NAJMEKŠA ŠTRUDLA S MAKOM IKADA Donosimo jednostavan recept za neverovatno sočan kolač!

Teodora Vojinović

14.12.2025. 14:35

NAJMEKŠA ŠTRUDLA S MAKOM IKADA Donosimo jednostavan recept za neverovatno sočan kolač!

Freepik.com

Ako postoji kolač koji miriše na detinjstvo, praznike i nedeljna okupljanja oko stola, onda je to domaća štrudla s makom. Mekano testo, bogat fil od maka i šećera, i onaj poznati miris koji ispuni celu kuću — to je slatkiš koji generacije vole i rado pripremaju. 

Shutterstock

Sastojci

Za ovu štrudlu potrebno vam je:

  • 1 kg kiselog testa
  • 300 g maka
  • 250 g šećera
  • 3 dl mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50 g suvog grožđa

Sve što vam je potrebno nalazi se u gotovo svakom domaćinstvu — a tajna je u strpljenju i pravoj meri ljubavi, baš kao što su radile naše bake.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristina (@gaspar.kristina)

Kako se priprema testo

  1. Najpre se zamešava kvasac sa mlekom, brašnom i šećerom i ostavlja da fermentiše. Kada masa lepo naraste, dodaje se ostatak brašna, mleko, puter, šećer i so.
  2. Testo se zatim dobro izmesi, pokrije krpom i ostavi na toplom mestu da još jednom naraste. Bitno je da temperatura bude između 30 i 35°C, kako bi testo bilo mekano i vazdušasto.
  3. Kada testo udvostruči volumen, premesi se i razvije na radnoj površini u pravougaonik — spremno je za bogati, tradicionalni fil.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milica (@miliss_kitchen)

Savršeni fil od maka

  1. Mleveni mak kuva se sa šećerom, mlekom, suvim grožđem i vanilin šećerom. Ovaj fil je gust, aromatičan i divno se razmazuje.
  2. Dobijeni fil pažljivo se nanosi preko razvučenog testa, koje se potom urola u čvrstu štrudlu. Ostavlja se još kratko da naraste, a zatim se premaže žumancetom kako bi tokom pečenja dobila onu prepoznatljivu, zlatnu boju.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by na mom stolu&sullamiatavola (@na_mom_stolu)

Pečenje i posluživanje

Štrudla se peče oko 50 minuta na 200°C, dok ne dobije savršeno rumenu koricu.
Nakon pečenja iseče se na šnite, a po želji se pospe šećerom u prahu. Najlepše prija uz čašu mleka ili popodnevnu kafu.

Zanimljivo je da se na isti način prave i štrudle sa orasima ili džemom — razlika je samo u filu, ali miris doma ostaje isti. Kažu da se najbolje štrudle prave u Vojvodini, gde je ovaj kolač deo tradicije koja nikada ne izlazi iz mode.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)