POSNA ČORBA KOJA GREJE DUŠU Recept iz domaće kuhinje naših baka

Milica Maksimović

09.12.2025. 07:22

POSNA ČORBA KOJA GREJE DUŠU Recept iz domaće kuhinje naših baka

Shutterstock

U danima kada nam treba nešto jednostavno, toplo i okrepljujuće, nema boljeg izbora od dobre stare posne čorbe kakvu su pripremale naše mame i bake. To je ona čorba koja miriše na dom, na zimu, na kuhinju u kojoj se uvek nešto krčka, a sto je spreman da okupi sve oko sebe. Bilo da postite, pazite na ishranu ili samo želite lagan, a zasitan obrok, ova domaćinska povrtna čorba biće pravo utočište u tanjiru.

Shutterstock

Šta vam je potrebno:

1 glavica crnog luka

2 šargarepe

1 manji paškanat (ili peršunov koren)

2 krompira

1/2 glavice zelja ili kupusa (opciono)

1 crvena paprika

1 veći paradajz ili 100 ml paradajz soka

1 čen belog luka

Malo celera (koren ili list)

So, biber, suvi začin

Malo ulja

Peršun za kraj

Po želji: šaka pirinča ili domaćih rezanaca

Kako se priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu, paškanat i celer, pa dinstajte nekoliko minuta. Ubacite krompir sečen na kockice, papriku i paradajz (oguljen i seckan ili u obliku soka), pa nalijte sa oko 1,5 litara vode.

Posolite, pobiberite i dodajte sitno seckan beli luk. Kuvajte na srednjoj vatri oko 25 minuta, zatim dodajte šaku pirinča ili domaćih rezanaca (ako volite gušće čorbe). Na kraju dodajte seckani peršun i ostavite da kratko odstoji poklopljeno.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)