TART KOJI OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Jednostavan recept za savršenu domaću poslasticu
29.10.2025. 13:10
Pexels.com
Ako volite miris pečenog testa i kremasti ukus koji se topi u ustima, tart je desert koji će vas oduševiti. Ova poslastica francuskog porekla odavno je pronašla svoje mesto i na našim trpezama, jer se pravi jednostavno, a izgleda kao da ste ga doneli iz najbolje poslastičarnice.
Prhko testo koje uvek uspeva
Za savršen tart važno je krenuti od dobrog testa. Potrebno vam je:
- 250 g brašna
- 125 g hladnog putera
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
U posudu stavite brašno, šećer i so, pa dodajte naseckan hladan puter. Rukama ili mikserom utrljajte puter u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Zatim dodajte jaje i brzo umesite testo. Oblikujte ga u kuglu, umotajte u foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se stegne.
Punjenje po vašem ukusu
Tart može biti sladak ili slan, u zavisnosti od prilike i vašeg raspoloženja. Ako želite desert, najjednostavnija i najukusnija varijanta je tart sa kremom od vanile i voćem.
Za fil vam je potrebno:
- 500 ml mleka
- 3 žumanca
- 100 g šećera
- 2 kašike gustina
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 g putera
U manjoj šerpi umutite žumanca sa šećerom i gustinom, pa dodajte malo hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pa ga polako sipajte u smesu sa žumancima, uz stalno mešanje. Kuvajte dok se ne zgusne, a zatim dodajte puter i vanilin šećer. Ostavite da se prohladi.
Kada se testo rashladi, razvaljajte ga i stavite u kalup za tart. Probodite dno viljuškom i pecite oko 15 minuta na 180°C dok blago ne porumeni. Ohladite ga, pa sipajte krem i poređajte voće po želji – maline, borovnice, breskve ili jagode.
Domaći šarm na stolu
Ovaj tart izgleda prelepo, a ukus mu je još bolji. Možete ga poslužiti uz šlag, kuglu sladoleda ili samo uz šoljicu kafe. Miris domaćeg testa i sočni krem probudiće pravu toplinu doma – onu koja nas uvek vraća kući.
Ako volite da eksperimentišete, možete isti recept iskoristiti i za slaninu varijantu, recimo tart sa sirom, spanaćem ili povrćem. Isti princip, a potpuno druga priča – za ručak, večeru ili slavsku trpezu.
Jer, domaći tart nije samo kolač – to je dokaz da se ljubav prema porodici često izražava kroz ukusne zalogaje koje delite zajedno.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar