POSNE SALATE KOJE SVI VOLE Najbolji izbor uz prebranac, ribu i posnu sarmu

Milica Maksimović

18.11.2025. 11:45

POSNE SALATE KOJE SVI VOLE Najbolji izbor uz prebranac, ribu i posnu sarmu

Shutterstock

Kada počnu posni dani i slave koje padaju usred nedelje, domaćice širom Srbije prvo razmišljaju o trpezi koja će biti ukusna, bogata i potpuna — a da ostane posna. Prebranac, posna sarma i riba na razne načine tradicionalno zauzimaju centralno mesto na stolu, ali ono što ovu trpezu čini potpunom jesu dobre, dobre posne salate.

Donosimo pregled najukusnijih salata koje se savršeno slažu uz praznična jela — jednostavne, domaćinske i provereno omiljene.

Vitaminska salata – klasika uz sva teža jela

Sitno seckani kupus i narendana šargarepa, malo soli, ulje i limun. Ova salata daje svežinu i lagano osvetljava svako jelo, zato je idealna uz prebranac i posnu sarmu. Neizostavna je na slavama, jer „čisti“ ukus i ne opterećuje stomak.

Kiseli kupus – kralj zimskih trpeza

Uz malo bibera i ulja, kiseli kupus je neprevaziđen pratioc ribi iz rerne, pohovanoj ribi ili posnoj sarmi. Njegova prirodna kiselkastost savršeno se uklapa uz masnija jela i balansira svaki zalogaj.

Pixabay.com

Posna ruska salata – svečana i lagana

Mnogi ne znaju da ruska salata može biti posna – ali može, i to izuzetno ukusna. Kuvani krompir, grašak, šargarepa i krastavčići povezuju se posnim majonezom ili mešavinom ulja, senfa i limuna. Rezultat: kremasta, lagana i svečana salata koja podjednako dobro ide uz ribu i sarmu.

Salata od kiselih krastavaca – osveženje koje treba svima

Kada je trpeza bogata, ova jednostavna salata pravi je spas. Seckani krastavčići sa malo bibera i ulja donose hrskavost i svežinu i savršeno idu uz prebranac i ribu.

Pixabay.com

Turšija – nezaobilazna zimska mezimica

Mešana turšija od karfiola, šargarepe, paprike, kukumara i feferona klasična je domaćinska salata. Dobro se slaže uz sve posne specijalitete, a daje trpezi onaj prepoznatljivi, starinski ukus.

Cvekla sa belim lukom – zdravo i izuzetno ukusno

Kuvana rendana cvekla začinjena belim lukom, sirćetom i uljem idealna je uz posnu sarmu. Slatko-kiselkasta nota cvekle dodatno naglašava miris i ukus glavnih jela.

Pečena paprika sa belim lukom – favorit uz ribu

Crvene pečene paprike sa uljem, belim lukom i malo sirćeta retko koga ostavljaju ravnodušnim. Ovo je jedna od onih salata koje nestaju prve — posebno kada se služi uz ribu iz rerne ili pastrmku.

k1info/Vanja Sinadinović

Praziluk salata – lagana i aromatična

Seckani praziluk začinjen sirćetom i uljem dugo je bio zaboravljen, ali se vraća na trpeze. Zbog blage arome savršeno ide uz prebranac.

Seljačka salata – jednostavna, a fenomenalna

Kuvani krompir, luk, ulje i malo sirćeta. Jednostavna, stara, domaćinska salata koja odlično ide uz ribu i pasulj.

Freepik.com

Ljuta salata za one koji vole jače ukuse

Sitno sečene ljute papričice sa belim lukom, malo ulja i sirćeta — idealna uz ribu i posnu sarmu. Daje karakter i podiže aromu svakog jela.

Pečeno povrće – moderna i hranljiva salata

Pečene paprike, šargarepa, bundeva i luk, sve začinjeno limunom i uljem, odličan su izbor za one koji vole laganiju i moderniju posnu trpezu. Sve ove salate unose ravnotežu, svežinu i boju u posna jela, a domaćice ih vole jer se pripremaju brzo i lako, a sve to bez kompromisa u ukusu.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)