
BOLJI NEGO IZ PEKARE Recept za domaći burek koji miriše na detinjstvo
14:09 19 h 29.09.2025
Teodora Vojinović30.09.2025. 07:00
Shutterstock
U današnjem ubrzanom ritmu života, malo ko ima vremena da svakodnevno kuva od nule. Upravo zato mnoge domaćice, ali i zaposlene mame, pribegavaju jednom praktičnom triku – priprema jela „do pola“. Takva jela se zaledе i po potrebi dokuvaju ili ispeku, a vi uvek imate gotov obrok za svega pola sata.
1. Sarme i punjene paprike
Najbolje je pripremiti fil i napuniti listove kupusa ili paprike, složiti u posudu i zamrznuti bez kuvanja. Kada poželite da ih spremite, samo ih poređajte u šerpu, dodajte vodu ili paradajz sos i kuvajte kao da ste ih tek napravili.
2. Pita i gibanica
Možete ih zaviti i složiti u pleh, pa umesto pečenja – staviti u zamrzivač. Kada zatreba, samo ubacite zaleđeno u rernu i pecite dok ne porumeni.
3. Pogačice, uštipci i proje
Testo umesite i oblikujte pogačice ili uštipke, složite na tacnu i stavite u zamrzivač. Kad se stvrdnu, prebacite u kesu. Kasnije ih možete pržiti ili peći direktno zaleđene.
4. Ćufte i faširane šnicle
Meso oblikujte i poređajte u posudu, ali nemojte ih pržiti. Stavite ih u zamrzivač, a kad vam zatreba, samo ih izvadite i ispržite ili ispečete u rerni.
5. Supe i čorbe
Povrće za supu možete iseckati i zalediti, čak i sa mesom. Kada poželite supu, samo sve ubacite u ključalu vodu i začinite. Tako se vreme pripreme znatno skraćuje.
6. Sosovi i variva
Paradajz sos, bolonjeze ili sataraš idealni su za zamrzavanje. Kada nemate vremena, dovoljno je skuvati testeninu ili pirinač i dodati prethodno spremljen sos.
7. Pita sa krompirom ili burek
Kao i gibanica, može se spremiti do pola – zaviti i staviti u zamrzivač. Peče se direktno smrznut, a ukus je isti kao i kod sveže pripremljenog.
Koristite plastične posude ili kese sa zip zatvaračem – štede prostor u zamrzivaču.
Na svakoj posudi obavezno napišite datum i naziv jela.
BOLJI NEGO IZ PEKARE Recept za domaći burek koji miriše na detinjstvo
14:09 19 h 29.09.2025
Teodora VojinovićVećinu ovih jela najbolje je potrošiti u roku od 3 meseca.
Na ovaj način uvek ćete imati pri ruci domaći obrok – bez stresa i nervoze, a sa ukusom kao da je tog trenutka spremljen.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar