SAVRŠENI BANANA HLEB Jednostavan recept koji ćete obožavati
04.11.2025. 09:00
Freepik.com
Ako tražite brz i jednostavan način da iskoristite prezrele banane, banana hleb je pravi izbor. Ovaj kolač je mekan, sočan i pun prirodne slatkoće, a priprema ga ne oduzima mnogo vremena. Idealno je za doručak, užinu ili popodnevnu kafu sa prijateljima.
Sastojci
- 3 prezrele banane
- 100 g otopljenog putera
- 150 g šećera (može i smeđi)
- 1 jaje
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 g brašna
- prstohvat soli
- po želji: orasi, čokoladne kapljice ili suvo voće
Priprema
- Zagrejte rernu na 175 °C i obložite kalup za hleb papirom za pečenje.
- Banane dobro izgnječite viljuškom u činiji dok ne dobijete glatku kašu.
- Dodajte otopljeni puter, šećer i jaje, pa sve dobro sjedinite.
- U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Polako umešajte u smesu sa bananama.
- Po želji dodajte seckane orahe, čokoladne kapljice ili suvo voće.
- Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite 50–60 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite hleb da se prohladi pre sečenja, kako bi se lepo držao i bio sočan.
Saveti za vas
- Prezrele banane daju najlepšu aromu i prirodnu slatkoću, pa nemojte brinuti ako su crne tačkice prisutne.
- Za bogatiji ukus, možete dodati malo cimeta ili rendane narandžine kore.
- Hleb čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana, a možete ga i zamrznuti da dugo zadrži svežinu.
Ovaj banana hleb je pravi domaći recept koji će uneti toplinu u vaš dom, a miris sveže pečenog kolača napuniće svaki kutak kuhinje. Uživajte u svakom zalogaju i podelite ga sa porodicom i prijateljima — jer domaće je uvek najbolje.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar