ZAŠTO SU VANILICE I DALJE NAJOMILJENI KOLAČ Donosimo posni recept sa makom koji uvek uspeva!

Teodora Vojinović

21.12.2025. 14:00

ZAŠTO SU VANILICE I DALJE NAJOMILJENI KOLAČ Donosimo posni recept sa makom koji uvek uspeva!

Shutterstock

Vanilice su jedan od onih kolača koji na slavskim trpezama uvek zauzmu posebno mesto — nežni, mirisni i puni ukusa. Posebno omiljene kao posna slatka poslastica za slavu su vanilice sa makom — recept koji je jednostavan, proveren i koji se lako uklapa u prazničnu trpezu. 

Domaća tradicija na tanjiru

Ove starinske vanilice spoj su fine teksture koja se topi u ustima i blagog ukusa maka, vanile i limuna. Uprkos jednostavnim sastojcima, rezultat je kolač koji izgleda i miriše svečano, a uz to se lako pravi i većini domaćica uspe savršeno. 

Kombinacija maka i limunove korice unosi pun ukus koji nije previše sladak, već se idealno nadopunjuje sa džemom kojim se kolačići spajaju. 

Sastojci 

Za pripremu ovih vanilica biće vam potrebni: 

  • posni margarin sobne temperature
  • šećer u prahu i vanilin šećer
  • rendana korica limuna
  • glatko brašno i prašak za pecivo
  • mleveni mak
  • džem po izboru
  • dodatni prah šećer za posipanje

Ovaj spoj sastojaka čini testo dovoljno mekano i aromatično, a završni dodir prah šećera daje im klasičan praznični izgled. 

Koraci pripreme

1. Priprema testa: U posudi sjedinite margarin, šećer u prahu, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte mleveni mak i dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. 

2. Dodavanje brašna: U smesu postepeno umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mesite dok se sve ne sjedini u glatko, mekano testo. Ostavite ga da odmori oko 30 minuta. 

3. Oblikovanje: Na pobrašnjenoj površini razvucite testo na oko 1 cm debljine i modlicom vadite manje krugove. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. 

4. Pečenje: Pecite na 180 °C kratko, oko 5 minuta, vodeći računa da ostanu svetli i mekani.

5. Finalni dodir: Ohlađene kolačiće spajajte omiljenim džemom i pospite prah šećerom. 

Bella savet za savršen ukus

Ako želite, umesto klasičnog šećera možete pripremiti laganu glazuru od limuna i prah šećera u koju ćete umakati kolačiće mak i limun se savršeno slažu. 

Ove vanilice sa makom su idealna poslastica za slavu, ali i divan dodatak svakoj prazničnoj trpezi jer spajaju jednostavnost pripreme i autentičan, domaći ukus koji se pamti.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)