PRELEPE PIVARICE Tajna posnih kiflica sa pivom i šerbetom - baš su lepe!

Kiflice su lagane i mirisne, a sve ostalo radi slatki aromatični šerbet.

Jelena Petrović

02.12.2025. 10:50

PRELEPE PIVARICE Tajna posnih kiflica sa pivom i šerbetom - baš su lepe!

Foto: Jelena Petrović

Ovo je pravi, posni, slavski klasik iz naše porodične riznice! Mnoge domaćice se muče sa testom od piva, ali mi imamo tajnu savršene prhkosti i tačnu meru brašna (5,5 šolja) i šerbeta (3:2) za savršenstvo! Kiflice su lagane i mirisne, a sve ostalo radi slatki aromatični šerbet koji ih čini mekim kao duša! Ne propustite ovaj starinski recept!

Foto: Jelena Petrović

SASTAV: Za testo: dve šolje piva (hladnog), jedna šolja ulja, pet i po šolja brašna, jedan prašak za pecivo.
Za šerbet: tri šolje šećera, dve šolje vode, vanilin šećer, jedan limun (korica i sok). Još treba 100 gr ml oraha za valjanje kiflica
Foto: Jelena Petrović

PRIPREMA: Prvo pripremiti šerbet: Pomešati tri šolje šećera i dve šolje vode, dodati vanilin šećer i kolut limuna. Staviti da prokuva, kuvati ga još desetak minuta i ostaviti da se potpuno ohladi. Šerbet mora biti hladan! Testo: U posudu sipati ulje i hladno pivo (ovo je ključno za prhko testo!). Dodati jedan prašak za pecivo i pet i po šolja brašna. Sastojke sjediniti što je moguće brže varjačom i završiti kratko rukama. Testo ne sme dugo da se mesi. Čim se sjedini, umotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač na 20-30 minuta.

Testo podeliti na dva dela a onda testo razviti u veliki krug pa seći trouglove za kiflice i puniti ih džemom pomešanim sa mlevenim posnim keksom (da ne iscuri). Peći na 180 stepeni C dok ne porumene. Oko 30 minuta. Završnica: Vruće kiflice direktno spuštati u hladan šerbet i brzo vaditi (dovoljna je 1-2 sekunde). Uvaljati  u ml. orahe ili kokos. Ako vam se kiflice prohlade držite ih duže u šerbetu.

Kako se spremaju kiflice POGLEDAJTE OVDE:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)