NAJLAKŠA TURŠIJA U TEGLI Dva proverenа recepta za domaći ukus koji traje celu zimu

Jelena Petrović

06.10.2025. 07:15

NAJLAKŠA TURŠIJA U TEGLI Dva proverenа recepta za domaći ukus koji traje celu zimu

Jelena Petrović

Ništa ne miriše na jesen kao domaća turšija šarena, hrskava i puna ukusa. Bilo da volite papriku, karfiol ili ljute papričice, ovi jednostavni recepti garantuju savršenu zimnicu bez mnogo muke. Donosimo dva načina pripreme koji su godinama provereni u domaćinstvima.

Jelena Petrović

POTREBNO JE

Prvi način

5 kg paprike

1/2 kg karfiola

1 veća jabuka (na kriške)

50–100 g ljutih papričica

100–150 g soli

100 g esencije (može i manje, po ukusu)

5 g konzervansa

5 g vinobrana

lovorov list

biber u zrnu

Drugi način

3 kg paprike

2 kašike soli

3 l vode

120 ml alkoholnog sirćeta

biber u zrnu

5 g konzervansa

1 kašičica vinobrana

lovorov list

1 ravna kašika šećera

Priprema (drugi način)

Jelena Petrović

Papriku oprati, očistiti drške i pažljivo poređati u tegle da što više stane.
U vanglu sipati vodu, dodati so, šećer, sirće i biber. Zatim ubaciti konzervans i vinobran i sve lepo izjednačiti.

U svaku teglu ubaciti po jedan list lovora, pa naliti tečnost do vrha. Pokriti i ostaviti do sutra. Ako paprika upije tečnost, doliti do vrha, zatim zavrnuti poklopce i složiti tegle na police u hladno mesto.

Kako se priprema turšija pogledajte ovde:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)