
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaOvaj sok možete pripremiti od jabuka iz svoje bašte ili s lokalne pijace
09.09.2025. 12:13
Freepik.com
Nema ništa bolje od ukusa domaćeg soka od jabuka – prirodnog, bez dodatih konzervansa, punog vitamina i osvežavajuće arome. Ovaj sok možete pripremiti od jabuka iz svoje bašte ili s lokalne pijace i uživati u njemu tokom cele godine. Evo kako da ga napravite u nekoliko jednostavnih koraka.
Freepik.com
Sastojci za domaći sok od jabuka:
5 kg svežih jabuka (najbolje su slatke ili blago kiselkaste sorte)
2 l vode
200-300 g šećera (po ukusu)
1 limun (opciono, za svežinu i očuvanje boje soka)
Priprema:
Pranje i priprema jabuka:
Dobro operite jabuke pod mlazom vode kako biste uklonili svu nečistoću. Nemojte ih ljuštiti, jer kora sadrži veliki deo prirodnih hranljivih materija i daje soku bogatiju aromu. Jabuke isecite na četvrtine i uklonite seme.
Kuvanje jabuka:
U većem loncu, pomešajte isečene jabuke sa 2 litra vode. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok jabuke ne omekšaju, otprilike 20-30 minuta. Povremeno promešajte.
SLASNA DOMAĆA PECIVA SA BELIM LUKOM I PARMEZANOM Svaki zalogaj pravo je uživanje!
07:57 10 d 05.09.2025
BellaTAJNA SAVRŠENO PRŽENIH JAJA Evo zašto treba da ih spremate ovako, a ne na ulju
Ako želite da doručak bude ukusan kao iz najboljeg restorana, saznajte kako da ga spremite.
08:19 11 d 04.09.2025
K1infoCeđenje soka:
Kuvane jabuke procedite kroz gazu ili fino sito kako biste odvojili sok od pulpe. Ovaj proces možete ponoviti nekoliko puta kako biste dobili što bistriji sok.
Dodavanje šećera i limuna:
Procedjeni sok vratite u lonac, dodajte šećer po ukusu i sok od limuna. Kuvajte još 5-10 minuta na blagoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori. Limun ne samo da daje osvežavajuću notu, već i pomaže u očuvanju boje soka.
Sterilizacija i sipanje:
Dok se sok još uvek kuva, pripremite sterilne staklene flaše ili tegle. Sterilizujte ih u rerni na 100°C oko 15 minuta ili u vreloj vodi. Vreo sok sipajte u pripremljene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako da se stvori vakuum.
Skladištenje: Freepik.com
Flaše sa sokom čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Ovako pripremljen sok može trajati i do godinu dana.
Zašto praviti domaći sok?
Domaći sok od jabuka nije samo zdravija alternativa kupovnim sokovima, već i sjajan način da iskoristite višak voća. Bez dodatnih konzervansa i veštačkih boja, dobijate proizvod pun vitamina C i antioksidanasa, savršen za ceo porodicu.
Saveti za dodatni šmek:
Dodajte cimet ili karanfilić tokom kuvanja za bogatiju aromu.
Eksperimentišite sa kombinacijama – ubacite kruške, dunje ili drugo voće.
Priprema domaćeg soka od jabuka možda zahteva malo truda, ali rezultat je ukus koji vraća u detinjstvo i podseća na tople kuhinje naših baka. Uživajte u svakom gutljaju!
BONUS VIDEO:
PALAČINKE KOJE SE NE LEPE Tajna savršenog doručka na vašem stolu
16:00 1 h 15.09.2025
Teodora VojinovićFINE STARINSKE BUHTLE SA PEKMEZOM OD ŠLJIVA Najbolje iz bakine kuhinje!
07:40 10 h 15.09.2025
Jelena PetrovićKOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA Kokos i krem, to je prava kombinacija!
12:44 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićSočan, gust i prepun ukusa, savršen je za doručak, užinu ili bilo koji obrok.
07:37 3 d 12.09.2025
Jelena PetrovićTRI SLATKE IDEJE ZA SEPTEMBAR Džemovi koje vredi probati!
13:10 4 d 11.09.2025
Teodora VojinovićPALAČINKE KOJE SE NE LEPE Tajna savršenog doručka na vašem stolu
16:00 1 h 15.09.2025
Teodora VojinovićMED ILI JAVOROV SIRUP Koji zaslađivač je bolji izbor?
15:00 2 h 15.09.2025
Milica MaksimovićVlasnici pasa ponekad mogu primetiti da je njihov ljubimac iznenada postao povučen u sebe ili razdražljiv.
13:02 4 h 15.09.2025
Aleksandar Bečić
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar