NAJJEDNOSTAVNIJA POSNA PITA SA JABUKAMA Desert koji se pravi za pola sata!

Teodora Vojinović

06.12.2025. 07:00

NAJJEDNOSTAVNIJA POSNA PITA SA JABUKAMA Desert koji se pravi za pola sata!

Shutterstock

U vreme posta mnogi misle da se izbor kolača sužava, ali domaćice znaju da se najlepši mirisi šire upravo iz posne kuhinje. Jedan od takvih recepata je posna lenja pita sa jabukama – jednostavna, mirisna i savršeno meka, idealna za popodnevnu kafu ili kao desert nakon posnog ručka.

Pixabay.com

Sastojci koji su vam potrebni

Za testo:

  • 400 g brašna
  • 150 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 ml ulja
  • 150 ml mineralne vode
  • prstohvat soli
  • korica limuna (po želji)

Za fil:

  • 800 g izrendanih jabuka
  • 4 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • malo limunovog soka

Priprema — jednostavno kao nekad

  1. Jabuke narendajte, dodajte šećer, cimet i vanilu, pa kratko prodinstajte da omekšaju i puste sok. Dodajte malo limunovog soka da zadrže svežinu.
  2. U posebnoj činiji pomešajte suve sastojke, pa dodajte ulje i mineralnu vodu. Umestite mekše testo koje se ne lepi za ruke.
  3. Testo podelite na dva dela. Prvi deo rastanjite i stavite u podmazan pleh.
  4. Rasporedite pripremljeni fil od jabuka.
  5. Preko fila stavite drugi deo testa – možete ga razviti kao koru ili narendati po vrhu za rustičan izgled.
  6. Pecite u rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
  7. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i secite na kocke.

Zašto je ova pita uvek dobra ideja

Lenja pita sa jabukama je jedan od onih recepata koji vraća uspomene – miriše na detinjstvo, na bakinu kuhinju i na toplo popodne kada se cela kuća okupi oko stola. Posna verzija je jednako ukusna kao i klasična, a zahvaljujući jednostavnim sastojcima, može se praviti i onda kada iznenada dođu gosti.

Zaključak

Ako tražite poslastice koje su jednostavne, izdašne i domaće – posna lenja pita sa jabukama je pravi izbor. Spremićete je brzo, bez velikih troškova, a miris jabuka i cimeta ispuniće dom baš onako kako treba u vreme posta.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)