GRAŠAK KAO IZ BAKINE ŠERPE Jednostavno jelo koje greje dušu i okuplja porodicu

Teodora Vojinović

24.10.2025. 14:09

GRAŠAK KAO IZ BAKINE ŠERPE Jednostavno jelo koje greje dušu i okuplja porodicu

Jelena Petrović

Kada se u kući zamiriše grašak, kao da vreme stane. Taj poznati, domaći miris koji se širi iz kuhinje vraća nas u detinjstvo, na nedeljne ručkove i majčine tanjire. Grašak nije samo obično jelo — to je simbol topline doma, zajedništva i one jednostavne sreće koja se pronalazi u kašiki punoj ukusa.

Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g graška (može i zamrznut)
  • 300 g mesa po izboru (pileće, svinjsko ili juneće)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike ulja ili masti
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje)
  • Malo seckanog peršuna
  • 1 kašika pavlake (opciono, za kremastiji ukus)

Priprema:

  1. Priprema mesa i povrća

Na ugrejanom ulju propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte meso isečeno na kockice i pržite dok ne porumeni.

Ubacite šargarepu isečenu na kolutiće, pa dodajte grašak. Sve zajedno promešajte i pospite alevom paprikom.

Nalijte vode toliko da ogrezne, posolite, pobiberite i ostavite da se lagano krčka oko 30–40 minuta, dok grašak ne omekša.

Ako volite gušće jelo, razmutite kašiku brašna u malo hladne vode i dodajte u grašak. Kuvajte još nekoliko minuta da se sve lepo sjedini.

Na kraju dodajte seckani peršun i, po želji, kašiku pavlake za dodatnu punoću ukusa. Poslužite toplo uz pire krompir ili parče domaćeg hleba.

U svakoj kašici ovog jednostavnog jela krije se ono najlepše — miris doma, topla uspomena i ukus detinjstva koji nas uvek vrati tamo gde smo srećni.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)