
NAJLAKŠA TURŠIJA U TEGLI Dva proverenа recepta za domaći ukus koji traje celu zimu
06.10.2025. 07:15

Jelena Petrović
Ništa ne miriše na jesen kao domaća turšija – šarena, hrskava i puna ukusa. Bilo da volite papriku, karfiol ili ljute papričice, ovi jednostavni recepti garantuju savršenu zimnicu bez mnogo muke. Donosimo dva načina pripreme koji su godinama provereni u domaćinstvima.
POTREBNO JE
Prvi način
5 kg paprike
1/2 kg karfiola
1 veća jabuka (na kriške)
50–100 g ljutih papričica
100–150 g soli
100 g esencije (može i manje, po ukusu)
5 g konzervansa
5 g vinobrana
lovorov list
biber u zrnu
Drugi način
3 kg paprike
2 kašike soli
3 l vode
120 ml alkoholnog sirćeta
biber u zrnu
5 g konzervansa
1 kašičica vinobrana
lovorov list
1 ravna kašika šećera
Priprema (drugi način)
Papriku oprati, očistiti drške i pažljivo poređati u tegle da što više stane.
U vanglu sipati vodu, dodati so, šećer, sirće i biber. Zatim ubaciti konzervans i vinobran i sve lepo izjednačiti.
U svaku teglu ubaciti po jedan list lovora, pa naliti tečnost do vrha. Pokriti i ostaviti do sutra. Ako paprika upije tečnost, doliti do vrha, zatim zavrnuti poklopce i složiti tegle na police u hladno mesto.
Kako se priprema turšija pogledajte ovde:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar