MEKANI KAO PAMUK, A KRCKAJU! Domaći lisnati prutići sa sirom

Priprema je zanimljiva i laka, a rezultat je prava fantazija ukusa.

Jelena Petrović

23.12.2025. 10:10

MEKANI KAO PAMUK, A KRCKAJU! Domaći lisnati prutići sa sirom

Jelena Petrović

Ovo je onaj miris detinjstva koji puni kuću toplinom. Pecivo je toliko vazdušast i mekano da se prosto lepi za prste, a svaka kora se odvaja kao list. Idealno je za porodični doručak ili kad želite da obradujete najmilije nečim domaćim i zdravim. Priprema je zanimljiva i laka, a rezultat je prava fantazija ukusa koja će vas oduševiti već na prvi zalogaj.

Jelena Petrović

Potrebno je:

500-600 g brašna, 200 ml jogurta ili mleka, 2 jaja, 20 g kvasca, 1 kašika šećera, malo soli, 100 g feta sira, 1 kašika kisele pavlake 60 g maslaca, krupna so

Jelena Petrović

Priprema

Kvasac rastopiti u malo mlake vode, dodati šećer, jogurt, 2 jaja i postepeno dodavati brašno pa zamesiti srednje glatko testo. Ostaviti testo da nadođe. Naraslo testo razviti i podeliti na 7-8 loptica. Svaku lopticu razviti što tanje i premazati je razmekšanim maslacem, a preko njega rasporediti izgnječeni sir. Slagati loptice jednu preko druge, osim poslednje koju ne treba premazivati. 

Jelena Petrović

Tako složeno testo razviti u oblik velikog pravougaonika, preseći ga na pola po dužini, pa na trake širine oko 3 cm. Svaku traku raseći po sredini pa krajeve provući kroz rasečeni deo (jedan spolja, jedan unutra) kao što je prikazano u videu. Ređati u pleh koji ste podmazali ili stavili pek papir. 

Ostaviti da testo još malo naraste u plehu, pa ga premazati žumancetom i posuti semenkama, kimom i krupnom solju po želji. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20-30 minuta dok ne dobije prelepu rumenu boju.

Kako se prave ovi lisnati prutići, POGLEDAJTE OVDE:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)