POSNA ČOKOLADNA TORTA Kremasta, bogata i tako dobra da niko neće verovati da je posna

Savršena je za slavu, porodična okupljanja ili kada jednostavno želite nešto slatko

Milica Maksimović

13.11.2025. 10:31

POSNA ČOKOLADNA TORTA Kremasta, bogata i tako dobra da niko neće verovati da je posna

Shutterstock

Ako vam treba desert koji je jednostavan, domaćinski i potpuno posan ova torta je pravi pogodak. Kremasta, bogata i raskošnog ukusa, pravi se bez jaja, mleka i putera, a toliko je fina da niko ne bi pogodio da je posna. Savršena je za slavu, porodična okupljanja ili kada jednostavno želite nešto slatko što se brzo sprema, a ostavlja utisak.

Freepik.com

Osnova od mlevenog keksa i lešnika daje pun ukus, dok se dve kreme – jedna sa belom, druga sa crnom čokoladom – savršeno spajaju u tortu koja se topi u ustima. A red keksa u sredini daje onu domaću strukturu koju volimo.

Sastojci

Za donji sloj:

250 g mlevenog keksa

100 g mlevenih pečenih lešnika

100 g istopljenog margarina

100 g šećera u prahu

200 ml soka od pomorandže, sojinog/ bademovog mleka, čaja ili Koka-Kole

Za krem I i II:

1 l sojinog mleka

160 g pudinga od vanile

6 kašika šećera

200 ml vode

150 g margarina

100 g šećera u prahu

1 kesica šlaga (55 g)

50–60 ml hladne vode

200 g bele čokolade

100 g tamne čokolade

150 g keksa u komadu

Dekoracija po želji – lešnici, čokoladni strugotine, šlag, kakao…

1. Priprema donjeg sloja

U većoj posudi pomešajte mleveni keks, mlevene lešnike i šećer u prahu. Dodajte istopljen margarin i tečnost po izboru (sok, biljno mleko, čaj ili Coca-Colu). Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačenu, mekšu smesu koja se lepo utiskuje u kalup. Rasporedite je na dno kalupa i blago pritisnite kašikom. Ostavite da odmara dok kuvate krem.

2. Kuvanje puding kreme

Puding od vanile razmutite u 200 ml vode. Ostatak sojinog mleka stavite da provri sa šećerom. Kada mleko krene da ključa, umešajte puding i kuvajte dok ne zgusne. Skinite sa vatre i potpuno ohladite. U ohlađen puding umutite margarin i šećer u prahu, pa sve zajedno sjedinite u finu, glatku kremu.

3. Priprema šlaga

U posebnoj posudi umutite šlag sa 50–60 ml hladne vode. Biće penast i lagan, baš kako treba.

4. Podela kreme i dodavanje čokolade

Kremu podelite na dva jednaka dela: U prvi deo dodajte otopljenu belu čokoladu i polovinu umućenog šlaga. U drugi deo dodajte otopljenu tamnu čokoladu i ostatak šlaga. Dobićete dve divno kremaste mase – jednu svetliju, jednu tamniju.

5. Slaganje torte

Na pripremljenu osnovu dodajte svetlu kremu i lepo poravnajte. Preko nje poređajte komadiće keksa – ne previše gusto, taman da daju strukturu. Zatim sipajte tamnu kremu i lagano poravnajte.

6. Hlađenje i dekoracija

Tortu ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći. Dekorišite po ukusu – mlevenim lešnicima, čokoladnim strugotinama, šlagom ili kakaom.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)