POSNI PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalno jelo u posebnoj ribljoj verziji
Ova kombinacija kiselog kupusa i ribe savršena je za zimske dane, slave i posne praznike.
07:43 1 d 24.12.2025
Milica Maksimović25.12.2025. 07:41
Shutterstock
U vreme kada su se jela pravila od onoga što imaš u kući, nastajali su recepti koji su ostali zapamćeni po ukusu, a ne po količini sastojaka. Jedan od takvih recepata je i prava srpska proja – bez jaja, jogurta i sira, a opet mekana, mirisna i zasitna. Ovo je proja kakvu su pravile naše bake: jednostavna, skromna i poštena. Danas je savršena za dane posta, za one koji izbegavaju mlečne proizvode ili jaja, ali i za sve koji žele domaći zalogaj bez suvišnih dodataka.
Sastojci:
2 šolje kukuruznog brašna
1 šolja belog brašna
2 šolje vode
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
½ šolje ulja
Priprema:
U većoj činiji pomešajte sve suve sastojke – kukuruzno i belo brašno, so i prašak za pecivo. Postepeno dodajte vodu i ulje, pa mešajte dok ne dobijete glatku, srednje gustu smesu.
Pleh blago podmažite uljem i sipajte smesu. Poravnajte i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 30 minuta, dok proja lepo ne porumeni i ne zamiriše.
Po želji, možete dodati malo seckanog crnog luka, semenke ili blitvu, ali prava čar ove proje je baš u njenoj jednostavnosti.
POSNI PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalno jelo u posebnoj ribljoj verziji
Ova kombinacija kiselog kupusa i ribe savršena je za zimske dane, slave i posne praznike.
07:43 1 d 24.12.2025
Milica Maksimović
NOVOGODIŠNJI MAFINI KOJI OSVAJAJU NA PRVI POGLED Praznični zalogaji koji nestaju za tren (DIY+VIDEO)
Ovako pripremljeni, oni su savršeni za prazničnu trpezu, dečje proslave ili kao slatki poklon za drage ljude.
12:10 1 d 23.12.2025
Milica MaksimovićZato što nas vraća korenima. Bez komplikacija, bez viška – samo brašno, voda, ulje i malo strpljenja. Savršena je uz tanjir supe, pasulj, kiselo mleko (ako nije post) ili samo uz čaj, kao nekad.
Ova proja dokazuje da za dobar ukus ne treba mnogo – samo pravi odnos sastojaka i malo ljubavi. Baš onako kako se nekada kuvalo u srpskim domaćinstvima.
BONUS VIDEO:
SAMO UBACITE U BLENDER! Bez rerne i mučenja: Desert koji me je spasio kad su stigli gosti!
Brzo, lako i neverovatno ukusno!
09:45 1 min 25.12.2025
Jelena Petrović
POSNI PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalno jelo u posebnoj ribljoj verziji
Ova kombinacija kiselog kupusa i ribe savršena je za zimske dane, slave i posne praznike.
07:43 1 d 24.12.2025
Milica Maksimović
NOVOGODIŠNJI MAFINI KOJI OSVAJAJU NA PRVI POGLED Praznični zalogaji koji nestaju za tren (DIY+VIDEO)
Ovako pripremljeni, oni su savršeni za prazničnu trpezu, dečje proslave ili kao slatki poklon za drage ljude.
12:10 1 d 23.12.2025
Milica Maksimović
PRAZNIČNI KOKTELI NIKAD SLAĐI Trik sa keksom koji svako piće pretvara u pravi hit
Ovaj detalj ne samo da lepo izgleda na fotografijama, već i dodaje aromu, teksturu i onu slatku notu.
10:30 1 d 23.12.2025
Milica Maksimović
MEKANI KAO PAMUK, A KRCKAJU! Domaći lisnati prutići sa sirom
Priprema je zanimljiva i laka, a rezultat je prava fantazija ukusa.
10:10 1 d 23.12.2025
Jelena Petrović
SAMO UBACITE U BLENDER! Bez rerne i mučenja: Desert koji me je spasio kad su stigli gosti!
Brzo, lako i neverovatno ukusno!
09:45 1 min 25.12.2025
Jelena Petrović
EVO KAKO DA VAM DOM ZAMIRIŠE NA BOŽIĆ Jednostavni trikovi koji bude prazničnu čaroliju
Evo nekoliko jednostavnih, domaćinskih načina da vam kuća zamiriše na praznike.
08:15 1 h 25.12.2025
Milica Maksimović
MIR I LJUBAV U DOMOVIMA Danas se obeležava Božić po gregorijanskom kalendaru
Ovaj veliki dan širom sveta dočekuje se u duhu mira, ljubavi i zajedništva, a porodica i toplina doma nalaze se u središtu proslave.
06:10 3 h 25.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar