MOĆAN JUTARNJI NAPITAK Prirodno smanjuje salo na stomaku i butinama bez dijete
Samo dva sastojka, malo strpljenja i doslednost.
08:00 4 h 13.11.2025
Milica MaksimovićVreme je gripa i prehlada a telu je potrebno da se sačuva, pa evo i kako
13.11.2025. 10:51
Shutterstock
Voće, povrće, integralne žitarice, zdrava biljna ulja, semenke i orašasti plodovi — sve su to namirnice koje redovno povezujemo sa zdravom ishranom. Međutim, šta je sa onim namirnicama na kojima su odrasle generacije pre nas: svinjskom mašću, slaninom i lukom? Da li i one mogu imati svoje mesto u savremenoj ishrani? Nutricionistkinja objašnjava da mogu — ali uz pravilnu upotrebu i umerene količine.
Svinjska mast je godinama bila kontroverzna, ali njen sastav otkriva da ima i korisnih strana. U sebi sadrži: oko 40% zasićenih masti, oko 50% mononezasićenih masti (posebno oleinske i palmitoleinske), oko 10% polinezasićenih masti. Bogata je vitaminima A, D i E, a kao i sve masnoće — vrlo je kalorična, pa je važno ne preterivati. Preporučeni dnevni unos masti ne bi trebalo da prelazi 30% ukupnih kalorija.
Masnoće pomažu u apsorpciji vitamina, a kolesterol iz masti se pod uticajem UV zraka u telu pretvara u vitamin D, važan za apsorpciju kalcijuma. Svinjska mast je odlična za kuvanje i prženje jer izuzetno dobro podnosi visoke temperature. Ima visoku tačku dimljenja, pa se smatra stabilnijom od mnogih biljnih ulja.
Slanina ima specifičan nutritivni sastav: oko 50% mononezasićenih masti, najviše oleinske kiseline (koje ima i maslinovo ulje), oko 40% zasićenih masti, oko 10% polinezasićenih masti. Iako se dugo verovalo da zasićene masti direktno uzrokuju bolesti srca, danas istraživanja pokazuju da takva veza nije jednoznačno dokazana. Slanina je bogata proteinima, vitaminima B grupe, selenom, fosforom, gvožđem i cinkom.
Ali, postoje dva važna upozorenja: Sadrži dosta soli, pa osobe sa visokim pritiskom moraju biti pažljive. Industrijska slanina često sadrži nitrite i nitrate, koji na visokim temperaturama prelaze u potencijalno štetne nitrozamine. Zbog toga se preporučuje da se slanina jede umerenо i što prirodnija, dok prženje na vrlo visokim temperaturama treba izbegavati.
Luk je nutritivna „bomba” i potpuno opravdano se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Jedna glavica luka ima samo 44 kalorije, a bogata je: vitaminom C, vitaminima B grupe (folna kiselina, B6), kalijumom, antioksidansima i protivupalnim jedinjenjima.
smanjuje trigliceride i loš holesterol,
snižava krvni pritisak,
štiti od zgrušavanja krvi,
stabilizuje šećer u krvi,
ima antimikrobno dejstvo,
poboljšava rad creva i imunitet.
MOĆAN JUTARNJI NAPITAK Prirodno smanjuje salo na stomaku i butinama bez dijete
Samo dva sastojka, malo strpljenja i doslednost.
08:00 4 h 13.11.2025
Milica Maksimović
Redovna konzumacija luka je jedan od najjednostavnijih načina da unapredite zdravlje. Svinjska mast, slanina i luk mogu imati svoje mesto u ishrani, ali uz umerenost i pravilan izbor. Mast i slanina nisu za svakodnevno preterivanje, dok se luk slobodno može jesti svaki dan. Balans između tradicionalnog i modernog — to je ključ zdrave ishrane.
BONUS VIDEO:
MOĆAN JUTARNJI NAPITAK Prirodno smanjuje salo na stomaku i butinama bez dijete
Samo dva sastojka, malo strpljenja i doslednost.
08:00 4 h 13.11.2025
Milica Maksimović
RUSKI ELIKSIR VEČNE MLADOSTI Tajna zdravlja, lepote i dugovečnosti stara vekovima
Ovaj recept prenosi se s kolena na koleno, a sastoji se od lekovitih biljaka poznatih i cenjenih širom sveta
07:40 1 d 12.11.2025
Milica Maksimović
DA LI JE ZDRAVO JESTI JOGURT SA VOĆEM? Nutricionisti otkrivaju istinu o ovoj omiljenoj kombinaciji!
Iako mnogi obožavaju da ga mešaju sa voćem, nutricionisti upozoravaju da ne svaka kombinacija prija stomaku.
13:50 1 d 11.11.2025
Milica Maksimović
Do ovog zaključka došlo se nakon istraživanja koje je sproveo dr Džulijan de Silva, estetski hirurg iz Londona.
12:16 9 min 13.11.2025
Milica Maksimović
UUU, OVO ŽELIMO RIJANA! PRAZNIČNI HIT SEZONE Fenty sjaj koji daje punije, glamurozne usne za tren
U vreme kada se pripremamo za praznične žurke jedan sjaj za usne zauzima posebno mesto
11:55 30 min 13.11.2025
Milica Maksimović
Uz savete botaničara, donosimo detaljan, ali jednostavan vodič.
11:30 55 min 13.11.2025
Milica Maksimović
POSNA ČOKOLADNA TORTA Kremasta, bogata i tako dobra da niko neće verovati da je posna
Savršena je za slavu, porodična okupljanja ili kada jednostavno želite nešto slatko
10:31 1 h 13.11.2025
Milica Maksimović
Ovaj praznik tradicionalno slave mnogi domovi, ali i zdravstvene ustanove.
10:01 2 h 13.11.2025
Milica Maksimović
KAKO DA SPREČITE ZAMAGLJENE PROZORE Trikovi iz kuhinje koji efikasno smanjuju kondenzaciju
Kada se topli, vlažni vazduh iz prostorije sudari sa hladnim prozorima, na staklu se formiraju sitne kapljice.
09:31 2 h 13.11.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar