DOMAĆI REZANCI ZA SUPU – BAŠ KAO NEKADA (RECEPT)

Ako želite da rezanci budu zlatniji i mirisniji, koristite domaća jaja sa sela, potrudite se da ih kupite

Milica Maksimović

10.11.2025. 10:26

DOMAĆI REZANCI ZA SUPU – BAŠ KAO NEKADA (RECEPT)

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Ništa ne greje dušu kao tanjir domaće supe s rezancima koji su se sami razvukli i osušili na belom stolnjaku. Danas možda imamo vremena manje, ali ako makar jednom mesečno zamesite testo za rezance, setićete se zašto se domaći ukus ne zaboravlja.

Sastojci: 2 jajeta (po pravilu, jedno jaje ide na svaku meru brašna za jednu porciju), oko 200–250 g brašna (po potrebi dodati malo više ili manje), prstohvat soli.

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Priprema: Zamesite testo: Na radnu površinu sipajte brašno, napravite udubljenje u sredini pa razbijte jaja i dodajte prstohvat soli. Viljuškom lagano umutite jaja i postepeno uvlačite brašno dok ne dobijete čvrsto testo.

Mesite testo: Mesite ga rukama sve dok ne postane glatko, elastično i ne lepi se za dlanove. Ako je previše tvrdo, dodajte nekoliko kapi vode; ako je mekano, pospite još malo brašna.

Odmorite testo: Umotajte testo u čistu krpu ili plastičnu foliju i ostavite da „odmori“ 20–30 minuta. Tako će se lakše razvlačiti i neće pucati.

Razvucite kore: Pobrašnite sto i razvucite testo oklagijom što tanje možete – što tanje, to bolji rezanci! Baka bi rekla da je testo dobro kad se vidi stolnjak ispod njega.

Sušenje i sečenje: Razvučenu koru ostavite 10–15 minuta da se prosuši (da više ne bude lepljiva, ali ne i potpuno suva). Zatim je urolajte kao palačinku i oštrim nožem ili mašinicom secite tanke trake – koliko volite, za sitne rezance tanje, za široke malo šire.

Sušenje pre kuvanja: Rasprostrite rezance po stolnjaku i ostavite ih da se suše nekoliko sati, a najbolje preko noći. Kad se osuše, čuvajte ih u platnenoj vrećici ili staklenoj tegli.

Kako se koriste: Domaći rezanci kuvaju se direktno u supi ili u posoljenoj vodi – dovoljno je 2–3 minuta jer se brzo skuvaju. Posle toga, samo dodajte u pileću ili goveđu supu i uživajte u ukusu koji miriše na detinjstvo.

Mali bakin savet: Ako želite da rezanci budu zlatniji i mirisniji, koristite domaća jaja sa sela. A ako ih sušite duže, moći ćete da ih čuvate mesecima – pa da i zimi imate „miris nedeljnog ručka“ kad god poželite.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)