TRADICIONALNI SLADAK KUPUS Najbolji posni/mrsni recept za početnike (Kuva Deka)

Ovo je jelo koje je srce tradicionalne kuhinje, ali pripremljeno na najlakši mogući način.

Jelena Petrović

19.11.2025. 16:10

TRADICIONALNI SLADAK KUPUS Najbolji posni/mrsni recept za početnike (Kuva Deka)

Jelena Petrović

Ovog puta, u kuhinji je glavni Deka, a priprema ovog kupusa je tako jednostavna da će ga znati skuvati i apsolutni početnici! Ovo je jelo koje je srce tradicionalne kuhinje, ali pripremljeno na najlakši mogući način – jednostavno se sve složi i prelije! U loncu se kriju svi oni bogati ukusi, od dimnog mesa do svežeg povrća, a zaprška na kraju daje onu finalnu, punu notu. Pogledajte kako se sprema ovo jelo i sigurna sam da ćete ga odmah uvrstiti u svoj nedeljni meni!

Jelena Petrović

SASTAV

Potrebno je (za posnu varijantu samo izbaciti meso i zapržiti na ulju):

Glavica slatkog kupusa

Dve do tri karmenadle od svinjskog vrata

Šargarepa

Ljuta paprika

Slatka paprika

Malo celera (ako nemate koren, bar celerovog lista)

Krompir (isečen na četvrtine)

Dva paradajza na kocke ili 100 ml kuvanog paradajza

Suvi začin

Seckan peršunov list

Za laganu zapršku: malo ulja ili masti, malo brašna, aleva paprika, 3 čena seckanog belog luka.

Jelena Petrović

PRIPREMA

Glavicu kupusa iseći na četiri dela. Dno velikog lonca ili šerpe poređati prvom polovinom sečenog kupusa. U sredinu ubaciti krompir isečen na četvrtine i poređati karmenadle od svinjskog vrata. Preko mesa dodati drugu polovinu kupusa.  Odozgo pobosti šargarepu, celer, slatku i ljutu papriku. Naliti vodom da sve ogrezne i kuvati dok kupus i meso ne omekšaju.

Neposredno pre zaprške, u kupus ubaciti dva sveža paradajza isečena na kocke ili dodati 100 ml kuvanog paradajza. Dodati suvog začina. U tiganju napraviti tanku zapršku: na malo masti upržiti malo brašna. Skloniti sa vatre, dodati 3 čena seckanog belog luka i promešati. Pred sam kraj, vratiti na vatru, dodati alevu papriku i odmah preliti kupus. Kuvati još vrlo kratko. Na samom kraju dodati seckan peršunov list.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)