POSNA KROMPIR SALATA Jednostavan, a bogat prilog koji se savršeno uklapa uz skoro svako jelo!

Teodora Vojinović

21.12.2025. 13:00

POSNA KROMPIR SALATA Jednostavan, a bogat prilog koji se savršeno uklapa uz skoro svako jelo!

Freepik.com

Ako želite da na posnoj slavi poslužite nešto drugačije, ali provereno ukusno, ova orijentalna krompir salata je pravi izbor. Lako se priprema, ne zahteva skupe sastojke, a zahvaljujući mariniranom luku i maslinama ima pun, zaokružen ukus koji se odlično slaže uz ribu i ostala posna jela.

Freepik.com

Sastojci

Za ovu salatu potrebno vam je:

  • 1 kg krompira
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 100 g crnih maslina (bez koštica)
  • 4 kašike suncokretovog ulja
  • 3 kašike belog vinskog sirćeta
  • 3–4 kašike vode
  • 1 kašičica šećera
  • so po ukusu
  • svež peršun za posipanje

Priprema

  1. Krompir operite i skuvajte u ljusci u posoljenoj vodi dok ne omekša. Procedite ga, ostavite da se prohladi, zatim oljuštite i isecite na krupnije kocke ili kolutove.
  2. Crveni luk isecite na tanke listiće, posolite ga i blago izgnječite rukom da omekša. U posebnoj činiji pomešajte sirće, ulje, vodu i šećer, pa tom marinadom prelijte luk. Ostavite da odstoji oko 20–30 minuta kako bi se ukusi lepo sjedinili.
  3. U veću činiju stavite krompir, dodajte marinirani luk zajedno sa tečnošću, pa umešajte crne masline. Sve pažljivo promešajte kako se krompir ne bi raspao. Po potrebi dodatno posolite.
  4. Na kraju salatu pospite sitno seckanim svežim peršunom. Možete je poslužiti odmah, ali je još ukusnija ako odstoji u frižideru 15–20 minuta.

Saveti za posluženje

Ova salata je odličan prilog uz pečenu ili pohovanu ribu, ali može da posluži i kao lagano predjelo na posnoj trpezi. Priprema se unapred, ne gubi na ukusu i lako se prilagođava većem broju gostiju.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)