DORUČAK KOJI TOPI KILOGRAME I ČISTI CREVA Gotov za par minuta, a zdrav kao lek!

Milica Maksimović

01.10.2025. 07:27

DORUČAK KOJI TOPI KILOGRAME I ČISTI CREVA Gotov za par minuta, a zdrav kao lek!

Shutterstock

Koliko često jedete palentu? Nekada je bila nezaobilazna na našim trpezama, a danas je pomalo zaboravljena. Ipak, nikad nije kasno da je vratite u svoj jelovnik – jer palenta je savršen obrok za doručak: lagana, brzo se sprema, a daje snagu i sitost za ceo dan.

Zdravlje u tanjiru

Palenta se pravi od kukuruznog griza i potpuno je bez glutena, pa je pogodna i za one koji su osetljivi na gluten. Puna je minerala poput fosfora, magnezijuma, cinka i selena, a sadrži i prirodne mastikarotenoide, koji pomažu zdravlju creva. Zahvaljujući kukuruzu, ima malo kalorija i ne stvara osećaj težine u stomaku, što je čini idealnim izborom i za one koji žele da smršaju.

Shutterstock

Koliko često bi trebalo jesti palentu?

Preporuka je bar jednom nedeljno. Čisti creva, ubrzava metabolizam i svakako je zdraviji izbor od peciva iz pekare. A najveća prednost – gotova je za svega nekoliko minuta.

Kako se priprema?

Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, dodajte kašiku soli i kašiku masti ili ulja. Kada voda provri, sklonite sa ringle i umešajte dve i po kašike palente. Mešajte na nižoj temperaturi 2–3 minuta.

Možete je obogatiti sirom, kajmakom, semenkama, ajvarom ili preliti toplim mlekom – mogućnosti su bezbrojne.

Savet: Mešajte drvenom kašikom – tako izbegavate oksidaciju do koje može doći ako koristite metalnu.

Shutterstock

Tri načina da prirpemite palentu

Palenta iz rerne sa sirom

Ovaj recept je savršen kada želite zasitan i ukusan obrok, a sprema se za čas.

Potrebno:

200 g palente

100 g sira (feta ili domaći beli sir)

2 jajeta

2 dl jogurta

2 kašike pavlake

so po ukusu

Priprema:
Skuvajte palentu na klasičan način. Kada je gotova, umešajte izmrvljen sir, jaja, jogurt i pavlaku. Smestite u podmazanu vatrostalnu posudu i pecite na 200°C oko 20 minuta dok ne dobije zlatnu koricu. Poslužite uz salatu ili kiselo mleko.

Slani kolač od palente sa povrćem

Lagano, zdravo i odlično za večeru.

Potrebno:

150 g palente

1 crvena paprika

1 tikvica

1 šargarepa

2 jajeta

50 g rendanog kačkavalja

malo ulja i soli

Priprema:
Skuvajte palentu i ostavite da se malo prohladi. Umešajte sitno seckano povrće, jaja i polovinu kačkavalja. Sipajte smesu u pleh, pospite ostatkom kačkavalja i pecite oko 25 minuta na 180°C. Dobijate sočan i hranljiv obrok koji se sviđa i deci i odraslima.

Slatka palenta sa mlekom i medom

Ako volite sladak doručak, ovo je pravi izbor.

Potrebno:

2,5 kašike palente

2 dl mleka

1 kašika meda

malo cimeta ili suvog voća po želji

Priprema:
Skuvajte palentu u mleku, dodajte kašiku meda i pospite cimetom ili ubacite par suvih grožđica. Brzo, zdravo i jako ukusno.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)