KOMPLETAN SLAVSKI MENI Šta spremiti za Začeće Svetog Jovana, od predjela do deserta i koliko sve to košta

Milica Maksimović

03.10.2025. 14:00

KOMPLETAN SLAVSKI MENI Šta spremiti za Začeće Svetog Jovana, od predjela do deserta i koliko sve to košta

Shutterstock

Slava nije samo običaj, već i znak pripadnosti, tradicije i topline doma. Kada 6. oktobra dođe Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, porodice širom Srbije okupljaju se oko slavske trpeze. Jesen već kuca na vrata, pijace su pune povrća, a domaćice znaju da za ovu slavu nema posta, pa se priprema prava mrsna gozba.

Donosimo vam kompletan slavski meni – od predjela i supe do kolača i torte, uz praktične savete za organizaciju i okvirne cene za 15–20 gostiju.

Shutterstock

Predjela: mirisi koji najavljuju praznik

Slavska trpeza počinje uz pogaču – mirisnu, rumenu i mekanu, kojom se simbolično dočekuju gosti. Na stolu se potom nižu suhomesnati specijaliteti: pršuta, kulen, pečenica i kobasica, uz sir i domaći kajmak. Da sve izgleda bogatije, dodajte i punjena jaja ili rolnice sa ajvarom.

Na mnogim slavama, neizostavna je ruska salata. Osim što se sprema lako, svi je vole – pa ćete uz nju biti sigurni da niko neće ostati gladan dok se čeka pečenje.

Pixabay.com

Supe i čorbe: obavezna toplina doma

U svakoj srpskoj kući zna se – bez supe nema slave. Pileća supa sa domaćim rezancima prava je mera za dobrodošlicu, dok oni koji vole jače ukuse biraju teleću čorbu ili sezonsku čorbu od pečuraka.

Savet domaćicama: supu možete skuvati dan ranije i samo podgrejati, a rezance dodati neposredno pred posluženje. Tako ćete uštedeti dragoceno vreme na dan slave.

Shutterstock

Glavno jelo: srce trpeze

Glavni gost na stolu je, naravno, pečenje. Bilo praseće ili jagnjeće, miris pečenja se oseća još iz komšiluka i svi znaju da je u kući slava.

Tu je i sarma – nezaobilazna kraljica slavske kuhinje. Sa kiselim kupusom i dobrim dimljenim mesom, sarma greje i okuplja. Pored nje, domaćice vole da spremaju i nešto laganije – belo meso u sosu od pečuraka ili pohovanu piletinu.

Prilozi su jednostavni, ali važni: pire krompir, dinstano povrće i grilovano povrće da sve dobije boju i ravnotežu.

Shutterstock

Salate: da trpeza diše

Na stolu mora da se nađe kiseli kupus, jer bez njega nema prave slave. Ako se na pijaci još nađe paradajza i krastavaca, napravite osvežavajuću salatu, a obavezna je i tegla turšije – prava jesenja poslastica koja uvek prija uz pečenje.

Kolači: sitni znaci pažnje

Slava se pamti i po kolačima. Vanilice, oblande, bajadera, medenjaci ili stare šapice donose onu posebnu toplinu jer se prave baš za goste. Sitni kolači su praktični – možete ih napraviti nekoliko dana ranije i čuvati u kutijama, pa na dan slave samo aranžirati na tacne.

Jelena Petrović

Torta: kruna slavske večeri

Kada se sve pojede i popije, gosti iščekuju ono najlepše – tortu. Reforma torta je klasičan izbor, bogata orahom i čokoladom. Ako želite nešto jednostavnije, možete napraviti i čokoladnu tortu sa orasima. Važno je da je raskošna i da na stolu izgleda svečano.

Pexels.com

Organizacija i praktični saveti

Dan ranije spremite pogaču, sitne kolače, rusku salatu i supu.

Na dan slave fokusirajte se na pečenje, sarme i priloge.

Ako imate veliki broj gostiju, najbolje je naručiti pečenje u pečenjari, a ostatak jela spremiti kod kuće.

Za dekoraciju stola izaberite jesenje motive – grančice vinove loze, orase, sveće ili cveće u toplim bojama.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Trošak menija

Za trpezu za 15–20 gostiju potrebno je okvirno 40.000 – 45.000 dinara, u zavisnosti od izbora mesa i mesta kupovine. Najveća stavka uvek je pečenje, dok sitni kolači i torte dolaze kao najslađi završni deo, ali i najisplativiji jer se prave kod kuće.

Shutterstock

Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja 6. oktobra pruža priliku da se kroz hranu, običaje i okupljanje sačuva duh tradicije. Slavska trpeza nije samo niz jela – to je priča o porodici, gostoprimstvu i ljubavi. Od supe do torte, svako jelo ima svoje mesto, a domaćica svoj mir kada zna da je sve spremno i da će gosti otići siti i zadovoljni.

U zdravlju slavili!

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)