TART KOJI OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Jednostavan recept za savršenu domaću poslasticu

Teodora Vojinović

29.10.2025. 13:10

TART KOJI OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Jednostavan recept za savršenu domaću poslasticu

Pexels.com

Ako volite miris pečenog testa i kremasti ukus koji se topi u ustima, tart je desert koji će vas oduševiti. Ova poslastica francuskog porekla odavno je pronašla svoje mesto i na našim trpezama, jer se pravi jednostavno, a izgleda kao da ste ga doneli iz najbolje poslastičarnice.

Freepik.com

Prhko testo koje uvek uspeva

Za savršen tart važno je krenuti od dobrog testa. Potrebno vam je:

  • 250 g brašna
  • 125 g hladnog putera
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje

U posudu stavite brašno, šećer i so, pa dodajte naseckan hladan puter. Rukama ili mikserom utrljajte puter u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Zatim dodajte jaje i brzo umesite testo. Oblikujte ga u kuglu, umotajte u foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se stegne.

Punjenje po vašem ukusu

Tart može biti sladak ili slan, u zavisnosti od prilike i vašeg raspoloženja. Ako želite desert, najjednostavnija i najukusnija varijanta je tart sa kremom od vanile i voćem.

Za fil vam je potrebno:

  • 500 ml mleka
  • 3 žumanca
  • 100 g šećera
  • 2 kašike gustina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50 g putera

U manjoj šerpi umutite žumanca sa šećerom i gustinom, pa dodajte malo hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pa ga polako sipajte u smesu sa žumancima, uz stalno mešanje. Kuvajte dok se ne zgusne, a zatim dodajte puter i vanilin šećer. Ostavite da se prohladi.

Kada se testo rashladi, razvaljajte ga i stavite u kalup za tart. Probodite dno viljuškom i pecite oko 15 minuta na 180°C dok blago ne porumeni. Ohladite ga, pa sipajte krem i poređajte voće po želji – maline, borovnice, breskve ili jagode.

Domaći šarm na stolu

Ovaj tart izgleda prelepo, a ukus mu je još bolji. Možete ga poslužiti uz šlag, kuglu sladoleda ili samo uz šoljicu kafe. Miris domaćeg testa i sočni krem probudiće pravu toplinu doma – onu koja nas uvek vraća kući.

Ako volite da eksperimentišete, možete isti recept iskoristiti i za slaninu varijantu, recimo tart sa sirom, spanaćem ili povrćem. Isti princip, a potpuno druga priča – za ručak, večeru ili slavsku trpezu.

Jer, domaći tart nije samo kolač – to je dokaz da se ljubav prema porodici često izražava kroz ukusne zalogaje koje delite zajedno.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)