DINSTANA BORANIJA Najbolji posni ručak na kašiku (VIDEO)
09:06 3 h 13.11.2025
Jelena PetrovićSavršena je za slavu, porodična okupljanja ili kada jednostavno želite nešto slatko
13.11.2025. 10:31
Shutterstock
Ako vam treba desert koji je jednostavan, domaćinski i potpuno posan – ova torta je pravi pogodak. Kremasta, bogata i raskošnog ukusa, pravi se bez jaja, mleka i putera, a toliko je fina da niko ne bi pogodio da je posna. Savršena je za slavu, porodična okupljanja ili kada jednostavno želite nešto slatko što se brzo sprema, a ostavlja utisak.
Osnova od mlevenog keksa i lešnika daje pun ukus, dok se dve kreme – jedna sa belom, druga sa crnom čokoladom – savršeno spajaju u tortu koja se topi u ustima. A red keksa u sredini daje onu domaću strukturu koju volimo.
Za donji sloj:
250 g mlevenog keksa
100 g mlevenih pečenih lešnika
100 g istopljenog margarina
100 g šećera u prahu
200 ml soka od pomorandže, sojinog/ bademovog mleka, čaja ili Koka-Kole
1 l sojinog mleka
160 g pudinga od vanile
6 kašika šećera
200 ml vode
150 g margarina
100 g šećera u prahu
1 kesica šlaga (55 g)
50–60 ml hladne vode
200 g bele čokolade
100 g tamne čokolade
150 g keksa u komadu
Dekoracija po želji – lešnici, čokoladni strugotine, šlag, kakao…
U većoj posudi pomešajte mleveni keks, mlevene lešnike i šećer u prahu. Dodajte istopljen margarin i tečnost po izboru (sok, biljno mleko, čaj ili Coca-Colu). Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačenu, mekšu smesu koja se lepo utiskuje u kalup. Rasporedite je na dno kalupa i blago pritisnite kašikom. Ostavite da odmara dok kuvate krem.
Puding od vanile razmutite u 200 ml vode. Ostatak sojinog mleka stavite da provri sa šećerom. Kada mleko krene da ključa, umešajte puding i kuvajte dok ne zgusne. Skinite sa vatre i potpuno ohladite. U ohlađen puding umutite margarin i šećer u prahu, pa sve zajedno sjedinite u finu, glatku kremu.
U posebnoj posudi umutite šlag sa 50–60 ml hladne vode. Biće penast i lagan, baš kako treba.
Kremu podelite na dva jednaka dela: U prvi deo dodajte otopljenu belu čokoladu i polovinu umućenog šlaga. U drugi deo dodajte otopljenu tamnu čokoladu i ostatak šlaga. Dobićete dve divno kremaste mase – jednu svetliju, jednu tamniju.
DINSTANA BORANIJA Najbolji posni ručak na kašiku (VIDEO)
09:06 3 h 13.11.2025
Jelena Petrović
BUREK - PITA SA JABUKAMA Tražiće se parče više! (RECEPT)
Pripremite se za parče više, jer je ovo burek-pita za sve one dane kada Vam se jede nešto brzo.
12:42 23 h 12.11.2025
Jelena PetrovićNa pripremljenu osnovu dodajte svetlu kremu i lepo poravnajte. Preko nje poređajte komadiće keksa – ne previše gusto, taman da daju strukturu. Zatim sipajte tamnu kremu i lagano poravnajte.
Tortu ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći. Dekorišite po ukusu – mlevenim lešnicima, čokoladnim strugotinama, šlagom ili kakaom.
BONUS VIDEO:
DINSTANA BORANIJA Najbolji posni ručak na kašiku (VIDEO)
09:06 3 h 13.11.2025
Jelena Petrović
BUREK - PITA SA JABUKAMA Tražiće se parče više! (RECEPT)
Pripremite se za parče više, jer je ovo burek-pita za sve one dane kada Vam se jede nešto brzo.
12:42 23 h 12.11.2025
Jelena Petrović
DOMAĆA KOLENICA SA KISELIM KUPUSOM I PIRINČEM Zimski ručak koji se pamti
Ovo je jelo koje miriše na detinjstvo, zimu i pravu domaću kuhinju...
07:55 2 d 11.11.2025
Milica Maksimović
DOMAĆA SUPA KAO BAKINA Koliko dugo treba kuvati supu da izvučete sav ukus
Dragi naši, nije svejedno koliko dugo kuvate sastojke...
13:00 2 d 10.11.2025
Teodora Vojinović
UUU, OVO ŽELIMO RIJANA! PRAZNIČNI HIT SEZONE Fenty sjaj koji daje punije, glamurozne usne za tren
U vreme kada se pripremamo za praznične žurke jedan sjaj za usne zauzima posebno mesto
11:55 18 min 13.11.2025
Milica Maksimović
Uz savete botaničara, donosimo detaljan, ali jednostavan vodič.
11:30 43 min 13.11.2025
Milica Maksimović
Vreme je gripa i prehlada a telu je potrebno da se sačuva, pa evo i kako
10:51 1 h 13.11.2025
Milica Maksimović
Ovaj praznik tradicionalno slave mnogi domovi, ali i zdravstvene ustanove.
10:01 2 h 13.11.2025
Milica Maksimović
KAKO DA SPREČITE ZAMAGLJENE PROZORE Trikovi iz kuhinje koji efikasno smanjuju kondenzaciju
Kada se topli, vlažni vazduh iz prostorije sudari sa hladnim prozorima, na staklu se formiraju sitne kapljice.
09:31 2 h 13.11.2025
Milica Maksimović
DINSTANA BORANIJA Najbolji posni ručak na kašiku (VIDEO)
09:06 3 h 13.11.2025
Jelena Petrović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar