SVI MISLE DA JE IZ PEKARE Slavski kolač koji se ne mrvi i ostaje svež čak 7 dana
Da svi misle da ste ga kupili u najboljoj pekari u gradu.
18.11.2025. 15:10
Shutterstock
Slavski kolač je srce svake slave – znak domaćinstva, blagoslova i ljubavi koja se širi oko trpeze. Ipak, koliko puta vam se desilo da ga lepo umesite, ispečete, iznesete ponosno na sto – a već sutradan je suv, mrvi se i deluje kao da je star nekoliko dana? Dobra vest je da to ne mora da bude tako. Uz pravi odnos sastojaka i nekoliko provereno dobrih trikova, slavski kolač može da ostane mekan, mirisan i svež i do sedam dana, a da svi misle da ste ga kupili u najboljoj pekari u gradu.
Tajna nije u „čarobnom“ sastojku, već u pažljivom mešenju, dovoljno masnoće, dobro odrađenom narastanju i pravilnom čuvanju. Brzi recepti često traže manje masnoće i kraće mešenje, pa testo bude suvo i lomljivo. Kada odvojite malo više vremena – dobijete onaj pravi, domaći, žuti slavski kolač koji se seče u lepe, čvrste, ali mekane parčiće.
Recept za slavski kolač koji se ne mrvi i ostaje svež:
– 40 g svežeg kvasca
– 200 ml mleka
– 200 ml vode
– 150 g putera
– 3 kašike šećera
– 1 kašičica soli
– 2 jajeta
– 1 kašika meda (po želji, za dodatnu svežinu i miris)
Prvo pripremite kvasac: u mlakom mleku rastopite kvasac sa šećerom i ostavite da nadođe. U veliku vanglu prosejte brašno, dodajte so, jaja, omekšali puter, med ako ga koristite i nadošli kvasac. Vodu dodajte postepeno, uz mešenje, dok ne dobijete glatko, mekano i elastično testo koje se odvaja od ruku i ivica posude. Ovo je važan korak – dobro umešeno testo znači kolač koji se neće raspadati pod nožem.
Testo pokrijte krpom i ostavite da naraste oko sat vremena, na toplom mestu, dok ne udvostruči zapreminu. Zatim ga premesite, oblikujte slavski kolač, stavite u podmazan kalup i ukrasite krstom, pletenicama i „pšenicom“ od dela testa. Ostavite još malo da odmori u kalupu, a onda pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40–45 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Da bi ovakav kolač ostao svež danima, podjednako je važno kako ga čuvate. Nikako ga nemojte zatvarati u plastičnu kesu – u njoj se znoji, gubi strukturu i lakše buđavi. Najbolje je da se potpuno ohlađen kolač umota u čistu lanenu ili pamučnu krpu i drži na sobnoj temperaturi, dalje od izvora toplote i vlage. Tako se zadržava prirodna vlažnost testa, korica ostaje lepa, a sredina mekana.
Ako dodate kašiku meda u testo, dobićete još jedan plus – med deluje kao prirodni „čuvar“ svežine, pa kolač duže ostaje mekan.
Najčešće dileme domaćica:
Zašto se slavski kolač mrvi?
– Najčešće zbog previše brašna, preskočenog mešenja ili prepečene kore. Testo mora da bude mekano, a ne tvrdo već u vangli.
Kako da zaista izdrži sedam dana?
KUGLOF SA KARAMELOM I ORASIMA Mirisan najbolji kolač koji ćete ikada probati!
Bilo da ga poslužite uz jutarnju kafu ili kao raskošni desert, ovaj kolač će vas oduševiti!
07:26 9 h 18.11.2025
Jelena PetrovićMogu li da menjam brašno?
– Možete ubaciti manji deo integralnog brašna, ali je važno da većina ostane belo brašno, kako bi kolač zadržao finu, meku strukturu.
Kako da izgleda kao iz pekare?
– Pažljivo ukrašavanje čini čudo: krst, klas od testa, pletenice po obodu, malo jaja za premazivanje pre pečenja – i dobićete savršen izgled.
Slavski kolač koji se ne mrvi i ostaje svež sedam dana nije nikakav mit, već rezultat pažnje, strpljenja i ljubavi prema domu i tradiciji. A kad ga iznesete na sto i svi kažu: „Ovaj je sigurno iz dobre pekare“, samo ćete se nasmejati – jer znate da je vaš, domaći, i baš takav kakav treba da bude.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar