RUKE OD ZLATA Kako napraviti posni slavski kolač - da bi uspeo, važna je jedna stvar
Dobar posni slavski kolač može da bude mekan, mirisan i lep na pogled – baš onakav kakav dolikuje slavi.
18.12.2025. 15:00
Shutterstock
Posni slavski kolač nije samo hleb. On je znak poštovanja, vere i doma, i zato se ne mesi na brzinu niti bez misli. Iako se pravi bez mleka i jaja, dobar posni slavski kolač može da bude mekan, mirisan i lep na pogled – baš onakav kakav dolikuje slavi.
Najvažnija stvar kod posnog slavskog kolača nije ni brašno, ni ulje, ni rerna. Najvažnije je strpljenje. Testo mora da ima vremena da naraste, da „odmori“, i da se u miru oblikuje.
Kako su to radile naše bake
Najpre se kvasac podigne u mlakoj vodi sa malo šećera. Nema žurbe – čeka se da zapeni, jer se verovalo da od toga zavisi kakav će kolač biti. Zatim se mesi testo, mekano pod rukom, da ne puca i da ne bude tvrdo. Dok se mesi, u kući treba da bude mirno – bez nervoze i galame.
Testo se potom pokrije čistom krpom i ostavi da naraste. Kažu stari da se tada ne gleda na sat, već na testo – kad se udvostruči, spremno je.
PRAVO SLAVSKO ŽITO Tradicionalan recept sa blagom aromom vanile
08:39 8 h 18.12.2025
Milica MaksimovićKolač se oblikuje polako, sa pažnjom. Može biti jednostavan ili ukrašen, ali uvek uredan. Po vrhu se pravi krstić ili blagi rezovi, a pogača se premaže uljem da lepo porumeni. Sve se radi tiho i s poštovanjem, jer se veruje da kolač pamti ruku koja ga mesi.
Pečenje i završnica
Peče se u umerenoj rerni, dok ne dobije lepu zlatnu boju i ne zamiriše kuća. Kada se izvadi, može se blago premazati uljem ili ukrasiti orasima – tek toliko da izgleda svečano, ali ne previše.
Posni slavski kolač ne treba da bude savršen po izgledu. Važno je da je pravljen s namerom i u miru. Takav kolač je uvek uspeo.
Domaćinski savet
Ako testo ne naraste kako treba, ne treba se ljutiti – bolje je sačekati još malo. Posni slavski kolač traži vreme, jer slava nije trka, već trenutak okupljanja i zahvalnosti.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar