da se posle kuvanja ohladi. Nikada vreo ili vruć žele ne sipajte u kalup, jer se tada gornji deo belog fila istopi. Ne ispuštajte ga iz vida, jer ako se previše ohladi - stisne i ne može da se izlije u kalup.

Sir koji stavljam je uvek slan i kiseo, nikada neutralan, ali zato po ukusu dodajem šećer u prahu. Ako mi treba više od 100 grama, stavim i više. Ne brinite što sir nije neutralan. Beli fil bude slankasto kiselkast, što je savršeni kontrast slatkom voćnom želeu. 

Ja sam za ovaj put birala jagode, a gore navede mere su za kalup prečnika 25 cm. Za pripremu ovog čizkejka treba oko pola, ako izuzmem hlađenje želea, koje nekada čak i duže. 

A recept za čokomoko i tortu sa ćeten alvom dobićete sledeće subote. 

KAKO JE ANICA NAPRAVILA PUSLICU - ČITAJTE OVDE!

KAKO JE ANICA NAPRAVILA JAFA KOLAČ - ČITAJTE OVDE!

Bonus video:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)