BORANIJA NA STARI SRPSKI NAČIN Kako da napravite jednostavno, ukusno i domaće jelo koje svima prija

Domaća boranija je jelo koje vraća uspomene, greje dušu i dokazuje da za pravi užitak ne treba mnogo

Teodora Vojinović

01.11.2025. 13:15

BORANIJA NA STARI SRPSKI NAČIN Kako da napravite jednostavno, ukusno i domaće jelo koje svima prija

Shutterstock

U vremenu kad mnogi traže brze i moderne recepte, ima nešto posebno u jednostavnom tanjiru boranije koji miriše na detinjstvo i porodični ručak. Domaća boranija je jelo koje vraća uspomene, greje dušu i dokazuje da za pravi užitak ne treba mnogo – samo malo ljubavi, pažnje i dobrih sastojaka.

Jelena Petrović

Priprema korak po korak

Za ovu klasičnu varijantu potrebno je:

  • oko 500 g zelene boranije (može i žuta, po ukusu),
  • 1 glavica crnog luka,
  • 2 šargarepe,
  • 2-3 čena belog luka,
  • 1 kašika brašna,
  • 1 kašičica aleve paprike,
  • malo ulja ili masti,
  • so, biber, suvi začin po želji,
  • i po ukusu – paradajz sok ili pelat (ako volite kiselkastu notu).
Shutterstock

Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša, dodajte šargarepu i boraniju, pa sve kratko dinstajte. Nakon toga dodajte čašu vode i poklopite da lagano krčka dok boranija ne omekša.

U posebnoj šerpici napravite zapršku: na ulju kratko propržite brašno, dodajte alevu papriku i odmah sipajte u boraniju. Dobro promešajte da se sve sjedini i ostavite da lagano vri još 10-15 minuta. Ako volite, možete dodati i malo paradajz soka da jelo dobije lepšu boju i blažu kiselkastu aromu.

Domaći saveti

Ako želite bogatiji ukus, slobodno dodajte kockicu putera na kraju kuvanja ili malo sitno seckanog peršuna. Uz boraniju savršeno ide parče domaćeg hleba, kisela pavlaka ili jogurt. A ako pravite mrsnu varijantu, možete ubaciti i komadić dimljenog mesa ili kobasicu – biće prava gozba!

Boranija je jelo koje ne traži mnogo, ali zauzvrat daje toplinu, miris i ukus domaće kuhinje. Idealna je i za posne dane i za porodične ručkove kad želite nešto lagano, a opet hranljivo.

Na kraju, kad servirate boraniju, setite se – nije svako jelo samo hrana, već i deo naše tradicije. I upravo zato, domaća boranija uvek ima posebno mesto na stolu.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)