KOLAČI ZA MITROVDAN Tri kremaste poslastice koje će zablistati na slavskom stolu
Donosimo tri proverena recepta koji ne traže mnogo truda, ali zato oduševljavaju izgledom i ukusom
11:30 49 d 05.11.2025
Milica MaksimovićEvo 5 najčešćih grešaka i kako ih korigovati u vašoj kuhinji.
09.11.2025. 12:30
Pixabay.com
Ako ste mislili da je kuvanje testenine stvar koja ne zahteva puno razmišljanja – grešite kao mnogi od nas. Čak i kada se vratimo osnovama, iskusni italijanski kuvari posluju sa pravilima koja često zanemarimo. Evo 5 najčešćih grešaka i kako ih korigovati u vašoj kuhinji.
Prvo pravilo – so u vodi nije tu samo radi ukusa, već pomaže testenini da “uzima” ono što joj treba. Ako voda u kojoj kuvate nije dovoljno slana, krajnji rezultat može biti bljutav. Pre nego što stavite testeninu, probajte vodu: treba da bude “kao supa”. Dodajte još soli ako nije.
Mnogi misle: “Ako stavim ulje, testenina se neće lepiti” – ali ulje zapravo stvara film na površini testenine, pa sos kasnije ne može lepo da se zalepi. Italijani ovo ne rade. Bolje je dobra količina vode i povremeno mešanje tokom kuvanja.
Testenina koja je raskuvana, mekana i “kašasta” gubi teksturu i ukus. Ideal je “al dente” – mekan spolja, blago čvršći u sredini. Počnite da proveravate 2‑3 minuta pre vremena na pakovanju i pratite vreme.
Ta voda, sa skrobom i salinom, ima sjajnu ulogu: kada je sačuvate i dodate pri mešanju testenine sa sosom, jelo dobija bolju strukturu i ukus. Ne bacajte sve: ostavite čašu ili dve te vode pre nego što procedite.
Kada isperete testeninu hladnom vodom, uklanjate taj tanak skrobni sloj koji pomaže sosu da “priljubi” i da jelo bude sveže i ukusno. Italijani izbegavaju ovaj korak, osim ako pravite salatu od testenine koja se služi hladna. Znači: ako je jelo toplo i sa sosom — ne ispirajte.
KOLAČI ZA MITROVDAN Tri kremaste poslastice koje će zablistati na slavskom stolu
Donosimo tri proverena recepta koji ne traže mnogo truda, ali zato oduševljavaju izgledom i ukusom
11:30 49 d 05.11.2025
Milica Maksimović
PIHTIJE NA STARINSKI NAČIN Miris detinjstva i ukusa koji vraća uspomene
10:50 49 d 05.11.2025
Teodora VojinovićU kuhinji se lažno misli da je “jednostavno” sinonim za “nevažan” – ali pravi rezultat često leži u detaljima. Ako izbegnete ovih pet grešaka, vaša testenina može potpuno promeniti karakter – od prosečnog obroka do onog koji bismo rado posluživali i sami sebi kao “gostu”.
BONUS VIDEO:
POSNI PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalno jelo u posebnoj ribljoj verziji
Ova kombinacija kiselog kupusa i ribe savršena je za zimske dane, slave i posne praznike.
07:43 23 h 24.12.2025
Milica Maksimović
NOVOGODIŠNJI MAFINI KOJI OSVAJAJU NA PRVI POGLED Praznični zalogaji koji nestaju za tren (DIY+VIDEO)
Ovako pripremljeni, oni su savršeni za prazničnu trpezu, dečje proslave ili kao slatki poklon za drage ljude.
12:10 1 d 23.12.2025
Milica Maksimović
PRAZNIČNI KOKTELI NIKAD SLAĐI Trik sa keksom koji svako piće pretvara u pravi hit
Ovaj detalj ne samo da lepo izgleda na fotografijama, već i dodaje aromu, teksturu i onu slatku notu.
10:30 1 d 23.12.2025
Milica Maksimović
MEKANI KAO PAMUK, A KRCKAJU! Domaći lisnati prutići sa sirom
Priprema je zanimljiva i laka, a rezultat je prava fantazija ukusa.
10:10 1 d 23.12.2025
Jelena Petrović
KOMŠINICA TRAŽILA RECEPT ODMAH! Snickers bajadera bolja od bombona!
Kolač koji voli i staro i mlado.
17:10 2 d 22.12.2025
Jelena Petrović
MIR I LJUBAV U DOMOVIMA Danas se obeležava Božić po gregorijanskom kalendaru
Ovaj veliki dan širom sveta dočekuje se u duhu mira, ljubavi i zajedništva, a porodica i toplina doma nalaze se u središtu proslave.
06:10 1 h 25.12.2025
Milica Maksimović
Ne žurite, ali nemojte ni odlagati ono što znate da morate da rešite.
06:00 1 h 25.12.2025
Milica Maksimović
U narodu je poznat kao veliki iscelitelj, zaštitnik doma i siromašnih.
05:30 1 h 25.12.2025
Milica Maksimović
BIBLIJSKO IME KOJE JE OPET U MODI Zašto roditelji u Srbiji masovno biraju Matiju za svoje sinove
Ovo staro biblijsko ime ponovo je u vrhu popularnosti, a roditelji ga biraju s razlogom.
19:00 12 h 24.12.2025
Milica Maksimović
NE BACAJTE NOVAC NA TRETMANE Krema za besprekoran ten po grčkom receptu starom 2.000 godina!
Ova jednostavna, a moćna krema pravi se od svega nekoliko sastojaka.
17:00 14 h 24.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar