TULUMBE KAO NEKAD Slatko zadovoljstvo iz domaće kuhinje

Teodora Vojinović

23.10.2025. 10:45

TULUMBE KAO NEKAD Slatko zadovoljstvo iz domaće kuhinje

Shutterstock

Ako ste od onih koji se rado sete mirisa starinskih kolača, onda će Vas recept za domaće tulumbe sigurno obradovati. Nema te poslastice koja tako lepo spoji jednostavnost i raskoš ukusa kao što to čine tulumbe. Zlatno rumene, natopljene slatkim sirupom i hrskave spolja, a meke iznutra – one su pravo malo čudo domaće trpeze.

Potrebni sastojci:

  • 250 ml vode
  • 1 kašika ulja
  • 150 g brašna
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje

Za sirup:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • po želji – nekoliko kapi limuna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Birtat Sıcak Tatlı (@birtat_sicaktatli)

Priprema:

  1. Najpre skuvajte sirup – prokuvajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa dodajte malo limuna da se ne ušećeri. Ostavite da se ohladi dok spremate testo.
  2. U šerpu sipajte vodu, ulje i so, pa kad provri, dodajte brašno odjednom. Mešajte drvenom varjačom dok se masa ne ujednači i ne počne da se odvaja od dna. Ohladite testo desetak minuta, pa u mlako dodajte jaja, jedno po jedno, uz stalno mešanje.
  3. Kad dobijete glatku smesu, stavite je u poslastičarski špric sa zvezdastim nastavkom i istiskujte tulumbe direktno u vruće ulje. Pržite ih na umerenoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana.
  4. Vruće tulumbe odmah spuštajte u hladan sirup, pa ih izvadite na tanjir da se lepo natapaju i ocede.

Mali savet:

Ako želite da tulumbe ostanu hrskave i narednog dana, ne pokrivajte ih dok se potpuno ne ohlade.

U ovim zalogajima krije se duh starih vremena – jednostavnost, miris doma i slatko zadovoljstvo koje se pamti. Kad ih poslužite uz šoljicu kafe ili domaći sok, biće to pravi povratak u neka mirnija, toplija vremena.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)