NAJTRAŽENIJA TORTA ZA ARANĐELOVDAN Toliko sočna da nestaje za tren!

Toliko je dobra da gosti ni ne primete da u njoj nema mlečnih proizvoda.

Milica Maksimović

19.11.2025. 17:10

NAJTRAŽENIJA TORTA ZA ARANĐELOVDAN Toliko sočna da nestaje za tren!

Shutterstock

Kada Aranđelovdan pada u vreme posta, domaćice najčešće traže tortu koja je posna, ali i dalje dovoljno bogata, mirisna i kremasta da izgleda kao da nije posna. Upravo zato se ova torta godinama izdvojila kao najtraženija posna slavska tortatoliko je dobra da gosti ni ne primete da u njoj nema mlečnih proizvoda i jaja. Torta se pravi od tankih posnih kora, fila od oraha i posnog pudinga, a sve se završava laganom glazurom koja joj daje sjaj i pun ukus. Priprema je jednostavna, a rezultat fantastičan.

Posna torta sa orasima – recept

Sastojci za kore:

200 g mlevenog posnog keksa (plazma posna ili neki sličan)

150 g mlevenih oraha

100 ml narandžinog soka (ili vode)

2 kašike kakaoa

3 kašike šećera

3 kašike ulja

(Ove kore se ne peku – samo se umese i oblikuju.)

Sastojci za fil:

700 ml biljnog mleka (sojino, bademovo, ovseno…)

2 pudinga od vanile ili čokolade (posni – bez mlečnih proteina)

6 kašika šećera

200 g margarina za posnu ishranu

150 g mlevenih oraha

Glazura:

150 g posne crne čokolade, 2 kašike ulja

🌿 1. Priprema posnih kora

Sve sastojke za kore sjediniti i umesiti u glatku smesu. Podeliti na dva dela i oblikovati dve tanke kore (najlakše između dva papira za pečenje). Ostaviti da odstoje dok pripremaš fil.

🌿 2. Priprema fila

Od biljnog mleka odvojiti 200 ml i razmutiti puding. Ostatak mleka staviti da provri sa šećerom. Zakuvati puding i kuvati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i potpuno ohladiti. U ohlađen puding umutiti margarin sobne temperature i dodati mlevene orahe. Dobija se gust, pun i izuzetno kremast fil.

🌿 3. Filovanje

Kore mazati obilno – što više fila, torta je sočnija. Preko druge kore premazati ostatak fila.

🌿 4. Glazura

Otopiti čokoladu sa uljem na pari i preliti preko torte.

🌿 5. Odmaranje

Torta mora da prenoći u frižideru – tada postaje najsočnija, kompaktna i savršena za služenje.

Zašto je ovo najtraženija posna torta za Aranđelovdan?

Bogata, puna ukusa, a bez ijednog sastojka životinjskog porekla, prelepa, raskošna i dekorativna, neodoljivo kremasta – gosti ne primete da je posna. Jednostavna za pripremu, može da se napravi dan ranije, čak i dva dana unapred.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)