SAVRŠENI BANANA HLEB Jednostavan recept koji ćete obožavati

Teodora Vojinović

04.11.2025. 09:00

SAVRŠENI BANANA HLEB Jednostavan recept koji ćete obožavati

Freepik.com

Ako tražite brz i jednostavan način da iskoristite prezrele banane, banana hleb je pravi izbor. Ovaj kolač je mekan, sočan i pun prirodne slatkoće, a priprema ga ne oduzima mnogo vremena. Idealno je za doručak, užinu ili popodnevnu kafu sa prijateljima.

Sastojci

  • 3 prezrele banane
  • 100 g otopljenog putera
  • 150 g šećera (može i smeđi)
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • po želji: orasi, čokoladne kapljice ili suvo voće

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 175 °C i obložite kalup za hleb papirom za pečenje.
  2. Banane dobro izgnječite viljuškom u činiji dok ne dobijete glatku kašu.
  3. Dodajte otopljeni puter, šećer i jaje, pa sve dobro sjedinite.
  4. U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Polako umešajte u smesu sa bananama.
  5. Po želji dodajte seckane orahe, čokoladne kapljice ili suvo voće.
  6. Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite 50–60 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
  7. Ostavite hleb da se prohladi pre sečenja, kako bi se lepo držao i bio sočan.

Saveti za vas

  • Prezrele banane daju najlepšu aromu i prirodnu slatkoću, pa nemojte brinuti ako su crne tačkice prisutne.
  • Za bogatiji ukus, možete dodati malo cimeta ili rendane narandžine kore.
  • Hleb čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana, a možete ga i zamrznuti da dugo zadrži svežinu.

Ovaj banana hleb je pravi domaći recept koji će uneti toplinu u vaš dom, a miris sveže pečenog kolača napuniće svaki kutak kuhinje. Uživajte u svakom zalogaju i podelite ga sa porodicom i prijateljima — jer domaće je uvek najbolje.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)