KOLAČI ZA MITROVDAN Tri kremaste poslastice koje će zablistati na slavskom stolu
Donosimo tri proverena recepta koji ne traže mnogo truda, ali zato oduševljavaju izgledom i ukusom
11:30 4 d 05.11.2025
Milica MaksimovićEvo 5 najčešćih grešaka i kako ih korigovati u vašoj kuhinji.
09.11.2025. 12:30
Pixabay.com
Ako ste mislili da je kuvanje testenine stvar koja ne zahteva puno razmišljanja – grešite kao mnogi od nas. Čak i kada se vratimo osnovama, iskusni italijanski kuvari posluju sa pravilima koja često zanemarimo. Evo 5 najčešćih grešaka i kako ih korigovati u vašoj kuhinji.
Prvo pravilo – so u vodi nije tu samo radi ukusa, već pomaže testenini da “uzima” ono što joj treba. Ako voda u kojoj kuvate nije dovoljno slana, krajnji rezultat može biti bljutav. Pre nego što stavite testeninu, probajte vodu: treba da bude “kao supa”. Dodajte još soli ako nije.
Mnogi misle: “Ako stavim ulje, testenina se neće lepiti” – ali ulje zapravo stvara film na površini testenine, pa sos kasnije ne može lepo da se zalepi. Italijani ovo ne rade. Bolje je dobra količina vode i povremeno mešanje tokom kuvanja.
Testenina koja je raskuvana, mekana i “kašasta” gubi teksturu i ukus. Ideal je “al dente” – mekan spolja, blago čvršći u sredini. Počnite da proveravate 2‑3 minuta pre vremena na pakovanju i pratite vreme.
Ta voda, sa skrobom i salinom, ima sjajnu ulogu: kada je sačuvate i dodate pri mešanju testenine sa sosom, jelo dobija bolju strukturu i ukus. Ne bacajte sve: ostavite čašu ili dve te vode pre nego što procedite.
Kada isperete testeninu hladnom vodom, uklanjate taj tanak skrobni sloj koji pomaže sosu da “priljubi” i da jelo bude sveže i ukusno. Italijani izbegavaju ovaj korak, osim ako pravite salatu od testenine koja se služi hladna. Znači: ako je jelo toplo i sa sosom — ne ispirajte.
KOLAČI ZA MITROVDAN Tri kremaste poslastice koje će zablistati na slavskom stolu
Donosimo tri proverena recepta koji ne traže mnogo truda, ali zato oduševljavaju izgledom i ukusom
11:30 4 d 05.11.2025
Milica Maksimović
REZANCA S MAKOM - PA KO IH NE VOLI Kako napraviti tradicionalne rezance na vojvođanski način
Naučite kako da ih napravite na brzo i jednostavno, koristeći omiljeni recept iz Banata.
10:00 4 d 05.11.2025
U kuhinji se lažno misli da je “jednostavno” sinonim za “nevažan” – ali pravi rezultat često leži u detaljima. Ako izbegnete ovih pet grešaka, vaša testenina može potpuno promeniti karakter – od prosečnog obroka do onog koji bismo rado posluživali i sami sebi kao “gostu”.
BONUS VIDEO:
TRI JELA KOJA SE TRADICIONALNO SPREMAJU ZA MITROVDAN Ukusi koji mirišu na dom
Trpeza za Mitrovdan treba da bude bogata, ali jednostavna
07:45 1 d 08.11.2025
Teodora Vojinović
PLAZMA KUGLICE KOJE OSVAJAJU Jednostavan recept za slatko zadovoljstvo
Ove male slatke bombice oduševljavaju i decu i odrasle.
07:15 1 d 08.11.2025
Teodora Vojinović
TAJNE DOBRIH PEČURAKA Kako da ih pravilno očistite i pripremite!
12:15 2 d 07.11.2025
Teodora Vojinović
Sočno, bogato i neodoljivo jelo koje se topi u ustima, a spremno je za čas posla.
16:10 2 d 06.11.2025
Milica Maksimović
SIVA SUKNJA KAO HIT JESENI Kako je kombinovati i nositi sa stilom!
Siva boja se lako uklapa sa raznim tonovima i materijalima.
14:30 29 min 09.11.2025
Teodora Vojinović
KAKO ODRŽAVATI KUĆU BEZ PRAŠINE Trikovi koje svi treba da znaju!
Uz ovih nekoliko saveta vaše čišćenje može da bude brže, efikasnije i manje naporno.
13:32 1 h 09.11.2025
Teodora Vojinović
MALI TRIKOVI VELIKI REZULTATI Evo kako da očistite kauč korak po korak!
Kada znate materijal, lakše birate pravi način čišćenja i izbegavate greške.
12:45 2 h 09.11.2025
Teodora Vojinović
KAKO NOSITI KARIRANI ŠAL Lekcija koju nam je pokazala Sabrina!
Sabrina Karpenter nam je pokazala kako jedan dobro izabran aksesoar može promeniti igru
11:00 3 h 09.11.2025
Teodora Vojinović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar