
TULUMBE KAO NEKAD Slatko zadovoljstvo iz domaće kuhinje
23.10.2025. 10:45

Shutterstock
Ako ste od onih koji se rado sete mirisa starinskih kolača, onda će Vas recept za domaće tulumbe sigurno obradovati. Nema te poslastice koja tako lepo spoji jednostavnost i raskoš ukusa kao što to čine tulumbe. Zlatno rumene, natopljene slatkim sirupom i hrskave spolja, a meke iznutra – one su pravo malo čudo domaće trpeze.
Potrebni sastojci:
- 250 ml vode
- 1 kašika ulja
- 150 g brašna
- 3 jaja
- prstohvat soli
- ulje za prženje
Za sirup:
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 kesica vanilin šećera
- po želji – nekoliko kapi limuna
Priprema:
- Najpre skuvajte sirup – prokuvajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa dodajte malo limuna da se ne ušećeri. Ostavite da se ohladi dok spremate testo.
- U šerpu sipajte vodu, ulje i so, pa kad provri, dodajte brašno odjednom. Mešajte drvenom varjačom dok se masa ne ujednači i ne počne da se odvaja od dna. Ohladite testo desetak minuta, pa u mlako dodajte jaja, jedno po jedno, uz stalno mešanje.
- Kad dobijete glatku smesu, stavite je u poslastičarski špric sa zvezdastim nastavkom i istiskujte tulumbe direktno u vruće ulje. Pržite ih na umerenoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana.
- Vruće tulumbe odmah spuštajte u hladan sirup, pa ih izvadite na tanjir da se lepo natapaju i ocede.
Mali savet:
Ako želite da tulumbe ostanu hrskave i narednog dana, ne pokrivajte ih dok se potpuno ne ohlade.
U ovim zalogajima krije se duh starih vremena – jednostavnost, miris doma i slatko zadovoljstvo koje se pamti. Kad ih poslužite uz šoljicu kafe ili domaći sok, biće to pravi povratak u neka mirnija, toplija vremena.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar