
NAJLEPŠE SUPE I ČORBE ZA SLAVU Od domaće pileće do potaža od bundeve – miris koji okuplja porodicu (RECEPTI)
16.10.2025. 16:30

Freepik.com
U svakoj kući, miris supe koja lagano krčka na šporetu znači samo jedno – spremanje slave.
Bez obzira na to da li slavite Tomindan ili Srđevdan, prvo posluženje uvek treba da greje dušu.
Birajte supe i čorbe koje su hranljive, kremaste i imaju onaj domaći ukus koji vraća u detinjstvo.
Evo pet proverenih predloga koji će zasijati na vašem slavskom stolu.

🐔 1. Domaća pileća supa – klasika koja nikada ne izlazi iz mode
Potrebno je:
1 pileći batak i karabatak
2 šargarepe
1 paškanat
1 manji celer
1 glavica crnog luka
so, biber u zrnu
domaće rezance
Priprema:
Pred kraj dodajte so i nekoliko zrna bibera.
Procijedite i ubacite skuvane domaće rezance.
Miris koji ispuni kuću – zove porodicu za sto.

2. Čorba od povrća sa pavlakom – lagana i kremasta
Potrebno je:
2 šargarepe
1 krompir
1 koren peršuna
šaka graška
1 kašika putera
1 kašika brašna
2 kašike kisele pavlake
so, suvi začin, peršun
Priprema:
Na puteru propržite brašno, pa dodajte sitno seckano povrće. Nalijte toplom vodom (oko litar i po) i kuvajte dok sve ne omekša.
Na kraju dodajte pavlaku razmućenu s malo tople čorbe i sve kratko prokuvajte.
Pospite peršunom i poslužite uz domaći hleb.
3. Potaž od bundeve – jesenja čarolija u tanjiru
Potrebno je:
500 g bundeve
1 krompir
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
maslinovo ulje, so, biber
100 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Bundevu isecite na kocke, pomešajte s ostalim povrćem i ispecite u rerni 20 minuta da pusti aromu.
Zatim sve ubacite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte još 15 minuta.
Izblendirajte, dodajte pavlaku i poslužite s prepečenim semenkama bundeve.
Ova supa boje zlata unosi mir i toplinu u svaki dom.
4. Krem čorba od kukuruza – za one koji vole slatkast ukus
Potrebno je:
1 konzerva kukuruza (ili 2 sveža klipa)
1 krompir
1 manja glavica crnog luka
1 kašika maslaca
100 ml mleka
so, biber, peršun
Priprema:
Luk propržite na maslacu, dodajte krompir i kukuruz, pa nalijte litrom vode.
Kuvajte dok sve ne omekša, zatim izblendirajte i dodajte mleko.
Pospite peršunom i servirajte toplo.
Divno ide uz posne pogačice ili kukuruzni hleb.
🍅 5. Paradajz čorba sa rezancima – jednostavno, ali uvek uspešno
Potrebno je:
1 l paradajz soka
1 kašika brašna
1 kašika ulja
1 čen belog luka
1 kašičica šećera
šaka tankih rezanaca
Priprema:
Na ulju propržite brašno i beli luk, dodajte paradajz sok i litar vode.
Začinite po ukusu i ubacite šećer da neutrališe kiselinu.
Kuvajte 15 minuta i ubacite rezance.
Kada se zgusne – spremna je.
💛 Bella savet:
Za slavsku trpezu uvek birajte supe i čorbe koje ne zahtevaju mnogo pažnje, ali mirišu na domaćinstvo.
U njima je početak svakog ručka – i deo tradicije koji se ne preskače.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar