LAZANJE KAO IZ RESTORANA Jednostavan domaći recept koji će vas osvojiti na prvi zalogaj

Teodora Vojinović

03.11.2025. 12:00

LAZANJE KAO IZ RESTORANA Jednostavan domaći recept koji će vas osvojiti na prvi zalogaj

Freepik.com

Ako volite italijansku kuhinju, a pritom uživate u toplini domaćih ukusa, lazanje su pravo jelo za vas. Ovo je recept koji se lako sprema, a miriše na porodični ručak, nedelju i osmeh za stolom. Lazanje su idealne kad želite da obradujete ukućane ili iznenadite goste nečim što izgleda kao iz restorana, a ima dušu domaće kuhinje.

Pixabay.com

Sastojci koji su vam potrebni

  • 500 g mlevenog mesa (mešano ili po želji)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 ml paradajz sosa ili pelata
  • 250 g testenine za lazanje
  • 500 ml bešamel sosa (mleko, brašno, puter)
  • 150 g rendanog kačkavalja ili parmezana
  • ulje, so, biber, origano i malo bosiljka

Priprema mesa i sosa

Na malo ulja propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Kad meso pusti svoj sok, dodajte paradajz sos, začinite po ukusu i pustite da se lagano krčka oko 15–20 minuta. Važno je da sos ne bude ni previše redak ni previše gust – da se lepo razliva po slojevima.

Kako se pravi bešamel sos

U manjoj šerpi otopite puter, dodajte brašno i kratko propržite, zatim postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice. Kuvajte dok ne dobijete gust kremasti sos. Posolite po ukusu.

Slaganje lazanja

U dublji pleh prvo stavite malo bešamel sosa, pa red listova za lazanje, zatim sloj mesa, opet bešamel, pa pospite kačkavaljem. Ponavljajte redosled dok ne potrošite sastojke, a završite sa bešamelom i obilnim slojem sira.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30–35 minuta, dok površina ne porumeni i zamiriše.

Domaći savet za savršen ukus

Ako volite jači ukus, možete dodati malo vina u meso tokom dinstanja ili ubaciti nekoliko listića origana između slojeva. Lazanje su još lepše ako ih pustite da odstoje 10–15 minuta pre sečenja – tada se svi ukusi lepo sjedine.

Poslužite uz čašu crnog vina i zelenu salatu – i uživajte kao da ste u Italiji, a zapravo ste u toplini svog doma.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)