
SLATKI OBLACI ZA KIŠNE DANE Domaće puslice koje mirišu na ljubav
12:09 1 d 03.10.2025
Milica Maksimović03.10.2025. 14:00
Shutterstock
Slava nije samo običaj, već i znak pripadnosti, tradicije i topline doma. Kada 6. oktobra dođe Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, porodice širom Srbije okupljaju se oko slavske trpeze. Jesen već kuca na vrata, pijace su pune povrća, a domaćice znaju da za ovu slavu nema posta, pa se priprema prava mrsna gozba.
Donosimo vam kompletan slavski meni – od predjela i supe do kolača i torte, uz praktične savete za organizaciju i okvirne cene za 15–20 gostiju.
Slavska trpeza počinje uz pogaču – mirisnu, rumenu i mekanu, kojom se simbolično dočekuju gosti. Na stolu se potom nižu suhomesnati specijaliteti: pršuta, kulen, pečenica i kobasica, uz sir i domaći kajmak. Da sve izgleda bogatije, dodajte i punjena jaja ili rolnice sa ajvarom.
Na mnogim slavama, neizostavna je ruska salata. Osim što se sprema lako, svi je vole – pa ćete uz nju biti sigurni da niko neće ostati gladan dok se čeka pečenje.
U svakoj srpskoj kući zna se – bez supe nema slave. Pileća supa sa domaćim rezancima prava je mera za dobrodošlicu, dok oni koji vole jače ukuse biraju teleću čorbu ili sezonsku čorbu od pečuraka.
Savet domaćicama: supu možete skuvati dan ranije i samo podgrejati, a rezance dodati neposredno pred posluženje. Tako ćete uštedeti dragoceno vreme na dan slave.
Glavni gost na stolu je, naravno, pečenje. Bilo praseće ili jagnjeće, miris pečenja se oseća još iz komšiluka i svi znaju da je u kući slava.
Tu je i sarma – nezaobilazna kraljica slavske kuhinje. Sa kiselim kupusom i dobrim dimljenim mesom, sarma greje i okuplja. Pored nje, domaćice vole da spremaju i nešto laganije – belo meso u sosu od pečuraka ili pohovanu piletinu.
Prilozi su jednostavni, ali važni: pire krompir, dinstano povrće i grilovano povrće da sve dobije boju i ravnotežu.
Na stolu mora da se nađe kiseli kupus, jer bez njega nema prave slave. Ako se na pijaci još nađe paradajza i krastavaca, napravite osvežavajuću salatu, a obavezna je i tegla turšije – prava jesenja poslastica koja uvek prija uz pečenje.
SLATKI OBLACI ZA KIŠNE DANE Domaće puslice koje mirišu na ljubav
12:09 1 d 03.10.2025
Milica MaksimovićSlava se pamti i po kolačima. Vanilice, oblande, bajadera, medenjaci ili stare šapice donose onu posebnu toplinu jer se prave baš za goste. Sitni kolači su praktični – možete ih napraviti nekoliko dana ranije i čuvati u kutijama, pa na dan slave samo aranžirati na tacne.
Kada se sve pojede i popije, gosti iščekuju ono najlepše – tortu. Reforma torta je klasičan izbor, bogata orahom i čokoladom. Ako želite nešto jednostavnije, možete napraviti i čokoladnu tortu sa orasima. Važno je da je raskošna i da na stolu izgleda svečano.
Dan ranije spremite pogaču, sitne kolače, rusku salatu i supu.
Na dan slave fokusirajte se na pečenje, sarme i priloge.
Ako imate veliki broj gostiju, najbolje je naručiti pečenje u pečenjari, a ostatak jela spremiti kod kuće.
Za dekoraciju stola izaberite jesenje motive – grančice vinove loze, orase, sveće ili cveće u toplim bojama.
Za trpezu za 15–20 gostiju potrebno je okvirno 40.000 – 45.000 dinara, u zavisnosti od izbora mesa i mesta kupovine. Najveća stavka uvek je pečenje, dok sitni kolači i torte dolaze kao najslađi završni deo, ali i najisplativiji jer se prave kod kuće.
Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja 6. oktobra pruža priliku da se kroz hranu, običaje i okupljanje sačuva duh tradicije. Slavska trpeza nije samo niz jela – to je priča o porodici, gostoprimstvu i ljubavi. Od supe do torte, svako jelo ima svoje mesto, a domaćica svoj mir kada zna da je sve spremno i da će gosti otići siti i zadovoljni.
U zdravlju slavili!
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar