RUKE OD ZLATA Kako napraviti posni slavski kolač - da bi uspeo, važna je jedna stvar

Dobar posni slavski kolač može da bude mekan, mirisan i lep na pogled – baš onakav kakav dolikuje slavi.

Milica Maksimović

18.12.2025. 15:00

RUKE OD ZLATA Kako napraviti posni slavski kolač - da bi uspeo, važna je jedna stvar

Shutterstock

Posni slavski kolač nije samo hleb. On je znak poštovanja, vere i doma, i zato se ne mesi na brzinu niti bez misli. Iako se pravi bez mleka i jaja, dobar posni slavski kolač može da bude mekan, mirisan i lep na pogled – baš onakav kakav dolikuje slavi.

Najvažnija stvar kod posnog slavskog kolača nije ni brašno, ni ulje, ni rerna. Najvažnije je strpljenje. Testo mora da ima vremena da naraste, da „odmori“, i da se u miru oblikuje.

Shutterstock

Kako su to radile naše bake

Najpre se kvasac podigne u mlakoj vodi sa malo šećera. Nema žurbe – čeka se da zapeni, jer se verovalo da od toga zavisi kakav će kolač biti. Zatim se mesi testo, mekano pod rukom, da ne puca i da ne bude tvrdo. Dok se mesi, u kući treba da bude mirno – bez nervoze i galame.

Testo se potom pokrije čistom krpom i ostavi da naraste. Kažu stari da se tada ne gleda na sat, već na testo – kad se udvostruči, spremno je.

Kolač se oblikuje polako, sa pažnjom. Može biti jednostavan ili ukrašen, ali uvek uredan. Po vrhu se pravi krstić ili blagi rezovi, a pogača se premaže uljem da lepo porumeni. Sve se radi tiho i s poštovanjem, jer se veruje da kolač pamti ruku koja ga mesi.

Shutterstock

Pečenje i završnica

Peče se u umerenoj rerni, dok ne dobije lepu zlatnu boju i ne zamiriše kuća. Kada se izvadi, može se blago premazati uljem ili ukrasiti orasima – tek toliko da izgleda svečano, ali ne previše.

Posni slavski kolač ne treba da bude savršen po izgledu. Važno je da je pravljen s namerom i u miru. Takav kolač je uvek uspeo.

Domaćinski savet

Ako testo ne naraste kako treba, ne treba se ljutiti – bolje je sačekati još malo. Posni slavski kolač traži vreme, jer slava nije trka, već trenutak okupljanja i zahvalnosti.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)