NEODOLJIVI SUTLIJAŠ Tradicionalni dezert koji vraća osmeh na lice
07:09 4 d 28.10.2025
Teodora VojinovićDomaća boranija je jelo koje vraća uspomene, greje dušu i dokazuje da za pravi užitak ne treba mnogo
01.11.2025. 13:15
Shutterstock
U vremenu kad mnogi traže brze i moderne recepte, ima nešto posebno u jednostavnom tanjiru boranije koji miriše na detinjstvo i porodični ručak. Domaća boranija je jelo koje vraća uspomene, greje dušu i dokazuje da za pravi užitak ne treba mnogo – samo malo ljubavi, pažnje i dobrih sastojaka.
Za ovu klasičnu varijantu potrebno je:
Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša, dodajte šargarepu i boraniju, pa sve kratko dinstajte. Nakon toga dodajte čašu vode i poklopite da lagano krčka dok boranija ne omekša.
U posebnoj šerpici napravite zapršku: na ulju kratko propržite brašno, dodajte alevu papriku i odmah sipajte u boraniju. Dobro promešajte da se sve sjedini i ostavite da lagano vri još 10-15 minuta. Ako volite, možete dodati i malo paradajz soka da jelo dobije lepšu boju i blažu kiselkastu aromu.
Ako želite bogatiji ukus, slobodno dodajte kockicu putera na kraju kuvanja ili malo sitno seckanog peršuna. Uz boraniju savršeno ide parče domaćeg hleba, kisela pavlaka ili jogurt. A ako pravite mrsnu varijantu, možete ubaciti i komadić dimljenog mesa ili kobasicu – biće prava gozba!
NEODOLJIVI SUTLIJAŠ Tradicionalni dezert koji vraća osmeh na lice
07:09 4 d 28.10.2025
Teodora Vojinović
PEČENI BATAT Ukusan dodatak vašim obrocima i eliksir za zdravlje!
08:07 4 d 28.10.2025
Teodora VojinovićBoranija je jelo koje ne traži mnogo, ali zauzvrat daje toplinu, miris i ukus domaće kuhinje. Idealna je i za posne dane i za porodične ručkove kad želite nešto lagano, a opet hranljivo.
Na kraju, kad servirate boraniju, setite se – nije svako jelo samo hrana, već i deo naše tradicije. I upravo zato, domaća boranija uvek ima posebno mesto na stolu.
BONUS VIDEO:
TUNJEVINA I PESTO NA TANJIRU, BRZA PASTA KOJA OSVAJA UKUSOM!
08:00 8 h 01.11.2025
Teodora Vojinović
NE TRAŽITE DALJE: DŽEM OD MUŠMULA je najpotcenjenija zimnica – evo zašto ga svi ponovo prave!
Danas se ovo zaboravljeno jesensko voće vraća na velika vrata jer je zdravo, otporno i idealno za domaći džem
16:00 1 d 31.10.2025
Milica Maksimović
NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO Mali trik domaćica koji pravi razliku u ukusu!
09:10 1 d 31.10.2025
Teodora Vojinović
STARI RECEPT ZA KISELU PEGLANU PAPRIKU Nema konzervansa, a ostaje sočna do leta
Ovaj stari recept garantuje da će paprika ostati sočna, čvrsta i ukusna do proleća
07:59 1 d 31.10.2025
Milica Maksimović
DA LI ZNATE KOJI SASTOJAK VAŠEM TELU NAJVIŠE TREBA? Kako podržati kožu, kosu i opšte zdravlje
Ovaj mineral pomaže u smanjenju akni, sprečava pojavu ožiljaka i ubrzava proces zarastanja rana.
15:10 1 h 01.11.2025
Teodora Vojinović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar