REZANCA S MAKOM - PA KO IH NE VOLI Kako napraviti tradicionalne rezance na vojvođanski način
Naučite kako da ih napravite na brzo i jednostavno, koristeći omiljeni recept iz Banata.
Shutterstock
Za sve ljubitelje maka – ovo je prava stvar!
Ako volite miris i ukus starinskih poslastica, ovo će vas vratiti pravo u detinjstvo. Čuveni rezanci s makom, ponos vojvođanske kuhinje, neizostavni su deo svake prave domaće trpeze. Iako mnogi već znaju klasičan recept, ovaj koji donosimo danas malo je drugačiji – potiče iz kuhinje poznatog banaćanskog majstora i nosi onaj stari šmek, ali s modernim dodirom.
Ova jednostavna, a raskošna poslastica može se praviti u više varijanti – kao rezanci, šufnudle, makarone ili čak nasuvo – važno je samo jedno: da je s makom i domaćim testom.
Kažu domaćice iz ravnice da je do pravog, sitnog i mirisnog maka danas sve teže doći, jer se u velikim količinama gaji uglavnom još u Novom Bečeju. Zato, ako naiđete na kvalitetan mak – sačuvajte ga i iskoristite za ovo jelo koje miriše na detinjstvo i toplu vojvođansku kuhinju.
Sastojci:
1 kg brašna
prstohvat soli
malo mlake vode
250 g mlevenog maka
1 šoljica mleka
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 dl ulja
Priprema:
Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamesite čvršće testo za rezance. Napravite loptu, pa razvucite oklagijom u koru. Razvučenu koru ostavite malo da se prosuši, pa isecite na rezance oko jedan centimetar širine. Tako isečene ih skuvajte u dosta vode, da se ne slepe. Kuvane rezance isperite pod mlazom hladne vode. Sipajte ih u šerpu u kojoj ste zagrejali malo ulja, pa propržite. Sklonite s vatre.
ČAROBNI BELI MOHITO Osvežavajući koktel za vašu prazničnu trpezu
18:00 19 h 04.11.2025
Teodora VojinovićZa to vreme, na tihoj vatri, poparite mleveni mak šoljicom mleka i kuvajte dok mleko ne ispari. Pošećerite i dodajte kesicu vanilin šećera. Kad se rezanci prohlade, pomešajte ih s makom.
Prijatno vam bilo!
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar