"DA OŽEŽI I UGREJE!" NAJBOLJI KOKTELI Malo sastojaka, mnogo uživanja!
Ako vam dolaze gosti, ili samo želite da svečanoj večeri date malo šmeka, ovo su proverene kombinacije koje uvek uspevaju.
14:00 1 d 26.12.2025
Milica Maksimović28.12.2025. 09:13
Jelena Petrović
U mnogim domaćinstvima hleb od kvasca je nezaobilazan deo trpeze, ali ređe kada nemate vremena ili nemate kvasac kod kuće. Za takve situacije stiže recept za beskvasni hleb koji je gotov za oko 35 minuta, a rezultat je mekana vekna sa zlatnom i lagano hrskavom koricom — savršena uz maslac, džem ili uz čorbu.
Ovaj beskvasni recept je idealan kada želite brzo i jednostavno rešenje za svež domaći hleb, bez potrebe za dugim čekanjem da testo naraste. Umesto kvasca koristi se prašak za pecivo — sastojak koji je osnovni “pokretač” kod beskvasnih hlebova, a nalazi se u mnogim receptima bez kvasca širom sveta.
(Po želji, za mekšu unutrašnjost, može se dodati 1 kašika maslinovog ulja u vodu pre mešenja testa.)
1. Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 220 °C i obložite pleh papirom za pečenje.
2. Pomešajte suve sastojke
U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte da se ravnomerno sjedine.
3. Dodajte vodu i zamesite
Sipajte mlaku vodu u suve sastojke i mešajte viljuškom ili špatulom dok ne dobijete homogenu smešu. Testo nije lepljivo kao kod klasičnog hleba, pa ga je lako oblikovati.
4. Oblikovanje
Pobrašnite radnu površinu i lagano mesite testo minut-dva dok ne postane glatko. Zatim ga oblikujte u veknu: spljoštite i dvaput preklopite da biste dobili formu, a po vrhu lagano zasecite zaseke.
5. Pečenje
Stavite hleb na pripremljeni pleh i pecite 15 minuta na 220 °C, zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još oko 10 minuta dok hleb ne dobije zlatno-smeđu koricu.
6. Hlađenje
Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi pre sečenja kako bi sredina zadržala mekanu teksturu.
Ovaj beskvasni hleb je izuzetno svestran — možete ga seći na tanke kriške i služiti uz domaći maslac, med ili džem, koristiti ga za sendviče ili poslužiti uz čorbu.
Prednost ovakvog hleba je što:
"DA OŽEŽI I UGREJE!" NAJBOLJI KOKTELI Malo sastojaka, mnogo uživanja!
Ako vam dolaze gosti, ili samo želite da svečanoj večeri date malo šmeka, ovo su proverene kombinacije koje uvek uspevaju.
14:00 1 d 26.12.2025
Milica Maksimović
LISNATI SLAVSKI KOLAČ Baš onako kako su ga pravile naše bake! (VIDEO)
Pravi se bez žurbe, s merom i rukama koje znaju šta rade.
10:42 2 d 26.12.2025
Milica MaksimovićAko volite mekši i nešto lepljiviji hleb, dodajte kašiku maslinovog ulja u mešavinu pre pečenja. A ako želite aromatičniju varijantu, možete dodati i malo susama ili raženog brašna u smesu za bogatiji ukus.
Ovaj beskvasni hleb predstavlja idealno rešenje za svaki dan, naročito kad nemate vremena za tradicionalno dizanje testa — a rezultat je ukusan, mirisan i domaći hleb spreman za manje od sat vremena.
BONUS VIDEO:
SAVRŠEN PRAZNIČNI DESERT BEZ PEČENJA Bejlis kuglice gotove za 15 minuta!
11:00 21 min 28.12.2025
Teodora Vojinović
"DA OŽEŽI I UGREJE!" NAJBOLJI KOKTELI Malo sastojaka, mnogo uživanja!
Ako vam dolaze gosti, ili samo želite da svečanoj večeri date malo šmeka, ovo su proverene kombinacije koje uvek uspevaju.
14:00 1 d 26.12.2025
Milica Maksimović
SAVRŠEN PRAZNIČNI DESERT BEZ PEČENJA Bejlis kuglice gotove za 15 minuta!
11:00 21 min 28.12.2025
Teodora Vojinović
SLAVIMO MATERICE! Praznik koji podseća da je majčinska ljubav temelj svake porodice
To je dan posvećen majkama, ženama i majčinskoj ljubavi.
05:30 5 h 28.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar