VREME JE ZA SLATKO OD DUNJA Miris detinjstva u tegli i slatko koje greje dušu

Milica Maksimović

14.10.2025. 14:00

VREME JE ZA SLATKO OD DUNJA Miris detinjstva u tegli i slatko koje greje dušu

Shutterstock

Kada se u kući oseti miris dunja i karanfilića, zna se – stigla je jesen i vreme je da se pripremi slatko od dunja. Ovaj desert, koji miriše na detinjstvo i bakin sto, ponovo je postao nezaobilazan deo domaće zimnice.

Dunje su sada najlepše – zrele, čvrste i mirisne. Njihov prirodni pektin čini da se svako slatko pretvori u gust, sjajan sirup, a boja postane ona prepoznatljiva – zlatnoćilibarna.

Shutterstock

Kako se sprema domaće slatko od dunja

Potrebno je:

1 kg očišćenih dunja

1 kg šećera

250 ml vode

1 limun (ili 1 kesica limuntusa)

po želji: nekoliko karanfilića ili komadić vanile

Priprema:

Dunje oljuštite, očistite od semenki i narežite na tanke kriške.

U šerpu stavite šećer i vodu da provri, pa kad se pojavi prvi mehurić, dodajte dunje.

Kuvajte na tihoj vatri dok plod ne postane providan, a sirup gust i sjajan.

Na kraju dodajte limunov sok i po želji – karanfilić ili vanilu.

Kada se ohladi, sipajte u tegle i čuvajte na suvom mestu.

Shutterstock

Bella savet

Slatko od dunja najbolje je poslužiti uz čistu kašičicu i čašu hladne vode, baš kao nekad.
Možete ga dodati i u jutarnji jogurt, palačinke ili kolače – njegov miris i ukus pretvoriće svaki zalogaj u mali praznik.

💛 Dunje nisu samo voće, već i uspomena – na tople kuće, porodična okupljanja i jesen koja miriše na ljubav i mir.
Zato, ako se pitate da li je vreme za slatko od dunja — jeste. I to pravo.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)