POSNI PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalno jelo u posebnoj ribljoj verziji

Ova kombinacija kiselog kupusa i ribe savršena je za zimske dane, slave i posne praznike.

Milica Maksimović

24.12.2025. 07:43

POSNI PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalno jelo u posebnoj ribljoj verziji

Shutterstock

Podvarak je jedno od onih jela koje svi vezujemo za toplinu doma i miris kuhinje koji se širi još dok se rerna zagreva. Iako se najčešće sprema sa mesom, posna verzija sa oslićem pokazuje da i u danima posta trpeza može biti bogata, ukusna i zasitna. Ova kombinacija kiselog kupusa i ribe savršena je za zimske dane, slave i posne praznike, ali i za sve koji žele laganiji obrok bez odricanja od ukusa.

Freepik.com

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa

500 g fileta oslića

2 glavice crnog luka

3 čena belog luka

2 šargarepe

2 lovorova lista

1 kašičica mlevene paprike

so i biber po ukusu

malo aleve paprike

voda ili povrtni temeljac

Priprema:

Crni luk i šargarepu sitno iseckajte i kratko prodinstajte na malo vode, jer je jelo posno. Dodajte sitno seckan beli luk i začine, pa sve lagano promešajte da pusti miris.

Kiseli kupus isecite na rezance i dodajte u šerpu sa lukom i šargarepom. Po potrebi dolijte malo vode ili povrtnog temeljca i kratko krčkajte. Filete oslića isecite na krupnije komade, posolite i pobiberite. U vatrostalnu posudu ređajte red kupusa, pa red ribe, dok ne potrošite sav materijal. Završite slojem kupusa, dodajte lovorov list i pospite alevom paprikom. Poklopljeno pecite u rerni na 200 stepeni oko sat vremena, a zatim otkrijte i ostavite još 10–15 minuta da se lepo zapeče.

Savet domaćice:

Podvarak je još ukusniji ako se pripremi dan ranije, jer se tada ukusi kupusa i ribe savršeno povežu. Poslužite ga uz parče domaćeg hleba i kiselu salatu – jednostavno, posno i pravo domaćinsko jelo.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)