KRALJEVI SLAVSKE TRPEZE Najlepši rolati koje će svi gosti hvaliti, donosimo recepte!

Teodora Vojinović

25.10.2025. 10:03

KRALJEVI SLAVSKE TRPEZE Najlepši rolati koje će svi gosti hvaliti, donosimo recepte!

Shutterstock

Slava je vreme kada se kuća ispuni mirisima, toplinom i radošću. Na slavsku trpezu tada stižu dobro poznata jela — pečenje, sarma, salate, kolači — ali jedan specijalitet uvek privuče pažnju svih gostiju: rolati. Oni su simbol urednosti, domaćinske brige i ukusa koji nikada ne razočara.

Bez obzira na to da li pripremate posnu ili mrsnu slavu, rolati su savršen izbor — lako se služe, lepo izgledaju, a mogu se pripremiti i dan ranije.

1. Slani rolat sa šunkom i kačkavaljem

Ovo je klasik koji se ne propušta. Za pripremu vam je potrebno:

  • 6 jaja
  • 2 kašike brašna
  • 200 g šunke
  • 200 g kačkavalja
  • 2 kašike pavlake

Umutite jaja i brašno, pa ispecite koru kao za palačinku. Dok je toplo, premažite pavlakom, pospite iseckanom šunkom i kačkavaljem, pa uvijte u rolat. Kada se ohladi, isecite na tanke šnite. Izgleda uredno, a ukus je neodoljiv.

2. Posni rolat sa tunjevinom

Za one koji poste, ovaj rolat je pravi pogodak. Potrebno je:

  • 200 g krompira
  • 1 konzerva tunjevine
  • 1 šargarepa
  • 2 kisela krastavca
  • 2 kašike posnog majoneza

Skuvajte krompir i šargarepu, izgnječite, dodajte tunjevinu i krastavce. Sve sjedinite sa majonezom i oblikujte u rolat pomoću folije. Ostavite da se stegne, pa servirajte na posteljici od zelene salate.

3. Rolat sa sirom i spanaćem

Ovaj rolat donosi boju i svežinu na sto, a priprema je jednostavna:

  • 400 g spanaća
  • 4 jaja
  • 2 kašike brašna
  • 200 g sira
  • 2 kašike pavlake

Umutite jaja i brašno, dodajte obaren spanać i ispecite koru. Kada se ohladi, premažite sirom i pavlakom, pa urolajte. Kad se stegne, isecite na kolutiće — biće pravi ukras stola.

4. Pileći rolat sa povrćem

Za ljubitelje laganih mesnih jela, ovo je pravi izbor. Piletinu istucajte, posolite i napunite mešavinom rendane šargarepe, graška i sira. Uvijte u rolat, zamotajte u foliju i pecite oko 40 minuta. Kada se ohladi, isecite — dobićete šarene, mekane šnite koje se savršeno uklapaju uz svaku salatu.

🍴Bella savet

Ako želite da vaši rolati izgledaju uredno i da se lepo seku, ostavite ih da se dobro ohlade pre serviranja.

Uvek ih ređajte na tacnu u kontrastu boja — svetli i tamni rolat jedan do drugog — tako trpeza izgleda bogatije i veselije. Na slavskom stolu, rolat nije samo jelo — to je znak da ste uložili trud, vreme i ljubav u pripremu. A upravo to je ono što svaku slavu čini posebnom i nezaboravnom.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)