
PRELIVENA PUNJENA PAPRIKA Kako se snima recept sa Kikicom
14:15 1 d 30.09.2025
Jelena Petrović01.10.2025. 07:27
Shutterstock
Koliko često jedete palentu? Nekada je bila nezaobilazna na našim trpezama, a danas je pomalo zaboravljena. Ipak, nikad nije kasno da je vratite u svoj jelovnik – jer palenta je savršen obrok za doručak: lagana, brzo se sprema, a daje snagu i sitost za ceo dan.
Palenta se pravi od kukuruznog griza i potpuno je bez glutena, pa je pogodna i za one koji su osetljivi na gluten. Puna je minerala poput fosfora, magnezijuma, cinka i selena, a sadrži i prirodne masti – karotenoide, koji pomažu zdravlju creva. Zahvaljujući kukuruzu, ima malo kalorija i ne stvara osećaj težine u stomaku, što je čini idealnim izborom i za one koji žele da smršaju.
Preporuka je bar jednom nedeljno. Čisti creva, ubrzava metabolizam i svakako je zdraviji izbor od peciva iz pekare. A najveća prednost – gotova je za svega nekoliko minuta.
Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, dodajte kašiku soli i kašiku masti ili ulja. Kada voda provri, sklonite sa ringle i umešajte dve i po kašike palente. Mešajte na nižoj temperaturi 2–3 minuta.
Možete je obogatiti sirom, kajmakom, semenkama, ajvarom ili preliti toplim mlekom – mogućnosti su bezbrojne.
Savet: Mešajte drvenom kašikom – tako izbegavate oksidaciju do koje može doći ako koristite metalnu.
Palenta iz rerne sa sirom
Ovaj recept je savršen kada želite zasitan i ukusan obrok, a sprema se za čas.
Potrebno:
200 g palente
100 g sira (feta ili domaći beli sir)
2 jajeta
2 dl jogurta
2 kašike pavlake
so po ukusu
Priprema:
Skuvajte palentu na klasičan način. Kada je gotova, umešajte izmrvljen sir, jaja, jogurt i pavlaku. Smestite u podmazanu vatrostalnu posudu i pecite na 200°C oko 20 minuta dok ne dobije zlatnu koricu. Poslužite uz salatu ili kiselo mleko.
PRELIVENA PUNJENA PAPRIKA Kako se snima recept sa Kikicom
14:15 1 d 30.09.2025
Jelena PetrovićSlani kolač od palente sa povrćem
Lagano, zdravo i odlično za večeru.
Potrebno:
150 g palente
1 crvena paprika
1 tikvica
1 šargarepa
2 jajeta
50 g rendanog kačkavalja
malo ulja i soli
Priprema:
Skuvajte palentu i ostavite da se malo prohladi. Umešajte sitno seckano povrće, jaja i polovinu kačkavalja. Sipajte smesu u pleh, pospite ostatkom kačkavalja i pecite oko 25 minuta na 180°C. Dobijate sočan i hranljiv obrok koji se sviđa i deci i odraslima.
Slatka palenta sa mlekom i medom
Ako volite sladak doručak, ovo je pravi izbor.
Potrebno:
2,5 kašike palente
2 dl mleka
1 kašika meda
malo cimeta ili suvog voća po želji
Priprema:
Skuvajte palentu u mleku, dodajte kašiku meda i pospite cimetom ili ubacite par suvih grožđica. Brzo, zdravo i jako ukusno.
BONUS VIDEO:
RUSKA SALATA KOJA SE PAMTI Najbolji recept za porodična okupljanja
14:15 21 h 01.10.2025
Teodora VojinovićBRZA ZIMNICA BEZ MNOGO MUKE Najlakši recept – gotovo za par sati
08:00 1 d 01.10.2025
Milica MaksimovićPRELIVENA PUNJENA PAPRIKA Kako se snima recept sa Kikicom
14:15 1 d 30.09.2025
Jelena Petrović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar