NAJLEPŠE SUPE I ČORBE ZA SLAVU Od domaće pileće do potaža od bundeve – miris koji okuplja porodicu (RECEPTI)

Milica Maksimović

16.10.2025. 16:30

NAJLEPŠE SUPE I ČORBE ZA SLAVU Od domaće pileće do potaža od bundeve – miris koji okuplja porodicu (RECEPTI)

Freepik.com

U svakoj kući, miris supe koja lagano krčka na šporetu znači samo jedno – spremanje slave.
Bez obzira na to da li slavite Tomindan ili Srđevdan, prvo posluženje uvek treba da greje dušu.
Birajte supe i čorbe koje su hranljive, kremaste i imaju onaj domaći ukus koji vraća u detinjstvo.

Evo pet proverenih predloga koji će zasijati na vašem slavskom stolu.

Freepik.com

🐔 1. Domaća pileća supa – klasika koja nikada ne izlazi iz mode

Potrebno je:

1 pileći batak i karabatak

2 šargarepe

1 paškanat

1 manji celer

1 glavica crnog luka

so, biber u zrnu

domaće rezance

Priprema:

U šerpu sipajte oko 2 litre hladne vode i dodajte meso i povrće. Kad provri, smanjite vatru i kuvajte 60–90 minuta, dok se ne pojavi zlatna boja i bistri miris.
Pred kraj dodajte so i nekoliko zrna bibera.
Procijedite i ubacite skuvane domaće rezance.
Miris koji ispuni kuću – zove porodicu za sto.
Freepik.com

2. Čorba od povrća sa pavlakom – lagana i kremasta

Potrebno je:

2 šargarepe

1 krompir

1 koren peršuna

šaka graška

1 kašika putera

1 kašika brašna

2 kašike kisele pavlake

so, suvi začin, peršun

Priprema:
Na puteru propržite brašno, pa dodajte sitno seckano povrće. Nalijte toplom vodom (oko litar i po) i kuvajte dok sve ne omekša.
Na kraju dodajte pavlaku razmućenu s malo tople čorbe i sve kratko prokuvajte.
Pospite peršunom i poslužite uz domaći hleb.

Freepik.com

3. Potaž od bundeve – jesenja čarolija u tanjiru

Potrebno je:

500 g bundeve

1 krompir

1 šargarepa

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

maslinovo ulje, so, biber

100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:
Bundevu isecite na kocke, pomešajte s ostalim povrćem i ispecite u rerni 20 minuta da pusti aromu.
Zatim sve ubacite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte još 15 minuta.
Izblendirajte, dodajte pavlaku i poslužite s prepečenim semenkama bundeve.
Ova supa boje zlata unosi mir i toplinu u svaki dom.

4. Krem čorba od kukuruza – za one koji vole slatkast ukus

Potrebno je:

1 konzerva kukuruza (ili 2 sveža klipa)

1 krompir

1 manja glavica crnog luka

1 kašika maslaca

100 ml mleka

so, biber, peršun

Priprema:
Luk propržite na maslacu, dodajte krompir i kukuruz, pa nalijte litrom vode.
Kuvajte dok sve ne omekša, zatim izblendirajte i dodajte mleko.
Pospite peršunom i servirajte toplo.
Divno ide uz posne pogačice ili kukuruzni hleb.

Pixabay.com

🍅 5. Paradajz čorba sa rezancima – jednostavno, ali uvek uspešno

Potrebno je:

1 l paradajz soka

1 kašika brašna

1 kašika ulja

1 čen belog luka

1 kašičica šećera

šaka tankih rezanaca

Priprema:
Na ulju propržite brašno i beli luk, dodajte paradajz sok i litar vode.
Začinite po ukusu i ubacite šećer da neutrališe kiselinu.
Kuvajte 15 minuta i ubacite rezance.
Kada se zgusne – spremna je.

💛 Bella savet:
Za slavsku trpezu uvek birajte supe i čorbe koje ne zahtevaju mnogo pažnje, ali mirišu na domaćinstvo.
U njima je početak svakog ručka – i deo tradicije koji se ne preskače.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)