SLAVSKA HRANA KOJA SE BRZO KVARI Evo šta ne treba podgrevati više puta i kako da hrana ostane bezbedna i ukusna

Milica Maksimović

27.10.2025. 08:54

SLAVSKA HRANA KOJA SE BRZO KVARI Evo šta ne treba podgrevati više puta i kako da hrana ostane bezbedna i ukusna

Freepik.com

Slava je dan kada trpeza puca od đakonija, a kuća miriše na domaću hranu, tamjan i slavski kolač. Ipak, mnogi domaćini se suočavaju sa istim problemom – šta uraditi sa hranom koja ostane i da li je bezbedno podgrevati je sledećeg dana.
Stručnjaci savetuju da se s posebnom pažnjom čuva i podgreva hrana koja sadrži jaja, mleko, meso i majonez, jer su to namirnice koje se najbrže kvare.

KAKO SE PRAVILNO LOMI KOLAČ Običaj koji donosi mir i blagoslov u dom!

Hrana koja se brzo kvari

Na slavama se obično nađu jela bogata belančevinama i mastima, što znači da su i najpodložnija kvarenju ako se ne čuvaju pravilno. Posebno su osetljiva sledeća jela:

Ruska salata – sadrži jaja i majonez, pa se vrlo lako kvari na sobnoj temperaturi.

Pohovano meso i riba – ako stoje duže od 2–3 sata napolju, počinju da gube svežinu i mogu razviti bakterije.

Pečenje (svinjsko, jagnjeće, ćureće) – može stajati do sutradan, ali se mora odmah posle posluživanja prekriti i čuvati u frižideru.

Sarme i podvarak – sadrže meso i pirinač, pa se lako pokvare ako stoje napolju tokom noći.

Kremasti kolači i torte – naročito oni sa šlagom, jajima ili mlekom u filu (npr. reform torta, doboš, kolač sa pudingom).

Važno je znati da se hrana na sobnoj temperaturi ne sme držati duže od dva sata, a ako je u prostoriji toplo – ni toliko.

K1 ilustracija/AI

Šta sme da se podgreva više puta (i kako)

Postoje jela koja su „zahvalna“ i mogu da se podgreju i po nekoliko puta bez gubitka ukusa:

Pasulj, gulaš i paprikaš – čak su i ukusniji sutradan, ali se uvek moraju dobro prokuvati pre jela.

Sarme i podvarak – mogu se podgrejati dva puta, ali nikada ne vraćati u frižider dok su mlaki. Neka se prvo ohlade.

Pečenje – može se podgrejati u rerni ili na tiganju, ali ne više od dva puta, jer se tada suši i gubi aromu.

Kuvani krompir i pire – mogu se podgrejati jednom, ali nikako više puta, jer se bakterije u krompiru lako razmnožavaju.

Ako planiraš da hranu koristiš narednih dana, najbolje je da je podeliš u manje porcije, pa da svaku podgrevaš samo jednom.

Shutterstock

Hrana koja se ne sme podgrevati više puta

Postoje jela koja ne podnose višestruko zagrevanje, jer menjaju ukus, teksturu i mogu postati opasna po zdravlje:

Riblja jela – posebno riba pržena ili pečena, jer se masnoće brzo kvare.

Rižoto i jela s pirinčem – pirinač lako zadržava vlagu i može razviti bakterije Bacillus cereus.

Jela s jajima ( pite, punjena jaja) – mogu izazvati trovanje ako stoje duže od 24 sata.

Majonez i salate sa pavlakom – ne smeju se uopšte podgrevati, već uvek jedu hladne i sveže.

Kako pravilno čuvati slavsku hranu

Sve što je ostalo – odmah pokriti i staviti u frižider.

Hranu ne ostavljati napolju “da se ohladi”, jer se bakterije najbrže množe na temperaturi između 20 i 40°C.

Ostatke servirati u malim porcijama. Tako izbegavate da više puta podgrevate isto jelo.

Slatkiše i torte sa mlečnim filovima čuvati u frižideru i potrošiti u roku od 48 sati.

Mali domaćinski savet

Ako očekujete mnogo gostiju, napravite manje količine više različitih jela, umesto da prepunite sto. Tako će hrana biti uvek sveža, a ništa se neće baciti.

Slava je, pre svega, dan zajedništva i zahvalnosti — a ne takmičenje u punom stolu. Najlepše je kada sve što se spremi, bude s ljubavlju pojedeno i podeljeno.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)