NAJTRAŽENIJA TORTA ZA ARANĐELOVDAN Toliko sočna da nestaje za tren!
Toliko je dobra da gosti ni ne primete da u njoj nema mlečnih proizvoda.
17:10 16 h 19.11.2025
Milica MaksimovićRezultat je iznenadio mnoge gledaoce, ali i potvrdio ono što majstori kuhinje govore odavno.
20.11.2025. 08:17
Shutterstock
Mnogi misle da je soljenje jela stvar ličnog ukusa, ali profesionalni kuvari tvrde da postoji samo jedan ispravan trenutak kada so zaista radi svoj posao. Ako vam se dešava da je jelo spolja preslano, a iznutra potpuno bljutavo, verovatno solite u pogrešno vreme.
Iako deluje beznačajno, trenutak kada dodate so u jelo može potpuno da promeni teksturu i ukus namirnica. Upravo zbog toga mnogi kuvari ističu da je važno razumeti kako se so ponaša tokom pripreme hrane. Eksperiment koji je sprovela ekipa sa YouTube kanala „America’s Test Kitchen“ dao je konačan odgovor na pitanje koje muči čak i iskusne domaćice.
Kuvar koji je vodio eksperiment objasnio je da su ga na kulinarskoj akademiji učili da se so obavezno dodaje na samom početku kuvanja. Godinama je slepo pratio tu praksu, sve dok nije rešio da proveri šta će se dogoditi ako so doda tek na kraju. Rezultat je iznenadio mnoge gledaoce, ali i potvrdio ono što majstori kuhinje govore odavno.
Kada se so doda odmah, dok su namirnice još hladne, ona ima dovoljno vremena da prodre dublje u hranu i rasporedi ukus ravnomerno. Jelo tada dobija punoću, namirnice su bolje začinjene, a ukus je prirodniji i stabilniji. Nasuprot tome, kada so dospete na kraju kuvanja, ona ostaje samo na površini, stvarajući slani omotač koji ne dopire do unutrašnjosti. Zbog toga se često desi da zalogaji budu preslani spolja, a iznutra potpuno bez ukusa. Ovo pravilo važi za većinu jela – od povrća i supa, do mesa i variva. So na početku omogućava ravnomernije začinjavanje, mekšu teksturu i prirodniji ukus.
Ali šta ako ste zaboravili da posolite jelo na vreme? So se može dodati i kasnije, ali veoma pažljivo. Nikako ne treba odjednom sipati celu planiranu količinu – mnogo je bolje dodavati postepeno, kašičicu po kašičicu, uz povremeno probanje. Ukus neće biti savršen kao kada se jelo posoli na vreme, ali ćete izbeći i bljutavo i presoljeno.
NAJTRAŽENIJA TORTA ZA ARANĐELOVDAN Toliko sočna da nestaje za tren!
Toliko je dobra da gosti ni ne primete da u njoj nema mlečnih proizvoda.
17:10 16 h 19.11.2025
Milica Maksimović
TRADICIONALNI SLADAK KUPUS Najbolji posni/mrsni recept za početnike (Kuva Deka)
Ovo je jelo koje je srce tradicionalne kuhinje, ali pripremljeno na najlakši mogući način.
16:10 17 h 19.11.2025
Jelena PetrovićSuština je jednostavna: ako želite da jelo bude ravnomerno slano i punog ukusa, so uvek ide na početku kuvanja. Ovo je mali trik profesionalaca koji pravi veliku razliku na tanjiru — i koji svaka domaćica može da primeni već danas.
BONUS VIDEO:
ZIMSKA TRADICIJA SRBA Šta se radi sa svakim delom svinje i kako nastaju najtraženije prerađevine
Nije to samo posao, nego običaj koji okuplja familiju, komšije i prijatelje.
09:08 1 h 20.11.2025
Milica Maksimović
NAJTRAŽENIJA TORTA ZA ARANĐELOVDAN Toliko sočna da nestaje za tren!
Toliko je dobra da gosti ni ne primete da u njoj nema mlečnih proizvoda.
17:10 16 h 19.11.2025
Milica Maksimović
TRADICIONALNI SLADAK KUPUS Najbolji posni/mrsni recept za početnike (Kuva Deka)
Ovo je jelo koje je srce tradicionalne kuhinje, ali pripremljeno na najlakši mogući način.
16:10 17 h 19.11.2025
Jelena Petrović
NEMA VIŠE DA RIBA SMRDI U KUĆI Trikovi domaćica za bezmirisno pečenje!
Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova da riba bude ukusna.
18:00 1 d 18.11.2025
Milica Maksimović
KOME DA SE JAVITE KAD ZABOLI DUŠA Razlika između psihijatra, psihologa i psihoterapeuta
Nazivi zvuče slično, ali uloge su potpuno različite, i važno je znati kojoj struci pripada koja vrsta pomoći.
09:50 18 min 20.11.2025
Milica Maksimović
ZIMSKA TRADICIJA SRBA Šta se radi sa svakim delom svinje i kako nastaju najtraženije prerađevine
Nije to samo posao, nego običaj koji okuplja familiju, komšije i prijatelje.
09:08 1 h 20.11.2025
Milica Maksimović
JEFTINO A ČUDOTVORNO Zašto žene masovno prelaze na čičkovo ulje?
U kozmetici se koristi decenijama, a posebno se ceni zbog moćnog regenerativnog i umirujućeg efekta.
08:40 1 h 20.11.2025
Milica Maksimović
BILJKE KOJE STVARNO POMAŽU KOD VALUNGA Prirodna podrška u menopauzi zasnovana na nauci
Iako nijedna biljka nije čudotvorna, pojedine imaju potvrđene efekte.
07:34 2 h 20.11.2025
Milica Maksimović
Globa ističe da je pred ovim znakovima vreme duhovne obnove.
07:28 2 h 20.11.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar