POČINJE SEZONA CIMET ROLNICA, JEDINI RECEPT KOJI ĆE VAM TREBATI OVE JESENI!

Teodora Vojinović

18.10.2025. 07:00

POČINJE SEZONA CIMET ROLNICA, JEDINI RECEPT KOJI ĆE VAM TREBATI OVE JESENI!

Freepik.com

Kad jesen pokuca na prozore, srce poželi miris cimeta, toplog testa i domaće dobrote. Upravo tada dolazi vreme za cimet rolnice — kremaste, mirisne i neodoljive. Donosimo recept koji obećava da ćete ih praviti iznova i iznova, uz osećaj jesenskog zagrljaja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by giga (@music.ksenija)

Šta vam je potrebno

Sastojci za testo:

  • 120 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 50 g kvasca
  • 450 ml toplog mleka
  • 2 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 100 g šećera
  • 50 g putera
  • 700 g brašna

Za fil i glazuru:

  • mleko, žuti šećer i cimet
  • 150 g šećera u prahu + vanila + malo mleka za glazuru 

Kako pripremiti rolne koje osvajaju mirisom

  1. U toplu vodu sa dve kašike šećera dodajte kvasac i ostavite da “prodiše”.
  2. Pomešajte ga sa toplim mlekom, jajima, solju, šećerom, rastopljenim puterom i brašnom. Zamesite testo i ostavite da duplo naraste.
  3. Podelite testo na dva dela. Razvucite koru, premažite mlekom, pospite žutim šećerom i cimetom.
  4. Zarolajte, potom isecite u deset delova, složite u pleh tako da se delimično dodiruju.
  5. Pecite na 200 °C dok ne dobiju zlatnu boju.
  6. Ohlađene rolne premažite glazurom – gusto mešanjem praha, vanile i mleka. 

Saveti za savršene rolnice

  • Pripazite da kvasac bude aktivan — neće rolnice dobro narasti bez dobre fermentacije.
  • Ne štedite na filu — vetar slatkoće i mirisa zavisi od cimeta i šećera u pravoj količini.
  • Glazuru nanesite kad se rolne malo prohlade — to sprečava da bude pregusta ili previše tečna.
  • Uživajte uz topao napitak i ne žurite — najbolji zalogaj je onaj koji se deli polako i sa zadovoljstvom.

Neka vaša kuhinja ove jeseni miriše na ljubav i tradiciju — sa svakom rolnicom šaljite pozdrave iz srca i oduševljenje na tanjirima.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)