ZAŠTO JE DOBRO JESTI SVINJSKU MAST, SLANINU I LUK? Nutricionistkinja objašnjava zašto - i sve će nam biti jasnije

Vreme je gripa i prehlada a telu je potrebno da se sačuva, pa evo i kako

Milica Maksimović

13.11.2025. 10:51

ZAŠTO JE DOBRO JESTI SVINJSKU MAST, SLANINU I LUK? Nutricionistkinja objašnjava zašto - i sve će nam biti jasnije

Shutterstock

Voće, povrće, integralne žitarice, zdrava biljna ulja, semenke i orašasti plodovi — sve su to namirnice koje redovno povezujemo sa zdravom ishranom. Međutim, šta je sa onim namirnicama na kojima su odrasle generacije pre nas: svinjskom mašću, slaninom i lukom? Da li i one mogu imati svoje mesto u savremenoj ishrani? Nutricionistkinja objašnjava da mogu — ali uz pravilnu upotrebu i umerene količine.

SVINJSKA MAST

Svinjska mast je godinama bila kontroverzna, ali njen sastav otkriva da ima i korisnih strana. U sebi sadrži: oko 40% zasićenih masti, oko 50% mononezasićenih masti (posebno oleinske i palmitoleinske), oko 10% polinezasićenih masti. Bogata je vitaminima A, D i E, a kao i sve masnoće — vrlo je kalorična, pa je važno ne preterivati. Preporučeni dnevni unos masti ne bi trebalo da prelazi 30% ukupnih kalorija.

Masnoće pomažu u apsorpciji vitamina, a kolesterol iz masti se pod uticajem UV zraka u telu pretvara u vitamin D, važan za apsorpciju kalcijuma. Svinjska mast je odlična za kuvanje i prženje jer izuzetno dobro podnosi visoke temperature. Ima visoku tačku dimljenja, pa se smatra stabilnijom od mnogih biljnih ulja.

Pixabay.com

SLANINA

Slanina ima specifičan nutritivni sastav: oko 50% mononezasićenih masti, najviše oleinske kiseline (koje ima i maslinovo ulje), oko 40% zasićenih masti, oko 10% polinezasićenih masti. Iako se dugo verovalo da zasićene masti direktno uzrokuju bolesti srca, danas istraživanja pokazuju da takva veza nije jednoznačno dokazana. Slanina je bogata proteinima, vitaminima B grupe, selenom, fosforom, gvožđem i cinkom.

Ali, postoje dva važna upozorenja: Sadrži dosta soli, pa osobe sa visokim pritiskom moraju biti pažljive. Industrijska slanina često sadrži nitrite i nitrate, koji na visokim temperaturama prelaze u potencijalno štetne nitrozamine. Zbog toga se preporučuje da se slanina jede umerenо i što prirodnija, dok prženje na vrlo visokim temperaturama treba izbegavati.

Freepik.com

LUK

Luk je nutritivna „bomba” i potpuno opravdano se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Jedna glavica luka ima samo 44 kalorije, a bogata je: vitaminom C, vitaminima B grupe (folna kiselina, B6), kalijumom, antioksidansima i protivupalnim jedinjenjima.

Shutterstock

Benefiti luka su brojni:

smanjuje trigliceride i loš holesterol,

snižava krvni pritisak,

štiti od zgrušavanja krvi,

stabilizuje šećer u krvi,

ima antimikrobno dejstvo,

poboljšava rad creva i imunitet.

Redovna konzumacija luka je jedan od najjednostavnijih načina da unapredite zdravlje. Svinjska mast, slanina i luk mogu imati svoje mesto u ishrani, ali uz umerenost i pravilan izbor. Mast i slanina nisu za svakodnevno preterivanje, dok se luk slobodno može jesti svaki dan. Balans između tradicionalnog i modernog — to je ključ zdrave ishrane.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)