TAJNA STARINSKE LUFT PITE Lagana kao oblak, miriše na jesen i porodični ručak! (RECEPT)

Na svakom tanjiru izgleda kao prava mala praznična čarolija svakog doma...

Milica Maksimović

10.11.2025. 12:42

TAJNA STARINSKE LUFT PITE Lagana kao oblak, miriše na jesen i porodični ručak! (RECEPT)

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Postoje mirisi koji nas odmah vrate u detinjstvo — topli šporet, miris šećera i šerbeta, zvuk varjače koja struže po starom emajliranom loncu za filove. Luft pita je baš takvo jelo. Jednostavna, a raskošna u ukusu, lagana kao oblak, mekana kao pena, i uvek pravi dokaz da od nekoliko sastojaka može nastati čudo domaće kuhinje.

Na slici je upravo ta prava domaća luft pita – slojevita, nežna, blago rumena i mirisna. Na stolu, pored šolje jogurta i cveća, izgleda kao prizor iz najlepših porodičnih uspomena.

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Sastojci: 500 g tankih kora za pitu,  4 jajeta, 4 kašike brašna, 4 kašike mleka, 4 kašike ulja (ili 2 kašike masti – za puniji, domaćinski ukus), prstohvat soli, 1 prašak za pecivo

Po želji: nekoliko kašika pavlake, kajmaka ili izmrvljenog sira.

Priprema: Umutite fil – žumanca, mleko, ulje (ili mast), brašno, so i prašak za pecivo sjedinite u glatku smesu. U drugoj posudi umutite belanca u čvrst sneg i lagano ih dodajte u smesu, mešajući varjačom da masa ostane penasta. Pripremite kore – svaku koru lagano premažite pripremljenim filom. Ako želite bogatiji ukus, između slojeva dodajte malo pavlake ili sira. Ređajte i pecite – poređajte sve kore u podmazan pleh, prelijte ostatkom fila i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25–30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i miris koji puni kuću. Kad se ispeče, izvadite i pokrijte čistom krpom da pita „odmori“ i omekša.

Savet: Luft pitu nikada ne treba previše mutiti – što je masa nežnija, pita će biti vazdušastija.

Kada se posluži na zelenom tanjiru, uz buket jesenjih ruža, izgleda kao prava mala praznična čarolija svakog doma.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)