HRSKAVA KORA I MIRISNE JABUKE Evo kako napraviti američku pitu korak po korak!

Teodora Vojinović

16.11.2025. 11:30

HRSKAVA KORA I MIRISNE JABUKE Evo kako napraviti američku pitu korak po korak!

Freepik.com

Kad pomislite na desert koji greje dušu, američka pita sa jabukama je pravi izbor. Ovo nije samo pita – ovo je miris doma, tradicija i uživanje u svakom zalogaju. Uz par jednostavnih trikova, i vi je možete pripremiti baš kao iz najboljih poslastičarnica.

Sastojci

Za koru:

  • 2 ½ šolje brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja hladnog neslanog putera, isečenog na kockice
  • 6–8 kašika ledene vode

Za fil:

  • 6–7 većih jabuka (greni smit i jonatan su idealne)
  • ¾ šolje šećera
  • ¼ šolje smeđeg šećera
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice soli
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike neslanog putera, u malim komadićima

Priprema

  1. Priprema kore: U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte hladan puter i prstima ili viljuškom razradite dok smesa ne podseća na krupne mrvice. Postepeno dodajte ledenu vodu i zamesite testo. Podelite ga na dva dela, umotajte u foliju i stavite u frižider najmanje sat vremena.
  2. Priprema fila: Jabuke ogulite, očistite i iseckajte na kockice ili tanke listiće. U velikoj posudi pomešajte jabuke sa šećerom, smeđim šećerom, cimetom, muskatom i limunovim sokom.
  3. Formiranje pite: Rernu zagrejte na 220 °C. Razvaljajte jedan deo testa i stavite ga u pleh. Rasporedite fil preko kore i dodajte komadiće putera. Pokrijte drugim delom testa ili napravite rešetkasti vrh. Ivice kore pažljivo spojite. Po želji premažite umućenim jajetom i pospite šećerom.
  4. Pečenje: Pecite 40–50 minuta, dok kora ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Nakon pečenja, ostavite pitu da se ohladi najmanje 2–3 sata da fil bude stabilan.

Serviranje

Poslužite pitu toplu ili ohlađenu, sa kuglom sladoleda od vanile ili malo šlaga. Hrskava kora i mirisni fil od jabuka stvaraju savršen desert za svako porodično okupljanje.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)