SAVRŠENI BANANA HLEB Jednostavan recept koji ćete obožavati
04.11.2025. 09:00
            Freepik.com
Ako tražite brz i jednostavan način da iskoristite prezrele banane, banana hleb je pravi izbor. Ovaj kolač je mekan, sočan i pun prirodne slatkoće, a priprema ga ne oduzima mnogo vremena. Idealno je za doručak, užinu ili popodnevnu kafu sa prijateljima.
Sastojci
- 3 prezrele banane
 - 100 g otopljenog putera
 - 150 g šećera (može i smeđi)
 - 1 jaje
 - 1 kašičica vanilin šećera
 - 1 kašičica praška za pecivo
 - 200 g brašna
 - prstohvat soli
 - po želji: orasi, čokoladne kapljice ili suvo voće
 
Priprema
- Zagrejte rernu na 175 °C i obložite kalup za hleb papirom za pečenje.
 - Banane dobro izgnječite viljuškom u činiji dok ne dobijete glatku kašu.
 - Dodajte otopljeni puter, šećer i jaje, pa sve dobro sjedinite.
 - U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Polako umešajte u smesu sa bananama.
 - Po želji dodajte seckane orahe, čokoladne kapljice ili suvo voće.
 - Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite 50–60 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
 - Ostavite hleb da se prohladi pre sečenja, kako bi se lepo držao i bio sočan.
 
Saveti za vas
- Prezrele banane daju najlepšu aromu i prirodnu slatkoću, pa nemojte brinuti ako su crne tačkice prisutne.
 - Za bogatiji ukus, možete dodati malo cimeta ili rendane narandžine kore.
 - Hleb čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana, a možete ga i zamrznuti da dugo zadrži svežinu.
 
Ovaj banana hleb je pravi domaći recept koji će uneti toplinu u vaš dom, a miris sveže pečenog kolača napuniće svaki kutak kuhinje. Uživajte u svakom zalogaju i podelite ga sa porodicom i prijateljima — jer domaće je uvek najbolje.
BONUS VIDEO:
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar