DOMAĆI BANINI KOLAČI Miris detinjstva koji se topi u ustima (RECEPT SA MAŠĆU)
Kolači su se mesili na drvenim daskama, rukama, ne mikserima. Svaka kora, svaka kašičica šećera imala je priču...
09:51 2 h 10.11.2025
Milica MaksimovićAko želite da rezanci budu zlatniji i mirisniji, koristite domaća jaja sa sela, potrudite se da ih kupite
10.11.2025. 10:26
Milica Maksimović/bella.k1info.rs
Ništa ne greje dušu kao tanjir domaće supe s rezancima koji su se sami razvukli i osušili na belom stolnjaku. Danas možda imamo vremena manje, ali ako makar jednom mesečno zamesite testo za rezance, setićete se zašto se domaći ukus ne zaboravlja.
Sastojci: 2 jajeta (po pravilu, jedno jaje ide na svaku meru brašna za jednu porciju), oko 200–250 g brašna (po potrebi dodati malo više ili manje), prstohvat soli.
Priprema: Zamesite testo: Na radnu površinu sipajte brašno, napravite udubljenje u sredini pa razbijte jaja i dodajte prstohvat soli. Viljuškom lagano umutite jaja i postepeno uvlačite brašno dok ne dobijete čvrsto testo.
Mesite testo: Mesite ga rukama sve dok ne postane glatko, elastično i ne lepi se za dlanove. Ako je previše tvrdo, dodajte nekoliko kapi vode; ako je mekano, pospite još malo brašna.
Odmorite testo: Umotajte testo u čistu krpu ili plastičnu foliju i ostavite da „odmori“ 20–30 minuta. Tako će se lakše razvlačiti i neće pucati.
Razvucite kore: Pobrašnite sto i razvucite testo oklagijom što tanje možete – što tanje, to bolji rezanci! Baka bi rekla da je testo dobro kad se vidi stolnjak ispod njega.
DOMAĆI BANINI KOLAČI Miris detinjstva koji se topi u ustima (RECEPT SA MAŠĆU)
Kolači su se mesili na drvenim daskama, rukama, ne mikserima. Svaka kora, svaka kašičica šećera imala je priču...
09:51 2 h 10.11.2025
Milica Maksimović
Sušenje i sečenje: Razvučenu koru ostavite 10–15 minuta da se prosuši (da više ne bude lepljiva, ali ne i potpuno suva). Zatim je urolajte kao palačinku i oštrim nožem ili mašinicom secite tanke trake – koliko volite, za sitne rezance tanje, za široke malo šire.
Sušenje pre kuvanja: Rasprostrite rezance po stolnjaku i ostavite ih da se suše nekoliko sati, a najbolje preko noći. Kad se osuše, čuvajte ih u platnenoj vrećici ili staklenoj tegli.
Kako se koriste: Domaći rezanci kuvaju se direktno u supi ili u posoljenoj vodi – dovoljno je 2–3 minuta jer se brzo skuvaju. Posle toga, samo dodajte u pileću ili goveđu supu i uživajte u ukusu koji miriše na detinjstvo.
Mali bakin savet: Ako želite da rezanci budu zlatniji i mirisniji, koristite domaća jaja sa sela. A ako ih sušite duže, moći ćete da ih čuvate mesecima – pa da i zimi imate „miris nedeljnog ručka“ kad god poželite.
BONUS VIDEO:
DOMAĆI BANINI KOLAČI Miris detinjstva koji se topi u ustima (RECEPT SA MAŠĆU)
Kolači su se mesili na drvenim daskama, rukama, ne mikserima. Svaka kora, svaka kašičica šećera imala je priču...
09:51 2 h 10.11.2025
Milica Maksimović
KAKO PRAVILNO KUVATI TESTENINU Greške koje svi pravimo!
Evo 5 najčešćih grešaka i kako ih korigovati u vašoj kuhinji.
12:30 23 h 09.11.2025
Teodora Vojinović
TRI JELA KOJA SE TRADICIONALNO SPREMAJU ZA MITROVDAN Ukusi koji mirišu na dom
Trpeza za Mitrovdan treba da bude bogata, ali jednostavna
07:45 2 d 08.11.2025
Teodora Vojinović
PLAZMA KUGLICE KOJE OSVAJAJU Jednostavan recept za slatko zadovoljstvo
Ove male slatke bombice oduševljavaju i decu i odrasle.
07:15 2 d 08.11.2025
Teodora Vojinović
NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA MALOG STANA Da sve zablista kao iz bajke!
Bilo da živite u garsonjeri ili manjem stanu, uz prave detalje svaka soba može zasijati
12:00 2 min 10.11.2025
Milica Maksimović
NEGA KOSE U HLADNIM MESECIMA Kako da vaša kosa ostane zdrava i lepa!
Prečesto pranje i vruća voda dodatno iscrpljuju kosu.
11:32 30 min 10.11.2025
Teodora Vojinović
DOMAĆI BANINI KOLAČI Miris detinjstva koji se topi u ustima (RECEPT SA MAŠĆU)
Kolači su se mesili na drvenim daskama, rukama, ne mikserima. Svaka kora, svaka kašičica šećera imala je priču...
09:51 2 h 10.11.2025
Milica Maksimović
Ne morate biti ni umetnik ni majstor – dovoljno je malo volje i strpljenja
09:17 2 h 10.11.2025
Milica Maksimović
Evo kako da je birate, negujete i nosite ove jeseni.
08:30 3 h 10.11.2025
Milica Maksimović
ROĐENI ROMANTIČARI I LJUBAVNI SKEPTICI Ko veruje u večnu ljubav, a ko misli da je to samo bajka
Ima onih koji bi sve dali za jedan iskren zagrljaj...
08:20 3 h 10.11.2025
Teodora Vojinović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar